Uzbek v Budapešti

Druhý prezident Uzbekistanu, najľudnatejšej krajiny Strednej Ázie (cca 34,23 mil. obyvateľov) Šavkat Mironovič Mirzijojev sa, okrem snáh o stredoázijskú a ázijskú integráciu, snaží preniknúť do priestoru Eurázie. Dôkazom toho je aj oficiálna návšteva uzbeckého prezidenta v Maďarsku, ktorá sa uskutočnila v dňoch 3. a 4. októbra 2022.

Strategické partnerstvo

K návšteve došlo zhruba rok po tom, čo aj Budapešť aj Taškent konštatovali, že vzťahy Maďarska a Uzbekistanu majú strategický charakter (strategické partnerstvo).

Doteraz to nebolo medzi stredoázijskými prezidentmi zvykom, ale Š. Mirzijojeva v Budapešti sprevádzala jeho (a treba povedať, že pôvabná) manželka Zioratchon. Prezident Š. Mirzijojev sa  Budapešti stretol s maďarskou partnerkou – prezidentkou Katalin Novákovou, s ktorou posúdili aktuálne otázky (v suchom diplomatickom jazyku) bilaterálnych a medzinárodných vzťahov.[1] Určite to pre maďarskú prezidentku bol osviežujúci rozhovor, najmä po tom, ako si musela vypočuť v Bratislave s realitou nekorešpondujúce frázy, v podaní partnerky J. Rizmana.

Samozrejme, že najdôležitejšou časťou oficiálnej návštevy uzbeckého prezidenta v meste na Dunaji, ktoré postavili Slováci (druhé mesto na Dunaji stredoázijskí lídri pre istotu obchádzajú, lebo…, je tu akási beznádej!) bolo rokovanie s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a prezident Uzbekistanu Šavkat M. Mirzijojev.

Možno len na doplnenie, v ten istý deň, 3. októbra 2022, bol na návšteve v Českej republike nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, exveľvyslanec v Prahe, šéf GLOBSECU na Slovensku a čo je pre jeho osobnú a našu politickú budúcnosť najdôležitejšie, nominant zatiaľ vládneho hnutia OĽaNO, ktoré má podporu medzi ľuďmi, akú má.[2] No a v tej Prahe loboval za to, aby sa Slovensko, Česko a Poľsko vymaňovali spod vplyvu Maďarska. Slovenský klinec do rakvy V4 a posilnenie ambícií Poľska, ktoré sa môžu skončiť neželanými výsledkami!

Čo dohodli

Po rokovaní Š. Mirzijojeva a V. Orbána došlo k podpisu celkom 15-tichdôležitých a zásadných právnych dokumentov na rôznych úrovniach. Za rozhodujúce možno považovať:
– spoločný program rozvoja priemyslovej kooperácie na roku 203-2024;
– plán podujatí rozvoja spolupráce v oblasti vedy a moderných technológií;
– plán podujatí na rozšírenie spolupráce v poľnohospodárstve;
– dohodu o spolupráci v oblasti športu.

Tie ostatné (memorandum o spolupráci v oblasti justície, colníc, ochrany životného prostredia, ovocinárstva, vinohradníctva…, tiež medzi Akadémiou štátnej správy Uzbekistanu  a Univerzitou štátnej služby Maďarska a inými vysokými školami…), sú tiež súčasťou mozaiky budúcej spolupráce.

Za prelomové možno považovať dosiahnutie dohody o zriadení Veľvyslanectva Uzbeckej republiky v Budapešti. To znamená, že okrem Bratislavy bude mať Taškent svoje samostatné a plnohodnotné zastúpenia v každom hlavnom meste V4. Hlavým výsledkom je však podpis spoločného vyhlásenia o rozvoji strategického partnerstva medzi Uzbekistanom a Maďarskom.[3]

Skúsme sa ešte raz zamyslieť, prečo prezidenti Strednej Ázie obchádzajú Slovensko. Všetky krajiny Strednej Ázie sú okrem Tadžikistanu turkojazyčné. Takže tu máme dvojsmernú diaľnicu. Táto jazyková väzba (turkická identita) je pre Maďarov výhodou pri prieniku do Strednej Ázie (čo Slovensko, ako slovanský element, na pokyn niekoho nevie, nechce a najmä nesmie využiť…)

Sú za tým len Kypčaci a turkický jazyk?

Z pohľadu vnútornej politiky Uzbekistanu sa mnohé jeho hodnoty prekrývajú s historickými hodnotami Maďarska. Nezabudnime, že 11. novembra 2022 sa v Samarkande uskutoční summit hláv štátov Organizácie turkických štátov (Türk Devletleri Teşkilatı)[4], kde má Maďarsko štatút pozorovateľa.

A dodajme, že ako jediná krajina EÚ a spolu s Tureckom, ako dve krajiny NATO, sa angažujú v tejto štruktúre. Na doplnenie, Budapešť koketuje s myšlienkou participovať na projekte Šanghajskej organizácie spolupráce. Nakoniec v Samarkande bola pred pár dňami, neoficiálne, delegácia Maďarska a z neoficiálneho sa môže ľahko stať oficiálne…

Ešte raz sa vráťme k Samarkandu, ktorý sa stáva geopolitickým pupkom sveta. V dňoch 17. a 18. novembra 2022 sa tam uskutoční ministerský summit „EÚ – Stredná Ázia“ a tiež konferencia „EÚ – Stredná Ázia: Globálna brána pre stabilný rozvoj“.

Žiadna náhoda

Návšteva Š. Mirzijojeva v Budapešti bola recipročná a nie náhodná. Za ostatné štyri roky sa objem obchodného obratu medzi Uzbekistanom a Maďarskom zvýšil cca 2,5 krát a dosiahol úroveň (za rok 2021) 114 mil. $.

Prezident Uzbekistanu Šavkat M. Mirzijojev a prezidentka Maďarska Katalin Nováková.

Z pohľadu Taškentu je spolupráca a partnerstvo s Budapešťou nielen jeden z momentov rozšírenia geografie spolupráce, ale jeden z prioritných momentov realizácie zahraničnopolitickej koncepcie Uzbekistanu.

Na druhej strane to ale neznamená, že Taškent bude (plánuje) cez Budapešť podsúvať svoje iniciatívne požiadavky voči EÚ a Bruselu. Taškent totiž inak vníma molocha, zvaného EÚ, ktorý je zacyklený v divných hodnotách a inak jednotlivé krajiny, ktoré sú (zatiaľ) súčasťou EÚ. Vo finále možno spomenúť vyjadrenie povereného ministra zahraničných vecí Uzbekistanu Vladimíra Norova (ktorý bol v sprievode prezidenta v Budapešti), ktorý povedal: „…názory a prístupy Taškentu a Budapešti sú v otázkach svetovej a regionálnej politiky zhodné…[5] Pre poriadok, povedal to 20. septembra 2022 na okraj VZ OSN v New Yorku počas stretnutia so svojim maďarským proťajškom Petrom Szijártom.

Autor je vysokoškolský učiteľ.

Snímky: www.president.uz

[1] About Hungary – President Novák: Hungary and Uzbekistan to boost bilateral economic relations
[2] Exkluzívny prieskum: Hlas a Smer na čele. SaS sa prepadla | TVNOVINY.sk
[3] Узбекистан и Венгрия – стратегические партнеры (iiv.uz)
[4] Türk Devletleri Teşkilatı (turkkon.org)
[5] Главы МИД Узбекистана и Венгрии провели встречу в Нью Йорке (uzdaily.uz)

(Celkovo 255 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter