V akej spoločnosti sa nachádza Fico?

Zaradenie Roberta Fica na ukrajinský zoznam tých, „ktorí propagujú príbehy v súlade s ruskou propagandou“ vyvolal u časti našej spoločnosti radosť. Zapadá to presne do ich videnia sveta a je preto potrebné to propagandisticky využiť. SaS v príspevku na sociálnej sieti napísala „Gratulujeme Robertovi Ficovi, že sa dostal medzi TOP 75 putinovských pätolízačov z celého sveta. Kus dobrej roboty!“ Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš napísal, že „nemôže prekvapiť, že bol zaradený na zoznam nebezpečných osôb šíriacich či podporujúcich ruskú propagandu“. Poslanec Juraj Krúpa uviedol: „Robert Fico dostal medzinárodné ocenenie! Ukrajina ho zaradila na zoznam ruských trolov. Ocitol sa na ňom s takými «esami» politiky, ako Le Penová, či americký republikán a trumpovec Rand Paul.“

Pre všetky tieto a podobné ohlasy je príznačné, že ich vôbec nezaujíma podstata problému, kto a prečo ho takto označuje, ale úplne im stačí, že bolo naplnené ich ideové želanie. Fico je nebezpečná osoba, ruský troll a podľa SaS je medzi TOP Putinovými pätolizačmi. Stojí ale za to pozrieť sa, v akej spoločnosti sa Fico v skutočnosti  ocitol. Krúpovi stačí La Penová a Rand Paul. Stačí mu to preto, lebo sa mu to hodí. Sú tam aj iné mená, s ktorými by mnohí ľudia nechceli mať veľa spoločného, ako napríklad Eric Zemmour, alebo aj mená, ktoré nepatria medzi známe osobnosti. Je tam ale aj veľa iných mien, ktoré si zasluhujú pozornosť a budia rešpekt.

Takže podľa SaS je takým pätolizačom profesor John Mearsheimer, ktorý je považovaný za jedného z najvplyvnejších teoretikov medzinárodných vzťahov súčasnosti. Rovnako je pätolizačom Graham E. Fuller,  bývalý podpredseda americkej National Intelligence Council, ktorý 27 rokov pôsobil na americkom MZV a v CIA a neskôr pracoval v RAND Corporation. Pätolizačmi, ruskými trollmi a podľa Šípoša nebezpečnými osobami sú aj celosvetovo rešpektovaní ekonómovia ako Jeffrey David Sachs alebo Steve H. Hanke;  juhoafrický bojovník proti apartheidu Jay Naidoo; izraelský profesor bezpečnostných štúdií Martin van Creveld; vietnamský veterán Harlan Kenneth Ullman, ktorý bol poradcom vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe aj poradcom GT NATO, poradca Atlantickej rady vo Washingtone; Christian Hacke, nemecký politológ a bývalý profesor na Univerzite Bundeswehru;  John Varwick, nemecký profesor medzinárodných vzťahov a odborník na bezpečnostnú politiku; bývalý náčelník štábu talianskeho letectva gen. Leonardo Tricario; francúzsky odborník na spravodajské služby Eric Denece; alebo americká politička Tulsi Gabbardová, ktorá na rozdiel od všetkých našich mudrlantov zažila skutočné vojenské nasadenie v Iraku.

Keby si tí naši politickí vševedkovia aspoň ten zoznam otvorili a pozreli si spoločnosť, v ktorej sa Fico nachádza… Nie je tam len Le Penová alebo Rand Paul, ale aj veľa skutočne medzinárodne významných osobností, ktorí sa „previnili“ len tým, že si dovolili mať iný názor, ako by mali mať podľa želania ukrajinského „Centra proti dezinformáciám“. Toto skutočne nie je zoznam „pätolizačov“, ale ľudí, ktorí si dokážu vytvoriť aj obhájiť vlastný názor. Možno chybný, pomýlený, alebo totálne zlý. Majú na to ale právo a určite majú schopnosť o svojich názoroch diskutovať. Pre našich zvestovateľov pravdy to ale nie je potrebné. Sú na ukrajinskom zozname a to im úplne stačí.

Keby  ako „demokrati“, za ktorých sa radi vyhlasujú, rešpektovali, že súčasťou demokracie je mať odlišné názory, tak by museli nahlas povedať, že vytváranie takýchto zoznamov je nesprávne, škodlivé a neprípustné. Ešte horšie je ale to, že k tomuto ukrajinskému zoznamu dávajú naši politici hlúpe prívlastky len preto, lebo je tam Fico. Keby si tento zoznam skutočne pozreli, nemohli by takto reagovať. Prízemnosť našej vládnucej politickej elity je zdrvujúca.

Samozrejme, že nemohli zaostať aj naši propagandisti v maskách novinárov. V Sme napísal „publicista“ Matúš Ritomský, že „Fico sa ocitol v medzinárodnej spoločnosti popredných trúb ruskej vojnovej propagandy.“ To ako skutočne vie, o ktorých ľuďoch takto píše? Podľa Juraja Javorského z Denníka N je to pre Fica „poriadna hanba“ a podobne. Je zaujímavé, že keď sa na Slovensku niekto vyjadrí kriticky o práci novinárov, tak je okamžite označovaný za nepriateľa slobodnej tlače, ktorá je pilierom demokracie. Aj v tomto ukrajinskom čiernom zozname sú novinári, to ale ich slovenských kolegov netrápi. Je tu uvedená nemecká novinárka Alice Schwarzerová, novinár z Die Welt Christoph Schlitz alebo Glenn Greenwald, ktorý viedol v The Guardian tím, ktorý získal Pulitzerovu cenu. Časopis Foreign Policy ho v roku 2013 označil za jedného zo 100 najlepších globálnych mysliteľov. Takže kto je tu trúba?

Kde sú zrazu všetci bojovníci za slobodu slova a deklarované hodnoty? Prečo nekričia, že takto politicky nálepkovať novinárov je protidemokratické! Sú ticho, pretože v ich ponímaní znamená sloboda slova šírenie len im konvenujúcich názorov a uznávajú len vlastný výklad hodnôt.

Aj preto sme tam, kde sme. No a Fico je v takej spoločnosti, o akej sa našim politickým aj mediálnym „osobnostiam“ môže len snívať. 

Úvodná ilustrácia www.pixabay.com

(Celkovo 932 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter