Hodnoty a odkaz

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a jeho Klub umelcov a teoretikov umenia, Matica slovenská, Spoločnosť Ladislava Novomeského, Klub Nového Slova, Spolok slovenských spisovateľov a ďalšie organizácie vytvorili unikátnu výstavu, ktorá je zároveň jediná svojho druhu na Slovensku. V tomto roku uplynulo presne 80 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Tento historický čin sa stal predmetom mnohých umeleckých stvárnení vo filme, na fotografiách, obrazoch, známkach, sochách, plaketách, bustách, pamätných tabuliach, monumentálnych pamiatkach, grafikách a mnohých ďalších formách. 

Ladislav Skrak, predseda Výtvarného odboru Matice slovenskej a predseda Klubu umelcov a teoretikov umenia SZPB zozbieral obrazy z depozitára SZPB, slovenských galérií a súkromných zbierok, aby ich vystavil na oficiálnej výstave pri príležitosti Slovenského národného povstania. Výstave dominujú diela modernistov a neskorých modernistov. Diela popredných majstrov sa stretli s mimoriadne pozitívnym ohlasom publika. Najväčší obdiv si vyslúžili Martin Benka, Karol Drexler, Imro Weiner-Kráľ, ale aj Vincent Hložník, Ľudovít Fulla, Oreest Dubay a Elena Lazinovská. Vystavený je aj originálny návrh Námestia SNP v Bratislave, štúdia pamätníka v Skýcove či štúdia bratislavskej sochy od Jána Kulicha.

Súčasťou expozície sú antifašistické plagáty, známky, sochy partizánov ako Ľudovít Kukorelli či Ján Nálepka, štúdie pamiatok Slovenského národného povstania, busty Gustáva Husáka, Karola Šmidkeho, Ladislava Novomeského, Alexandra Dubčeka, Jozefa Gabčíka, Mirka Nešpora a Ludvíka Svobodu, rôzne a experimentálne artefakty, ako napríklad smaltovaný artefakt s partizánskymi podpismi M. Gašpara. Vystavené sú aj originálne povstalecké skice M. Benku a drevorezy Ľ. Fullu, vrátane jeho ikonickej mierovej vízie s holubicami či originálne vydanie povstaleckej Pravdy.

Aj v čase jedného z najvýznamnejších výročí, 80. výročia slávnej historickej udalosti, sa presvedčíme a pripomenieme, že v boji proti fašizmu a nacizmu sa bojovalo za hodnoty demokracie. Naši umelci sa hrdo vyjadrovali a stále sa vyjadrujú k tejto výnimočnej, víťaznej, ale aj tragickej téme a iniciatíve,“ povedal pri vernisáži výstavy predseda SZBP Viliam Longauer.

Som rád, že ako autor tohto článku a spoluorganizátor, resp. promotér som mohol sprevádzať zahraničných návštevníkov z Českej republiky, Turecka, Maďarska, Francúzska, Číny, Talianska, Ruska, Ukrajiny, Kanady, Rakúska a Nemecka. Pri každej návšteve som zdôraznil iný moment. Maďarského návštevníka by mohol zaujímať napríklad tvorca antifašistických plagátov Sándor Ék, Maďar žijúci v Moskve. Pre návštevníka z Francúzska je to určite Imro Weiner-Král, ktorý sa pripojil k antifašistickému hnutiu vo Francúzsku. Jeho dielo je ikonické, pretože zobrazuje medzinárodnú spoluprácu v strečnianskych bojoch. Úprimní milovníci umenia prišli aj z Bratislavy a neodradila ich ani mediálna kampaň proti aktivitám Matice slovenskej a SZPB. Tá sa prejavila aj v „hejt-článku“ M. Burčíka z denníka SME, ktorému na výstave prekážala busta I. Gašparoviča. Kolega Skrak túto bustu umiestnil na výstavu aj z úcty, nakoľko bol to práve prezident Gašparovič, ktorý aktívne navštevoval a podporoval výstavy k SNP organizované Výtvarným odborom Matice a Klubom výtvarníkov a výtvarných teoretikov pri SZPB, a to po celom svete. Výstavu si pozrela aj rodina Ivana Horvátha, jeho neter Deana Jakubisková-Horváthová a vnuk Ivan Horváth najml.

Virtuálnu prehliadku výstavy nájdete TU.

Výstava je v Dvorane MK SR do 26.  septembra 2024, od utorka do nedele od 10,00 do 17,00 h.

Uverejňujeme v spolupráci s českým webovým časopisom !ArgumentČlánok nie je určený pre šírenie na iné weby.

(Celkovo 98 pozretí, 6 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter