Surovikin, koridor a mierové jednotky. Ako Rusko zmenilo svoje ciele vo vzťahu k Ukrajine

Autorom analýzy je Vladimír Frolov, expert pre medzinárodné otázky; uverejnené na stránke Carnegie politika.

Carnegieho nadácia pre medzinárodný mier a web Carnegie politika nezaujímajú spoločné stanovisko k sociálno-politickým otázkam. Publikácia odráža osobné názory autorov, ktoré by sa nemali považovať za názor Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

Občiansko-hospodárska pohotovosť, ktorú nedávno zaviedol Kremeľ, má zabezpečiť „strategickú obranu obsadených línií“, a nie „totálnu vojnu do víťazného konca“. Ekonomická a ľudská mobilizácia umožňujú predĺžiť pomalú špeciálnu vojenskú operáciu (ŠVO) do roku 2023, ale nedovoľuje rátať s niečím viac. 

Nový veliteľ ruských vojsk špeciálnej vojenskej operácie generál Sergej Surovikin,
18. októbra 2022. Fotozdroj: mil.ru/en/news

Zoskupenie ruských vojsk ŠVO dostalo nového veliteľa –  generála Sergeja Surovikina, ktorý sa už prejavil prvými rozhodnutiami a verejnými vystúpeniami. V kombinácii so stanným právom to dáva prehľad, ako teraz vyzerajú strednodobé vojenské a politické ciele Ruska vo vzťahu k Ukrajine.

Surovikinove úlohy

Stručne povedané, Surovikinova „stratégia a mandát“ sa zužuje na prechod na všetkých frontoch k strategickej obrane s možnosťou diverzných úderov a miestnych taktických ofenzív na zlepšenie pozícií. Rusko má v úmysle vybudovať stabilnú a dlhodobú obrannú líniu na nových územiach takým spôsobom, aby sa vylúčili hlboké prielomy ozbrojených síl Ukrajiny a ďalšie posuny nových hraníc. To znamená mať čas na zastavenie intenzívnych nepriateľských akcií pred zimou a skutočne zmraziť konflikt, pričom sa zachovajú územné akvizície Ruskej federácie. Ruská skupina dnes nie je schopná ničoho viac a nehovoríme o žiadnej novej rozsiahlej ofenzíve hlboko na území Ukrajiny.

Rusko potrebuje dlhú pauzu v nepriateľských akciách, aby takmer od nuly znovu vytvorilo pozemné sily pripravené na boj. Čiastočná mobilizácia, ako poznamenal Vladimír Putin, je potrebná na udržanie frontu dlhého tisíc kilometrov. Zlý výcvik a vybavenie mobilizovaných neumožňuje ich použitie v útočných operáciách. Ale aj ľudia s útočnými puškami AKM z rokov 1960 – 1970 sú vhodní na držanie a kontrolu nových území v tyle. Akútny nedostatok moderného vojenského vybavenia neumožňuje Rusku zaútočiť proti lepšie vybavenému nepriateľovi.

Všetky civilné a hospodárske núdzové situácie, ktoré nedávno zaviedol Kremeľ, sú zamerané aj na materiálne zabezpečenie „strategickej obrany okupovaných hraníc“, a nie na „totálnu vojnu až do víťazného konca“. Ekonomická a ľudská mobilizácia umožňuje predĺžiť pomalý ŠVO do roku 2023, ale zatiaľ neumožňuje rátať s niečím viac.

Nový vrchný veliteľ je oprávnený nezávisle robiť „ťažké rozhodnutia“, aby sa stiahol na výhodnejšie obranné pozície, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny nebudú schopné okamžite preraziť, uviaznu a zastavia sa. Stiahnu sa, aj keď budú musieť opustiť niektoré symbolicky dôležité, ale veľké územia, ktoré je ťažké brániť, napríklad pravý breh Dnepra alebo sever Luhanskej oblasti. Surovikin prevezme zodpovednosť za tieto rozhodnutia, aby zabránil vnútornej ruskej destabilizácii.

Nové ciele

Surovikin – pravdepodobne prvýkrát od februára 2022 – dostal pokyn, aby zosúladil politické ciele ŠVO so skutočnými vojenskými a ekonomickými schopnosťami Ruska v konflikte, kde logistickú a bojovú podporu nepriateľa vykonáva celý blok NATO a odhaduje sa na desiatky miliárd dolárov.

Rozdiel medzi strategickými cieľmi a pridelenými silami a prostriedkami bol hlavným dôvodom ruských vojenských zlyhaní od februára do septembra. ŠVO bola koncipovaná s cieľom vytvoriť politickú a vojenskú kontrolu Ruskou federáciou nad celým územím alebo väčšinou územia Ukrajiny prostredníctvom zmeny režimu v Kyjeve. Kremeľ dúfal, že obmedzeným použitím sily vytlačí EÚ a NATO z Ukrajiny.

Táto bitka bola prehratá pri Kyjeve do polovice marca a dnes sú tieto ciele nedosiahnuteľné. V apríli Moskva stiahla jednotky, ktoré stratili svoju bojovú účinnosť, z blízkosti Kyjeva, Černihivu, Sumy a čiastočne z blízkosti Charkova, čím stratila možnosť diktovať podmienky kapitulácie do Kyjeva.

Od apríla do septembra prebiehal boj o fyzické hranice časti Ukrajiny, ktorá zostane pod kontrolou Ruskej federácie. V auguste sa ukázalo, že sily kontraktorskej armády a dostupné vybavenie nestačia na radikálne rozšírenie zóny ruskej kontroly nad rámec toho, čo dosiahli vo februári až marci. Jedinou výnimkou bolo obsadenie severu Luhanskej oblasti a Severodoneck s Lysyčanskom.

V septembri, po protiofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny, sa začala bitka o udržanie nových území. Dnes už prebiehajú boje s cieľom zabezpečiť, aby zóna ruskej kontroly bola väčšia ako k 23. februáru a nevrátila sa späť za hranice rokov 2014 – 2015.

Nový politický cieľ ŠVO sformuloval Putin na nedávnej tlačovej konferencii v Astane: zachovať pre Ruskú federáciu pozemný koridor na Krym pozdĺž pobrežia Azovského mora a ľavého brehu Dnepra, aby Kyjev opäť „nevypol vodu“. Preto je kontrola nad Mariupoľom, Berďanskom, Melitopoľom a Novou Kachovkou dôležitejšia ako nad Chersonom, Lysyčanskom a Severodoneckom. Surovikin má právomoc urobiť túto „ťažkú voľbu“ sám.

Teraz, keď ide skôr o „komunálnu otázku“, ruská operácia sa stáva všednejšou, ale aj realistickejšou, vhodnejšou pre ruské schopnosti. Objavil sa viac-menej konkrétny „víťazný vzorec“ a plán na jeho dosiahnutie, čo sa od februára nestalo.

Surovikinove vyhlásenia o „Ukrajine bez Západu a NATO a priateľskej k Ruskej federácii“ (čo znamená zmenu režimu v Kyjeve) sú skôr propagandistickým rituálom. Veliteľ na to nemá vojenské zdroje a zatiaľ sa s ním nepočíta.

Preto druhá zložka Surovikinovej stratégie: prinútiť Ukrajinu, aby zastavila aktívne nepriateľské akcie, zmraziť línie kontroly a začať rokovania o upravených ruských podmienkach, ktoré odrážajú nový realistický cieľ ŠVO. Na tento účel Rusko okrem iného deaktivuje významnú časť ukrajinskej energetickej infraštruktúry pomocou leteckých útokov a dronov.

Vážne výpadky elektrickej energie znižujú schopnosť Kyjeva viesť vojnu a skôr či neskôr negatívne ovplyvnia dodávky ozbrojených síl Ukrajiny, čím sa spomalí ofenzíva. Masívne útoky s lacnými dronmi síce úplne nezničia ciele, ale demoralizujú obyvateľstvo.

Schopnosť Ruska plniť túto úlohu je výrazne obmedzená neschopnosťou ruských leteckých síl a prieskumných prostriedkov potlačiť ukrajinskú protivzdušnú obranu a získať vzdušnú prevahu. Skúsenosti zo Sýrie, kde nepriateľ nemal moderné systémy protivzdušnej obrany, sa nedajú využiť. Investície v hodnote niekoľkých miliárd dolárov do nákupu nových bojových lietadiel, z ktorých neprijateľný počet sa už stratil, boli zmrazené. Mimochodom, až do februára bol veliteľom leteckých síl Ruskej federácie pozemný generál Surovikin.

Zastaviť alebo nie

Existujú tri problémy, ktoré bránia Rusku „nútiť Ukrajinu k mieru“ vzhľadom na „novú územnú realitu“. Prvým z nich je, že Kremeľ nie je pripravený úplne zastaviť operáciu po zmrazení frontov alebo urobiť pauzu na obnovenie bojových schopností ruskej armády.

Prípad zatiaľ neprekračuje rámec diskusií bez konečného rozhodnutia. Existujú lákavé ponuky „počkať na Trumpa“ alebo aspoň na republikánske víťazstvo v strednodobých kongresových voľbách v nádeji, že to zníži americkú vojenskú pomoc Ukrajine. Vodca republikánov v snemovni Kevin McCarthy naznačuje, že je to možné. Zdá sa však, že významná časť jeho frakcie podporí preventívne pridelenie 50 miliárd dolárov Kyjevu do konca roka. To znamená predtým, ako republikáni získajú pákový efekt v snemovni v januári 2023.

Okrem toho, nádej nie je stratégia. Najmä ak je založená na depresívnej kvalite americkej analytiky, ktorá opakovane klamala očakávania Kremľa. Podobné nádeje sa vkladali do skutočnosti, že energetická kríza v Európe prinúti EÚ rokovať s Moskvou o Ukrajine. EÚ si však zvolila hospodársku krízu.

Neadekvátnosť ruských hodnotení situácie v Nemecku viedla k tomu, že Kremeľ bol úplne nepripravený na to, že Berlín by sa mohol obrátiť od koncepcie „bezpečnosti Európy spolu s Ruskom“, ktorá je pre Moskvu zrozumiteľná, k obmedzujúcej stratégii „bezpečnosti Európy pred Ruskom“. A dokonca to urobiť pod vedením sociálnych demokratov.

V skutočnosti, či bude Kremeľ pripravený prestať, závisí od samotnej možnosti zmysluplných rokovaní s Kyjevom o „ťažkých rozhodnutiach“ a o tom, ako ďalej žiť. Je jasné, že prímerie, dokonca ani dlhé, nezaujíma ani Kyjev, ani jeho západných partnerov.

Z toho vyplýva druhý problém: Moskva nemôže jednostranne nariadiť zastavenie všetkých nepriateľských akcií – pokiaľ Kyjev túži oslobodiť čo najviac územia (na to je ďalších päť alebo šesť týždňov). Rozhodnutie Kyjeva musí spočívať na ruskej obrane, utrpieť ťažké straty a zastaviť sa, aby sa zotavil. Toto rozhodnutie však nie je v rukách Kremľa.

Hranice a záruky

Tretí problém súvisí s konsenzuálnou pozíciou Západu, že Moskva „by nemala dostávať nové územné akvizície“ a aby sa celá „februárová investícia“ stala pre Kremeľ čistou stratou. To znamená návrat na hranice do 24. februára.

Zároveň požiadavky Kyjeva na dosiahnutie hraníc z roku 1991 (Krym, DPR a LPR) Západ nepodporuje rozhodujúcou väčšinou. Ako prezident Biden poznamenal vo svojom článku v New York Times, cieľom Spojených štátov je obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny pred zavedením ruských vojsk vo februári. Všetko ostatné je extra.

S touto víziou sa stotožňujú kľúčové štáty EÚ s výnimkou pobaltských štátov a Poľska. Začiatkom marca dokonca aj prezident Zelenskyj preukázal takéto „pochopenie víťazstva Ukrajiny“, ale odvtedy sa jeho ciele rozšírili na hranice roku 1991.

Moskva nie je pripravená na takéto zvraty. Mal by sa zaručiť „minimálny výnos“ ŠVO vo forme pozemného koridoru na Krym, zvyšné hranice sa môžu priblížiť k stavu 24. februára. Skutočnosť, že Wagner PMC „z vlastnej iniciatívy“ vybavuje druhú obrannú líniu pozdĺž hraníc predvojnovej LPR (s opustením Severodonecka), hovorí o skutočných obranných plánoch ruského velenia.

Diplomatické urovnanie nie je možné bez pokroku v územnej otázke na jednej alebo druhej strane. Niekto musí pripustiť alebo utrpieť vojenskú porážku, ktorá zruší pozíciu žiadosti. A túto otázku, na rozdiel od prevládajúceho názoru, nemožno odložiť na neskôr. Či dôjde alebo nedôjde k zmene medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny by sa malo okamžite ukázať následnými objasneniami v teréne.

V súvislosti s územnou otázkou je ďalšia prekážka dlhodobého urovnania: ako zaručiť Ukrajine, že Rusko sa v budúcnosti nebude pokúšať o revíziu hraníc násilím, a ako zaručiť Rusku, že Ukrajina nebude schopná ďalej vojensky riešiť územnú otázku (bez ohľadu na to, kto bude v Kyjeve pri moci). Jasnosť územnej otázky a vzájomné akceptovanie približnej línie hraníc je potrebné pre prvú aj druhú.

Zatiaľ sú všetky myšlienky v tejto súvislosti postavené na balíku západných bezpečnostných záruk pre Ukrajinu, ktoré budú poskytnuté po vyhlásení jej neutrálneho štatútu. Vo svojej najkonkrétnejšej podobe sa tieto záruky obmedzujú na rýchle konzultácie (v prvých 24 až 48 hodinách po ruskej invázii) s cieľom dohodnúť sa na západných balíkoch vojenskej pomoci Kyjevu.

V skutočnosti ich nemožno nazvať „zárukami bezpečnosti“ – skôr sú to „uistenia“ analogické s Budapeštianskym memorandom. Neposkytujú ani odstrašujúci účinok popieraním, ani odstrašujúci účinok trestom, ktorý sa vzťahuje aj na spojencov.

Zelenskyj vidí dve možné východiská z tejto situácie. Prvým je zrýchlený vstup Ukrajiny do NATO. De facto sa to takmer stalo: podiel NATO v tomto konflikte vzrástol natoľko, že sa približuje k tým, ktoré sú uvedené v článku 5 o kolektívnej obrane, s výnimkou prípadu, keď nemá jadrovú zložku. Aliancia sa však neponáhľa formalizovať tento štatút Ukrajiny oficiálnym prijatím jej žiadosti o pristúpenie.

Podľa Zelenského druhou možnou cestou von je premeniť Ukrajinu na Izrael, nasýtenú západnými a vlastnými zbraňami, „bojovnú krajinu“ neustále pripravenú na vojnu v plnom rozsahu. Preto by mal mať „ukrajinský Izrael“ silné letectvo, systémy protivzdušnej obrany a raketové systémy dlhého doletu.

Je zrejmé, že vyhliadky na „Izrael na Dnepri“ sa Moskve nepáči, preto požiadavky na demilitarizáciu Ukrajiny, ktoré sa však už stali nereálnymi. Táto situácia je krehká a zaručuje opakovanie „preventívnej vojny“.

Alternatívny

Možnou alternatívou k západným bezpečnostným zárukám je rozmiestnenie medzinárodných mierových síl na Ukrajine mimo dosahu ruského pozemného a raketového delostrelectva. Takýto mierový kontingent by mohol pozostávať hlavne z vojsk z krajín NATO s ťažkými zbraňami – niečo ako KFOR v Kosove.

Dobre vyzbrojené mierové sily dosiahnu odstrašenie tým, že odmietnu bez nadmernej militarizácie Ukrajiny a bez formálneho vstupu krajiny do NATO. Jadrový dáždnik aliancie by sa rozšíril na mierové sily NATO, a teda aj na územie Ukrajiny.

Zdá sa, že Moskva je proti takejto možnosti. Koniec koncov, Putin v Astane konkrétne varoval, že priame zapojenie vojsk NATO do operácií proti ruským jednotkám na Ukrajine by mohlo viesť k použitiu jadrovej zbrane Moskvou. Argumentovať by sa dalo tým, že sily OSN/NATO by boli zavedené po ukončení aktívnych nepriateľských akcií, aby sa zaručili nové hranice Ukrajiny a Ruskej federácie (s ruským koridorom na Krym) a Kyjev by ich uznával ako súčasť konečného urovnania.

Koniec koncov, kľúčovou ruskou požiadavkou je uznanie nových hraníc s Ruskou federáciou zo strany Ukrajiny a ruskej suverenity nad Krymom a územiami pozemného koridoru, ako aj medzinárodné záruky, že Kyjev nebude toto uznanie revidovať vojenskými prostriedkami. Nezáleží teda na tom, či tieto záruky poskytnú niečo pod zámienkou OSN alebo priamo NATO alebo EÚ.

Dokonca aj samotný vstup Ukrajiny do Európskej únie na ňu rozšíri ustanovenia článku 42 časti 7 Zmluvy o Európskej únii, ktoré sú podobné zneniu článku 5 NATO, ktorý zahŕňa takmer všetky krajiny EÚ. Paradoxne, v dôsledku ŠVO bude Rusko skutočne potrebovať záruky bezpečnosti Západu pred budúcim revanšizmom Kyjeva.

Takéto rozhodnutie by, samozrejme, vyzeralo ako územné rozdelenie Ukrajiny na zóny ruskej a západnej kontroly, ale chránilo by pred opakovaním aktuálnych udalostí a zaručilo stabilitu európskej bezpečnosti na základe osvedčených postupov studenej vojny, za ktorou je ruská zahraničnopolitická elita taká nostalgická.

Putin skúma Západ od roku 2008, či je pripravený „vziať a rozdeliť“ Ukrajinu. Ide o to, že predtým Rusko očakávalo, že „vezme“ viac ako Berďansk a Melitopoľ. V posledných mesiacoch Moskva opakovane naliehala na Varšavu, aby „konečne vyslala vojakov“ na západnú Ukrajinu. Ak sa teda schéma dá otestovať prostredníctvom sprostredkovateľov – napríklad Erdogana – a ešte lepšie s Bidenom na samite G20, potom bude Moskva ako prvá hlasovať za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o zavedení mierového kontingentu UKRFOR vo Vinnyci.

Zdroj: carnegieendowment.org

(Celkovo 1 111 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Surovikin, koridor a mierové jednotky. Ako Rusko zmenilo svoje ciele vo vzťahu k Ukrajine

  • 30. októbra 2022 at 2:23
    Permalink

    Vladimir Frolov je pravidelným prispievateľom The Moscow Times. Z faktu, že jeho ostatný príspevok je prevzatý zo stránky Carnegie, je v tomto smere veľavravný. Príspevok Lavrova, Šojgu alebo Gerasimova by tam uverejnený akiste nebol. Kvalifikovaný rozbor, bod po bode, myšlienka po myšlienke, Frolovových zbožných prianí by si zaslúžil oveľa väčší priestor, ako je tento komentár. Preto len krátko, Frolovove vývody sú nepresvedčivé. To musí vidieť každý, kto sa usiluje o objektívny pohľad na udalosti na Ukrajine. Nikto z nás nemá krištáľovú guľu a nevie, ako sa veci vyvŕbia. Bol by som však veľmi prekvapený, ak by to bolo v duchu podsúvaného Surovikinovho prechodu do obrany a ponechania zvyšku Ukrajiny jeho osudu. Potom by doterajšia ruská operácia – odstránenie nebezpečenstva ohrozenia územia Ruskej federácie, navyše s novými inkorporovanými územiami k materskej krajine – nemala z vojenskej stránky žiadny zmysel. Nechajme sa prekvapiť. Do Vianoc môže byť všetko inak alebo aspoň oveľa zreteľnejšie ako dnes. Každopádne sa teším na ďalšie analýzy prevaté redakciou Slova, vyvažujúce tú Frolovovu v duchu audiatur et altera pars.
    A ešte jedna vec. Armáda RF má v zbrani viac ako milión mužov s výcvikom, môže takmer okamžite narásť až do troch miliónov, nepočítajúc v to kontingent, ktorý v tyle vystrieda doteraz na Ukrajine nenasadené jednotky. Hlavné zoskupenie je určené na boj s armádami NATO v Európe, prípadne USA a Japonska na Ďalekom východe. USA by malo problém dostať na európsky kontinent zodpovedajúce sily, a to aj v prípade obmedzenej konvenčnej vojny, pretože ich nemá a keby aj, nemá dosť prepravných kapacít a nebude mať na to ani čas. Želajme si, aby takáto situácia nenastala, lebo Slovensko určite nezostane mimo konfliktu. Bez ohľadu na to, kto čo napíše alebo povie.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter