Bojovník 13 | 2022

Dvojtýždenník antifašistov nie je v spore s ministerstvom obrany ani s armádou, ale výlučne s Jaroslavom Naďom, pretože jeho cieľom je zlikvidovať SZPB. Šéfredaktor Braňo Ondruš vymenúva jednotlivé útoky a lži, ktoré minister adresoval Zväzu.

Martin Krno je autorom reportáže zo spomienkových osláv 80. výročia zlikvidovania Lidíc a jej obyvateľov nemeckými nacistami. Ján Rohár zase píše o exkurzii do bývalého koncentračného tábora Auchwitz-Birkenau, zorganizovanej pre mladých účastníkov internetovej súťaže, publikovanej minulý rok v Bojovníku. Ďalšie príspevky na špeciálnej dvojstrane sa venujú podielu SZPB na výchove žiakov a študentov v protifašistickom a mierovom duchu.

V historických témach tentoraz rezonuje príbehy mladých antifašistov – prvého predsedu Matice slovenskej v Srbsku Janka Bulíka, zavraždeného v Mauthausene, a vynikajúceho partizánskeho veliteľa Ukrajinca Ilju Dibrovu, ktorý tragicky zahynul na kopaniciach pri Cetune. Pomníky zasvätené hrdinom SNP a Oslobodenia naďalej ostávajú terčom vyčíňania vandalov, najnovšie ide o partizánsky bunker v lesoch nad Petrovcami (okr. Vranov nad Topľou).

Bojovník prináša spravodajstvo z podujatí členov Zväzu z Banskej Bystrice a Malachova, Dobrej Nivy, Dunajskej Strede, zo Spišskej Novej Vsi, na viacerých miestach Žilinského, Čadčianskeho a Galantského okresu. Predstavuje tiež viacerých jubilantov z radov SZPB.

Na zahraničnej strane sa o. i. píše o tom, ako neonacisti „denacifikujú“ Ukrajinu, ako v pobaltských krajinách spochybňujú význam protifašistického hnutia počas 2. svetovej vojny, ale aj o pocte, ktorú vzdali revúckemu rodákovi gen. Rudolfovi Viestovi vo Francúzsku.

Ladislav Skrak v rubrike Galéria odboja približuje dielo akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej. Reprezentatívnejší prehľad na https://bojovnik.eu/

(Celkovo 27 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter