Slovensko potrebuje zjednocujúcu ideu

Už dlhšiu dobu evidujeme vysokú toxicitu v politike, chaos v hodnotách a veľa protichodných síl, ktoré rozdeľujú našu spoločnosť.

Politici by sa vo chvíľach, keď ide o charakter štátu a jeho občanov, nemali riadiť emóciami, ale rozumom, práve oni by mali na svoje plecia prevziať zodpovednosť za budúcnosť krajiny.

Potrebujeme riešenia podložené pravdou, pokorou a úctou k druhým.

Politika má byť predovšetkým o službe ľuďom. Nemá byť diskusnou či zápasníckou arénou, v ktorej sa má dokazovať, kto je rétoricky zdatnejší alebo „argumentačne“ silnejší.

Často si kladiem otázku, či a ako je možné bojovať proti rozdeľovačom spoločnosti.

Vnímam to ako veľmi náročný a dlhotrvajúci proces. Spoločnosť je extrémne rozdelená v náhľadoch na smerovanie našej krajiny v mnohých zásadných oblastiach ekonomickej, environmentálnej, sociálnej.

Potom sú tu z politologického pohľadu aj sily konzervatívne, sociálne či liberálne, nacionálne. Každá z týchto síl je v nejakom pomere zastúpená v NR SR a presadzuje si svoj program, či už taký alebo onaký.

Je teda zrejmé, že riešenie či presadzovanie spoločenských potrieb bude náročné. Možno nepomôžu ani druhé, ba ani tretie voľby, ak budú tí istí kandidáti, ktorým chýba reálna zásadovosť, zmysel pre hodnoty a odhodlanie na presadzovanie skutočných celospoločenských záujmov.

Dokonca sa nebude zjednocovať ani na uliciach, pretože tu máme množstvo záujmových organizácií s rôznym zázemím, ktoré sú za niečo alebo väčšinou proti niečomu. Pomerne dobre vedia organizovať ľudí na rôznych mítingoch podporujúcich ich vyhranené účelové názory a ciele, čo tiež neprispieva k zjednoteniu spoločnosti.

Myslím si, že to je celosvetový trend, ktorý má za cieľ marginalizovať úsudok zdravého rozumu a pragmatického zmýšľania pre ľahšie ovládanie masy ľudí najmä pred voľbami, aby sa dosiahol želateľný výsledok a následne aj smerovanie krajiny v zmysle požiadaviek lobistov vyšších geopolitických cieľov.

Mimochodom, v parlamente sa situácia nezlepší animozity medzi jednotlivými stranami a poslancami.

Odvolávať sa na morálku v politike nie je náležité, pretože politika je boj o moc. A boj o moc nikdy nebol, nie je a nebude o morálke.

Myslím si, že naša spoločnosť, a nielen naša, ale každá sa vie zomknúť iba v čase núdze, keď ide o holý život, a nie je čas na druhoradé témy.

Napriek tomu sa nemienim vzdávať istých ideálov. Bude potrebné upozorňovať na rozvíjajúce sa deštruktívne aktivity a v maximálnej miere ich odhaľovaním paralyzovať.

Cieľom musí byť preraziť hrošiu kožu, aby sa hlas dostal až do hĺbky svedomia. V podstate všetko, čo je hodnotné, neleží na povrchu, nedá sa lacno získať, ale treba si to zaslúžiť, priniesť obety.

Okrem toho je potrebná aj nejaká príjemná zjednocujúca idea. Napríklad to euforické, čo sa deje pri futbale či hokeji.

No je potrebné vytvoriť aj zjednocujúce idey v sociálnej sfére, ekonomike, kultúre, životnom prostredí, ale aj morálke a upozorňovať na prejavy zla, podvody, klamstvá, zlodejstvá, bezohľadnosť.

Slovensko potrebuje politikov, ktorí sa vedia zjednotiť v službe pre hodnoty. Ale nielen jednotlivcov, lež stranícke či koaličné zoskupenia, keďže v parlamentnej demokracii sa presadzujú väčšinové požiadavky.

Len v takomto prípade sa dokáže Slovensko nasmerovať k prosperite, a to nielen ekonomickej, ale najmä k prosperite vo vzťahoch, v kvalite života, v prežívaní okamihov nášho bytia.

Potrebujeme niekoho, kto zosobňuje naše nádeje, koho príklad sa oplatí nasledovať. Svet dychtí po srdcervúcich príbehoch.

(Celkovo 191 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Slovensko potrebuje zjednocujúcu ideu

  • 23. augusta 2022 at 9:41
    Permalink

    Vážený pán Piršel, po prečítaní Vášho príspevku, s ktorým plne súhlasím a som presvedčený o jeho zmysluplnosti, mi vystalo mnoho otázok. K SLOVU som sa dostal náhodou a som rád, že si môžem prečítať názory a články vzdelaných a múdrych ľudí. Prečítam všetky príspevky. No prekvapuje ma nedostatok takýchto ľudí v našej politike. Chápem, že terajšia politika je vlastne len hnus, hnojisko, na ktorom sa vadia tí kohúti, ktorí sa vďaka aj doterajšej politike bývalých strán dostali k moci. Chápem aj to, že tridsať rokov akože demokracie je málo, aby náš pospolitý ľud dokázal odlíšiť plané sľuby od tvrdej roboty, ktorú je treba robiť pre vzdelanie, zdravie a prosperitu spoločnosti. Takže, otázka: prečo sa nespojíte a nepostavíte sa do volieb? Pán Chmelár sa nebál to skúsiť. Žiaľ ukázalo sa v plnej miere, že pospolitý ľud nedozrel na skutočnú demokraciu. Preto potrebuje učiteľov ako ste vy, ktorí to viete vysvetliť zrozumiteľne. Možno sa to znovu nepodarí, ale ukazujte sa. Inak tu budú vládnuť len darebáci matovičosko,kollárovsko ,sulíkovského typu. Prepáčte starcovi za pejoratívne slová. S úctou Šmidt.

    Reply
  • 25. augusta 2022 at 9:59
    Permalink

    Vážený pán kolega , veľmi pekne ďakujem za kvalifikované stanovisko . Veľmi si to vážim . Prajem Vám viac pozitívneho ako negatívneho , ako aj schopnosť akceptácie toho zlého, čo nás v živote môže stretnúť .
    S pozdravom,
    PhDr. Dušan Piršel
    Riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter