Sun Lijie: Vôli ľudu nemožno vzdorovať a kto sa zahráva s ohňom, popáli sa

Dňa 2. augusta 2022 predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová bez ohľadu na vážne námietky Číny zámerne navštívila čínsky región Taiwan. Tento čin, ktorý vážne porušil zásadu jednej Číny, zlomyseľne napadol čínsku suverenitu, znamená bezostyšnú politickú provokáciu a vyvolal silné rozhorčenie čínskeho ľudu a široký odpor medzinárodnej komunity.

1. Taiwan patrí Číne od pradávna a je neoddeliteľnou súčasťou Číny.

Už v období troch kráľovstiev pred viac ako 1700 rokmi existujú historické knihy a dokumenty, ktoré zaznamenávajú skorý rozvoj oblasti Taiwanu čínskym ľudom. Od dynastie Song zriadili po sebe nasledujúce čínske vlády na Taiwane administratívne úrady na vykonávanie jurisdikcie. Od moderných čias Číňania na oboch stranách Taiwanského prielivu viedli dlhodobý a neustály boj proti cudzej invázii a okupácii Taiwanu. Po druhej svetovej vojne bol Taiwan de iure a de facto vrátený Číne. Dňa 1. októbra 1949 bola založená Čínska ľudová republika a vláda Čínskej ľudovej republiky sa stala jedinou zákonnou vládou Číny a ako samozrejmosť plne využívala a uplatňovala čínsku suverenitu vrátane suverenity nad Taiwanom.

Princíp jednej Číny je všeobecným konsenzom dnešného medzinárodného spoločenstva a základnou normou medzinárodných vzťahov a je neoddeliteľnou súčasťou medzinárodného poriadku po 2. svetovej vojne. V októbri 1971 prijalo 26. Valné zhromaždenie OSN rezolúciu 2758, ktorá rozhodla: „Obnoviť všetky práva Čínskej ľudovej republiky, uznať predstaviteľov jej vlády ako jediných legitímnych predstaviteľov Číny v OSN a okamžite vylúčiť predstaviteľov Čankajška z postov, ktoré nezákonne obsadili v OSN a všetkých jej pridružených orgánoch.“ Na svete je len jedna Čína, Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny a vláda Čínskej ľudovej republiky je jedinou legitímnou vládou zastupujúcou celú Čínu. Na základe tohto princípu jednej Číny nadviazala Čína diplomatické vzťahy so 181 krajinami.

2. Situácia v Taiwanskom prielive čelí novej vlne napätia a vážnym výzvam. Hlavným dôvodom je, že taiwanské úrady a USA neustále menia status quo.

Americká strana v „Šanghajskom komuniké“ uverejnenom v roku 1972 jasne uviedla: „Spojené štáty uznávajú, že všetci Číňania na oboch stranách Taiwanského prielivu veria, že existuje len jedna Čína a že Taiwan je súčasťou Číny. Vláda USA toto stanovisko nespochybňuje.“ V roku 1978 „Komuniké o založení diplomatických vzťahov“ jasne uviedlo: „Spojené štáty uznávajú vládu Čínskej ľudovej republiky ako jedinú zákonnú vládu Číny a uznávajú stanovisko Číny, že existuje len jedna Čína a Taiwan je súčasťou Číny.“ Spoločné komuniké medzi USA a ČĽR zo 17. augusta 1982 jasne uvádza: „Spojené štáty americké uznávajú vládu Čínskej ľudovej republiky ako jedinú zákonnú vládu Číny a uznávajú stanovisko Číny, že existuje len jedna Čína a Taiwan je časť Číny. Vláda USA nemá v úmysle porušovať suverenitu a územnú celistvosť Číny, zasahovať do vnútorných záležitostí Číny alebo uplatňovať politiku ,dve Číny‘ alebo ,jedna Čína, jeden Taiwan‘. Na základe vyššie uvedených troch spoločných komuniké sa za posledných 40 rokov vzťahy medzi Čínou a USA vo všeobecnosti vyvíjali stabilne.

V posledných rokoch však USA tvrdia jedno a robia druhé, neustále prekrúcajú, falšujú a ignorujú princíp jednej Číny, prekračujú červenú čiaru tolerancie a robia výpady, bez škrupulí hrajú na „taiwanskú kartu“, „búrajú podporné stĺpy stability, ktoré nahradzujú spráchniveným drevom“ a odvolávajú sa na vymyslený „zákon o vzťahoch s Taiwanom“, používajú „Šesť záruk pre Taiwan“ ako základnú príponu americkej politiky jednej Číny, kľúčové vyhlásenia ako „Taiwan je súčasťou Číny“ a iné boli z webovej stránky ministerstva zahraničných vecí USA vymazané, bez ostychu rozvíjajú vzťahy medzi USA a čínskym regiónom Taiwan, zintenzívnili predaj zbraní na Taiwan a podporujú separatistické aktivity „nezávislosti Taiwanu“. Pokiaľ išlo o úsilie osoby na treťom mieste v americkom vládnom rebríčku ísť na Taiwan, Snemovňa reprezentantov Spojených štátov to mala prísne zamietnuť. Dopriali jej však zhovievavosť aj napriek provokujúcej povahe tohto počinu. Toto sú hlavné príčiny a pravda o napätí v Taiwanskom prielive.

3. Vôli ľudu nemožno vzdorovať a kto sa zahráva s ohňom, popáli sa.

Najprv bola dohoda a vzájomná provokácia USA a Taiwanu, až tak prišla legitímna obrana Číny. Akékoľvek protiopatrenia zo strany Číny budú opodstatnené a nevyhnutné a je to právo každej nezávislej a suverénnej krajiny. Postoj čínskej vlády a čínskeho ľudu v otázke čínskeho regiónu Taiwan je konzistentný. Rozhodne chrániť národnú suverenitu a územnú celistvosť je pevnou vôľou viac ako 1,4 miliardy čínskych obyvateľov a realizácia úplného znovuzjednotenia vlasti je spoločnou túžbou a svätou povinnosťou všetkých čínskych synov a dcér. Žiadna krajina, žiadna sila ani nikto by nemal spochybňovať čínsku vládu a silné odhodlanie, pevnú vôľu a silnú schopnosť čínskeho ľudu chrániť národnú suverenitu a územnú celistvosť a cieľ dosiahnuť národné znovuzjednotenie a národné obrodenie.

Mnoho národných lídrov a ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev sa nedávno vyslovilo proti Pelosiovej návšteve čínskeho regiónu Taiwan. Hovorca generálneho tajomníka OSN uviedol, že OSN sa bude naďalej riadiť rezolúciou Valného zhromaždenia 2758 a politikou OSN je dodržiavať princíp jednej Číny. To ukazuje, že spravodlivosť je pevne ukotvená v srdciach ľudí. Čína je ochotná mierovo koexistovať a rozvíjať sa spolu s inými krajinami, ale nikdy nedovolí, aby niektorá krajina podkopala stabilitu a rozvoj Číny, a akýkoľvek pokus „využiť Taiwan na kontrolu Číny“ na manipuláciu geopolitickej hry je márny.

Od novoveku majú Čína a Slovensko podobné skúsenosti v úsilí o nezávislosť a zachovanie národnej suverenity a územnej celistvosti. Po osamostatnení Slovenska v roku 1993 slovenská strana pri mnohých príležitostiach zopakovala svoj záväzok dodržiavať politiku jednej Číny, vrátane Spoločného vyhlásenia medzi Čínskou ľudovou republikou a Slovenskou republikou. História a pozadie taiwanskej otázky sú jasné, rovnako aj jej súčasný stav a skutočnosť, že obe strany Taiwanského prielivu patria do jednej Číny, sú jasné. Verím, že spravodliví ľudia na Slovensku chápu a podporujú odhodlanie viac ako 1,4 miliardy Číňanov chrániť národnú suverenitu, územnú celistvosť a národnú dôstojnosť.

(Celkovo 316 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter