Katarína Roth Neveďalová: Tri hodiny trápnosti

Do europarlamentu prišiel Viktor Orbán. Dnes sme mali diskutovať o prioritách maďarského predsedníctva EÚ. Prioritách, ako napríklad podpora poľnohospodárstva, rozvoj regiónov a zachovanie eurofondov, spoločná bezpečnosť a boj proti nelegálnej migrácii.

Namiesto toho sme však počúvali výlevy, obvinenia a osobné pocity nespočetného množstva kolegov, ktorí využili príležitosť na kopnutie do Orbána za zúčastneného potlesku a bučania podobne zmýšľajúcich kolegov. Namiesto diskusie o budúcnosti EÚ sme tak počúvali, za čo všetko Orbán môže, akou je hanbou, ako by mal odstúpiť a že mu to „natrú“.

Títo „hrdinovia“ mi dnes pripomínali tlupu deciek, ktoré narazia na spolužiaka z inej triedy osamote a začnú naňho vykrikovať posmešky, navzájom sa hecujú a sú silní, lebo cítia podporu svojej skupinky.

Viktor Orbán tam sedel sám. A napriek môjmu upozorneniu pre predsedníčku, že takýto postup nie je v súlade s rokovacím poriadkom a všetkým, ktorí nedodržiavajú tému, má byť odobraté slovo, nestalo sa tak. On to všetko zvládol so zdvihnutou hlavou a nakoniec im pekne všetkým vytmavil, čo si o nich vlastne myslí.

Ako prvá nezmyselne na neho zaútočila pani Ursula, čo bolo jasným porušením zvyčajných pravidiel a základného rešpektu. Povyčitovala mu všetko od vojny na Ukrajine až po nelegálnych migrantov (ktorých sem, mimochodom, pozvala jej kamoška Angela Merkel). Bolo to nevhodné a nedôstojné, ale asi hľadá podporu pre svoj návrh novej Komisie a takéto podkladanie sa europarlamentu jej padlo vhod.

Dnes bolo znova vidno, aký máme dvojaký meter. Nemusím s Orbánom súhlasiť, ale ako predseda vlády členského štátu EÚ, Maďarska, si zaslúži rešpekt a slušné zaobchádzanie od nás všetkých. A tá debata dnes mohla mať naozaj zmysel, ak by sme ju využili a diskutovali o ním predložených témach. My sme však dnes v plenárke iba tri hodiny zabíjali čas. Ako tie deti.

(Status na FB 9. októbra 2024)

(Celkovo 90 pozretí, 90 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter