Karol Farkašovský: Slovenskí seniori sa od radosti asi zbláznia…

Mesiac úcty k starším je tu zas. Mimochodom, čudujem sa, že ho ešte agilní poslanci typu Dostál, Zemanová či Osuský nenavrhli vymazať z kalendára. Veď komu ho treba? Ale čo nebolo, môže ešte byť.

Teraz sa skúsme neskonale tešiť z obrovskej úcty a priazne, ktorú voči starším a dôchodcom prechováva údajne – najlepšia slovenská vláda všetkých čias. Vláda, ktorá rada používa slová ako „pripravujeme, rokujeme, chystáme, diskutujeme, riešime, pomáhame… tým, ktorí to najviac potrebujú.“

Sú to floskuly, z ktorých už človek dostáva žalúdočné kŕče. Slovné bláboly, z ktorých sa dôchodcovia nenajedia, nezohrejú ani lacnejšie nenakúpia.

Po 13. dôchodku vraj dostanú seniori aj 14. Nebolo by to zlé, keby to bola skutočná pravda. Ale my si už zvykáme, že vrchnosť nám povie – čo je pravda.

Lenže zdravý rozum nevymrel a väčšina seniorov ešte vie čítať i počítať. A triezvo uvažovať. Honosný názov 13., alebo 14. dôchodok je – v skutočnosti – sociálna dávka. Aj to ešte odstupňovaná podľa výšky jednotlivých dôchodkov. Od nejakých 200 eur do 35 eur.

Dať ľuďom s nižšími dôchodkami sociálnu dávku 200 € je iba falošná solidarita. Je to rovno diskriminácia. Tak sa to v slušnej spoločnosti nerobí. Ľudí, ktorí celý svoj život poctivo odpracovali, vláda opäť opíja rožkami. Bez hanby a priamo v mesiaci úcty starším.

Veci treba pomenúvať pravým menom. Ak vláda povie, že dáva seniorom 13. alebo 14. dôchodok, tak nech im ho dá v plnej výške. Hádam si to zaslúžia. Aj bez toho, aby o to potupne žiadali nejakými petíciami. Ak vláda kompenzuje najslabšie dôchodky, tak nech povie, že ide o kompenzáciu. Ale nech takto okato neklame a nezavádza.

Dá sa to vyriešiť veľmi jednoducho a k spokojnosti všetkých. Vytvoriť postupný valorizačný systém, záväzný pre štátnu moc. Druhý spôsob – všetkým seniorom dať rovnako – priemerný dôchodok 515 eur. Vláde nikto nedal mandát na to, aby selektovala dôchodcov.

Vláda má pomáhať všetkým z najzraniteľnejšej vyše miliónovej skupiny populácie. To ale nemôže urobiť vláda, zložená z neschopných a mocou opitých politických kreatúr.

To by vo vláde museli sedieť ľudia, ktorí majú v duši empatiu, v hlave zdravý rozum a v srdci ozajstnú úctu voči starým ľuďom. Tí sú totiž príliš skromní, taktní a slušní na to, aby sa niečoho domáhali.

No pravým vládcom všetkého je ČAS. Jeho odpočítavanie už beží aj terajším mocipánom. Aj v ich vlasoch sa už množia šediny.

Účet sa pripravuje… a bude drahý.

(Status na FB 8. októbra 2022)

(Celkovo 237 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Karol Farkašovský: Slovenskí seniori sa od radosti asi zbláznia…

  • 10. októbra 2022 at 11:06
    Permalink

    To je Slovensko. Ako vdova som poslednú výšku dôchodku mala 430,00 €, teraz som sa vydala a nechali mi 293,00 €. Mám svoj byt na Svk, to bude sotva stačiť na zaplatenie poplatkov….🤦‍♀️😥😕

    Reply
  • 10. októbra 2022 at 22:06
    Permalink

    Otázka je, prečo seniori vysedávaju doma a nejdu bojovať za svoj život. Kto im bráni vypnúť Tv a postarať sa o seba. Ktorá vláda v dejinách len tak pridala, ked je tá skupina ticho. Nič im nepridať, pokiaľ nepochopia, čo majú robiť. (Aj ja som dôchodca – nekritizujte.)

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter