BOJOVNÍK 21 | 2022

V úvodníku historik Adam Šumichrast v súvislosti s úkladnou vraždou dvoch mladých mužov na Zámockej ulici v Bratislave pripomína, že vrah ešte predtým neraz deklaroval svoju bytostnú nenávisť nielen proti homosexuálom, ale aj Židom, marxistom, komunistom a aktivistom „protibielych organizácií“. Súčasne sa s obdivom odvolával na amerických neonacistov.

Ďalší historik Lukáš Perný približuje tragické životné osudy významného ľavicového a protifašistického politika Vladimíra Clementisa, ktorého 120. výročie narodenia sme si nedávno pripomenuli. Prečo mladí účastníci pochodu Clementisovou cestou odišli z mítingu na jeho počesť v Tisovci, sa dozviete v reportáži Martina Krnu.

Súčasní vládni predstavitelia, ale aj ich predchodcovia, ignorujú slovenský národ, necitlivo pristupujú k jeho historickým osobnostiam, symbolom a výročiam našich dejín, konštatuje v článku na titulnej strane vojnový veterán z Liptovského Mikuláša Jozef Ulian.

V ďalšom príspevku sa píše, ako bývalá partizánka Anna Bergerová zahviezdila svojím príhovorom na masovom mítingu za mier na Ukrajine, ktorý v Bratislave zorganizoval člen SZPB Eduard Chmelár. O skromnejších, ale o to z pohľadu SZPB úprimnejších tohtoročných oslavách bez účasti ústavných činiteľov na Dukle informuje nový podpredseda SZPB Jozef Ťažký.

Braňo Ondruš predostrel zaujímavý rozhovor so spisovateľom Gustávom Murínom o čerstvo vydanom prvom diele knihy Povstanie – 60 dní národa, z ktorej sme životné epizódy účastníkov SNP publikovali v Bojovníku v uplynulých mesiacoch v ôsmich pokračovaniach.

Prinášame tiež príhovory (predsedu Zväzu Pavla Sečkára, prof. Jozefa Leikerta a Vladimíra Mináča mladšieho), ktoré odzneli v bratislavskej Zrkadlovej sieni na spoločnom matiné SZPB a Matice slovenskej, venovanom umelcom, ktorí sa zúčastnili na protifašistickom hnutí, resp. o ňom tvorili.

Pochopiteľne, súčasťou aj 21. čísla Bojovníka sú správy o podujatiach SZPB, tentoraz v Brezovej pod Bradlom, Chlmci pri Humennom, v okresoch Galanta, Dunajská Streda, Stará Ľubovňa a Nové Zámky, na Gemeri, v Piešťanoch, Dolných Vesteniciach, Telgárte a Brusne.

Zahraničná strana s hlavičkou Čo píšu ruské médiá približuje kritické state nezávislej tlače v RF o prebiehajúcej vojenskej agresii proti Ukrajine. Ladislav Skrak tentoraz venuje rubriku Galéria odboja zobrazovaniu spisovateľa, účastníka SNP Vladimíra Mináča a jeho tvorby vo výtvarníctve. Viac obrázkov na www.bojovnik.eu.

(Celkovo 21 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter