Chladnička za oknom

Nedá sa povedať, že by sa Európska komisia nečinila. Opreteky so zimou do Bruselu prilietajú a vzápätí odlietajú premiéri, ministri hospodárstva alebo financií. Pred očami Grétky Thunbergovej sa letelo aj na neformálne zasadnutie v Prahe 7. októbra. Témami boli: vojna na Ukrajine, energetika a ekonomická situácia. Predstavitelia európskej dvadsaťsedmičky budú „pokračovať v rokovaní o týchto témach 20. a 21. októbra v Bruseli“. (consilium.europa.eu)

Zatiaľ čo EÚ chce v rámci „nově vytvořené mise vycvičit až 15000 ukrajinských vojáků“ (vasevec.parlamentnilisty.cz, 5. 10. 2022), misia na spoločné riešenie dopadov protiruských sankcií sa len črtá. Nie div, keď EÚ – v situácii, keď včera bolo neskoro –, namiesto toho, aby vecne prehodnotila sankcie, zdržiava sa hľadaním sloganov, ktorými by krízu a finančný balík na kompenzácie prehodila na Rusko. Napríklad, že Putin vyhlásil Európe energetickú vojnu, aby rozložil jej jednotu. Už nie je pravda, že najmä bývalé sovietske satelity súťažili, kto sa prvý odstrihne od ruských energií.

Posivený svedok sa domnieva, že EÚ by si nemala všímať len Putinov prst na spúšti alebo na energetických kohútikoch, ale aj ťahy svojich najbližších. Ak jej naozaj záleží na jednote a vlastnej povesti. Už aj vrabce totiž čvirikajú, že niektoré štáty kupovali ruský plyn „očistnou skratkou cez Indiu“. (standard.sk. 2. 10. 2022) Ďalším spôsobom, akým firmy obchádzajú sankcie, je podľa Wall Street Journal „prečerpávanie ropy medzi tankermi priamo na mori“. (tv.noviny.sk, 3. 6. 2022) O jednote nesvedčí ani poľská požiadavka vojnových reparácií od Nemecka. Medzi nami, bodaj by si Poľsko netrúflo, keď nemeckí, ale aj francúzski lídri prešli drezúrou Vladimíra Zelenského. Ukrajinského prezidenta, ktorý v čase, keď si Európa uťahuje opasky a ozývajú sa prvé zjojknutia i nadávky, rieši spor „Tokia a Moskvy o Kurilské ostrovy. Uznal, že patria Japonsku.“ (Pravda.sk, 7. 10. 2022)

Spoľahnúť sa už nedá ani na spoločné európske hodnoty. Ako bič zaplieskali nad hokejistami, ktorí hrajú v Rusku za „krvavé peniaze“, ale ani nehlesli nad hokejistami, ktorí poberali „krvavé peniaze“ kdesi inde a počas bombardovania Afganistanu, Iraku, Srbska či Líbye. Čo však s našimi hokejistami, ktorí v zaoceánskej NHL prihrávajú ruským hokejistom? V mene spoločných európskych hodnôt nepúšťame ruských reprezentantov na vrcholné medzinárodné podujatia, ale v mene tých istých hodnôt nežiadame vrátiť medaily od reprezentantov štátov, ktoré sa počas olympiád či majstrovstiev sveta zafŕkali nevinnou afganskou, irackou, srbskou a líbyjskou krvou.

V bývalom režime sme bojovali za všetko. Nielen za krajšiu budúcnosť a vyššie hektárové výnosy, ale aj za mier. Na čom sme sa po Novembri 89 zabávali, k tomu sme sa po tridsiatich troch rokoch vrátili. Ak niekto navrhne pre Ukrajinu iné východisko ako vojenské, okamžite je zradcom ukrajinského ľudu a nežičí mu víťazstvo nad ruským agresorom. Hľadanie vnútorného nepriateľa a rušenie záškodníckych staníc je teda späť, len bdelosť socbloku nahradila bdelosť sankčného bloku. Sotva však ustráži najzákernejšieho nepriateľa, zimu, aby nespustila prestrelku medzi Bruselom a členskými štátmi, medzi členskými štátmi a medzi politickými stranami členských štátov. Ktovie, či sa už zajtra spoza jednotlivých barikád nezačneme dozvedať, kto je zodpovedný za havlovské pulóvre a budajky v bytoch, za chladničky za oknami, za možný nedostatok náhradných dielov či za šory na banány alebo, nebodaj, za toaletný papier pre haprujúci rozvoz tovaru… Všeličo lieta vzduchom už teraz, ale posivený svedok nezachytil ani jednu hodnovernú garanciu, že by slovenská opozícia nehlasovala v Bruseli rovnako ako koalícia. Dokonca sa ho zmocňuje podozrenie, že vo vládnej livreji by sa opäť prihlásila k „zdravému jadru“ EÚ ako v časoch eurovalu.

Spod mediálneho pušného prachu nás už takmer nevidieť, tak ako nespozornieť pri záblesku zmeny či aspoň výpadku informačného stereotypu a nechytiť sa slamky, hoci sa zjavila z nečakanej svetovej strany. „Z amerického kozmodrómu po dvadsiatich rokoch odštartovala ruská kozmonautka.“ (ta3.com, 5. 10. 2022) Posivený svedok by sa aj oprášil, keby bol presvedčený, že ten závan nádeje pocítila i šľachtičná Ursula von der Leynová…

(Celkovo 540 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter