Monika Beňová: Nenávisť a zloba môže viesť k tragédiám

Včera došlo v Bratislave k tragickej udalosti, ktorá si vyžiadala dva nevinné a jeden vinný život. V tejto chvíli ešte nie sú úplne jasné všetky okolnosti tejto drámy. Nechcem preto vynášať žiadne morálne súdy voči človeku, ktorý zastrelil dvoch ľudí a následne zabil aj seba.

Vraj uverejnil na twiteri nenávistné „posolstvo” proti židom a LGBTQI+ komunite. Nečítala som ho, takže neviem.

Je príšerné, že mladý človek zabije iných ľudí. Bez ohľadu na „motív”. Ak je ním však nenávisť, je to veľký výkričník pre politické elity, ale aj spoločnosť, aby sme sa nad tým dôsledne zamysleli.

Nenávidieť niekoho iného pre jeho názor, pre jeho príslušnosť k akejkoľvek „menšine”, či nebodaj pre jeho pôvod a náboženské presvedčenie je jednoducho neprijateľné. V akomkoľvek rozsahu a podobe. Nemusíme všetci so všetkým súhlasiť a sympatizovať, ale ani to nás neoprávňuje, ako civilizovaných ľudí, k nenávisti či čomusi oveľa horšiemu. K násiliu a vraždeniu.

Chcem preto vyjadriť hlbokú spoluúčasť pozostalým. Najmä dvoch mladých mužov, ktorí boli zabití. Neexistuje ospravedlnenie pre ich zbytočnú smrť.

Aj tým, ktorí pochovajú mladého človeka, ktorý zabíjal. Neviem, ako sa dá žiť s vedomím, že môj syn je vrah. Koľko otázok si treba zodpovedať ohľadom výchovy a všetkého okolo…

Ale neodpustím si aj poznámku voči narastajúcej verbálnej nenávisti najmä v politických kruhoch. Nezmyselné návrhy voči komunite LGBTIQ vôbec NIJAKO neriešia zlú ekonomickú a sociálnu situáciu na Slovensku. Len generujú nenávisť a zlobu, ktorá môže viesť k tragédiám.

Rešpektujme inakosť, lebo prostredníctvom rešpektu voči iným robíme spoločnosť lepšou a priateľskejšou.

(Status na FB 13. októbra 2022, titulok Slovo)

(Celkovo 92 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter