Juraj Blanár: Povolebné zamyslenie

Voľby do samospráv krajských a komunálnych, ktoré boli po prvýkrát spojené, sú za nami. Toto spojenie rozhodne pomohlo zvýšiť účasť voličov v krajských voľbách, čo bol aj primárny dôvod ich spojenia. Vypustenie dvojkolovej voľby predsedov je na polemiku, ale myslím si, že v druhom kole by mohli byť výsledky v niektorých krajoch iné. Veď z ôsmich krajov len v troch získali kandidáti na predsedov nad 50 % hlasov (som rád, že najvyšší počet hlasov získal práve náš kandidát strany Smer-SD Jaroslav Baška v TNSK spomedzi všetkých na Slovensku). V šiestich krajoch sme mali kandidátov na županov na 2. mieste a z nich štyria sú priamo zo strany SMER-SD. Treba to ešte dôkladne vyhodnotiť, aby sa niektoré veci vyladili. Jedna z nich je napr. zasielanie zoznamu kandidátov do domácnosti. Keď ich voliči nemajú vopred k dispozícii, komplikuje im to hľadanie v dlhých kandidátnych listinách priamo vo volebných miestnostiach. Ak je možné ich zasielanie v parlamentných voľbách, som presvedčený, že to určite prospeje aj samosprávnym voľbám. Rovnako zamedziť zbytočne neplatným viac ako 200 tisíc hlasom tak, že „šachovanie s obálkami“ nechať na volebnú komisiu, ktorá si to roztriedi.

Ďakujem všetkým zúčastneným občanom na voľbách, ktorým nie je ľahostajné, čo sa v ich kraji, meste alebo obci deje. Gratulujem všetkým zvoleným kandidátom a prajem im veľa úspechov v ich neľahkej práci. Ďakujem a gratulujem predovšetkým našim kandidátom na poslancov za stranu Smer-SD, ktorí získali viac ako deväťstodvadsaťtisíc hlasov. Gratulujem nášmu županovi J. Baškovi, všetkým primátorom a starostom za našu stranu a koalície, spomeniem naozaj len niektoré – napríklad Námestovo, Banská Štiavnica, Michalovce, Veľký Krtíš, Vrbové, Bánovce nad Bebravou a tak ďalej.

Samospráva má väčšinový volebný systém, a preto sa nedá veľmi porovnávať s tým, čo by bolo v parlamentných voľbách. Trend nezávislých (NEKA) kandidátov sa potvrdil. Dovolím si tu krátke zamyslenie. Výstižnejšie a realite zodpovedajúce by malo byť pomenovanie – kandidát bez politickej príslušnosti (BPP). Keď sa pozriete, mnohí kandidovali na župana, primátora či starostu ako NEKA a potom na poslancov za politickú stranu. A naopak. Tak potom ako je to s tými NEKA kandidátmi!? Buď je členom politickej strany alebo nie je, a tak by mal aj kandidovať, aby to nebolo mätúce (alebo manipulujúce?) pre voliča. Je to výborný nástroj na zakrývanie tzv. politickej turistiky. Možno aj preto 50 % voličov ostáva doma a nezúčastňuje sa volieb. My sme to už zmenili medzi voľbami, ale táto koalícia to vrátila späť. Zamyslime sa nad tým!

Ale poďme ďalej. Pri pohľade na výsledky kandidátov politických strán, ktorí nasledujú za NEKA, je zrejmé, že jednoznačne najväčšiu podporu majú politici za sociálnu demokraciu. A v prípade spojenia Smer – SD a Hlas –SD pri mnohých kandidatúrach by bol výsledok ešte výraznejší. Musím podotknúť, že demokratických politických strán, pretože, keď som dnes počul niektorých „politológov“ v diskusii, demokratické strany sú vraj len tie pravicové a liberálne. Nedajte sa týmto zahmlievaním zmiasť, vážení občania.

Každá politická strana zvolila nejakú taktiku pred týmito voľbami a to treba rešpektovať. A aj to rešpektujeme. Ale po nich už vieme, čo bolo dobré a čo bola chyba. Nepodporiť/nespojiť sa v prospech silnejších kandidátov je chyba, a nie vyplakávanie, ako hovorí Peter Pellegrini. Ale treba si z toho zobrať ponaučenie.

Ďakujeme za podporu, milí spoluobčania, a budeme pokračovať v dôslednej politike pre občanov našej slovenskej vlasti, a to v prvom rade.

(Status na FB 30. októbra 2022, titulok autor a Slovo)

(Celkovo 130 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter