Dom hudby, v ktorom môžeme nájsť útechu, radosť a inšpiráciu

Dňa 15. októbra sa v priestoroch Slovenskej filharmónie konala tlačová beseda, na ktorej jej vedenie informovalo o chystanej 76. sezóne svojej koncertnej činnosti. Popri jej hlavných predstaviteľoch, počnúc generálnym riaditeľom Marianom Turnerom a končiac tlačovou tajomníčkou Martinou Tostovou, sa prítomným novinárom prihovorila aj skladateľka Ľubica Čekovská, ktorej nová skladba Dom hudby v siedmich obdobiach odznie na otváracou koncerte sezóny 24. a 25. októbra. Okrem podrobného dramaturgického programu sme získali informáciu aj o podujatiach bezprostredne predchádzajúcich novej sezóne, ako bol open air koncert na záver Bratislavského kultúrneho leta (navštívil ho úctyhodný počet 6 tisíc divákov) alebo zájazd telesa do Švajčiarska či niekoľko vystúpení jej troch telies (Symfonický orchester SF, Spevácky zbor SF a Slovenský komorný orchester) na 59. ročníku BHS (z jeho 19 koncertov až 15 bolo úplne vypredaných). V novej sezóne SF ponúka 15 koncertných cyklov. Budú mať (ako je to už tradíciou) nielen charakter umelecko-prezentačný, ale aj výchovný, čo je 12 koncertov pre deti z materských škôl s moderátorom Tomášom Borošom a 8 koncertov pre žiakov základných škôl moderovaných Martinom Vanekom.

Okrem koncertov v materských priestoroch Reduty orchester SF vystúpi aj v Prahe, Českom Krumlove, Stuttgarte a Kolíne nad Rýnom, a vyhľadávané zborové teleso zavŕši svoje zahraničné účinkovanie na Veľkonočnom festivale v Salzburgu v inscenácii Musorgského opery Chovanščina.

V hlavných cykloch (A/B resp. D/E) okrem ôsmich programov (16 koncertov) naštudovaným šéfdirigentom SF Danielom Raiskinom sa za dirigentským pultom vystriedajú Jaroslav Kyzlink, Tomáš Netopil, Juraj Valčuha, Ralf Weikert, ale aj bývalý šéfovia orchestra Emmanuel Villaume a James Judd a ďalší. Dramaturgickým oživením budú premiéry slovenských skladieb: baletnej suity Petra Breinera Majster a Margaréta (podľa Bulgakovho románu) a Egona Kráka Divina bellezza na Petrarcov text. Ďalšie večery obohatia vokálni sólisti Pavol Kubáň, Jozef Benci, v rýdzo vokálnym programoch aj víťaz speváckej súťaže Schneidera Trnavského Tomislav Jukič, ďalej Slávka Zámečníková a Mária Porubčinová, v silvestrovskom (novoročnom) koncerte sopranistky Jana Kurucová a Simona Šaturová. V klavírnych recitáloch ako rarita zaznie skladba zvolenského rodáka Adriana Demoča žijúceho v Španielsku. Z repertoáru Slovenského komorného orchestra upozorňujeme na cyklus Bachových Brandenburských koncertov. Posledným podujatím sezóny bude doktorandský koncert poslucháča VŠMU dirigenta Marca Vlasáka 25. júna 2025.

V propagačných materiáloch SF je citát, ktorý sa vzťahuje k priemerovanému symfonickému dielu Čekovskej Dom hudby, ale ktorý môžeme zovšeobecniť na celú aktivitu Slovenskej filharmónie, Tá je domom hudby, ponúkajúcej priestor pre dušu. V nej môžeme nájsť útechu, radosť a inšpiráciu. Hovorí nám o tom, kto sme, kým sme boli a kým sa staneme. Práve preto by v kultúrnej politike štátu mala stáť umelecká hudba na najpoprednejšom mieste.

(Celkovo 31 pozretí, 30 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter