Z vašich ohlasov

Pavel Barša: Předlouhé umírání ruského impéria

Oceňujem, že Nové slovo v záujme pestrosti názorov a širokej informovanosti svojich čitateľov uverejnilo príspevok P. Baršu „Předlouhé umírání….“ Považujem ho však za výrazne jednostranný, plný prezentácie a obhajoby hlboko zakorenených myšlienkových stereotypov západných politológov o Rusku, ktorí sa ho pokúšajú démonizovať za konanie, aké ich štáty robili a robia sústavne. Samozrejme, ich myslenie treba poznať a opakujem, že v tomto smere považuje zverejnenie príspevku za prínosné. Len autori zabúdajú na to, že ten „interný kolonializmus“ bol pracovným nástrojom napr. aj Habsburskej monarchie. Podobne ako Rusko a ZSSR expandovalo smerom na východ, expandovali aj USA a Kanada na západ. Len ten interný kolonializmus ZSSR bol nezávislými pozorovateľmi, ako bol moravský cestovateľ Jan Welzl, hodnotený kladne – „sovětská vláda se o tyto oblasti mnohem lépe stará“ (30 let na zlatém severu).

Obávam sa, že okrem Z. Brzezinského, ktorý aspoň pasívne musel ruštine rozumieť, tieto jednostrannosti, okrem neskrývaných prejavov záujmu získať ruské prírodné zdroje, ide aj o to, že väčšina anglosaských autorov o ruštine nemá ani páru a nedokáže mnohé javy chápať. P. Baršom citovaný Serhij Plochij napísal aj dejiny Ukrajiny. Mám ich rumunský preklad. Je priam zarážajúce, ako v nich manipuluje s názvami východoslovanských etník – ruteni (= Rusíni) a Ucraineni. Je pritom známe, že etnonymum Rusín, Rusíni sú jazykovo veľmi starobylou formou etnoným, podobne ako Čechýni alebo Srbíni, ktorá v prípade Rusínov dodnes prežíva.

Zbyšek Šustek, 25. 6. 2022

Eduard Chmelár: Len vyjednaný mier môže zabrániť novej svetovej vojne

Keď čítam vaše myšlienky, mieša sa vo mne hrdosť, smútok, zlosť a chuť kričať, prečo vás nik nechce počúvať. Veď je to ľahko pochopiteľné. Za mier bojovať? Väčšiu hlúposť nepoznám. Na mieri sa treba dohodnúť. To sa ľudstvo od čias lovcov zberačov nedokázalo naučiť? To musíme stále dráždiť hada bosou nohou? Problém bude asi v politickej nevzdelanosti. Inak by sme nedávali hlasy darebákom a podvodníkom nech sú z akéhokoľvek politického košiara. Prepáčte mi moju otvorenosť. Budem vám vždy držať palce.

Robert Šmidt, 28. 6. 2022

(Celkovo 12 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter