Oslavy či smútok z porážky fašizmu?

Oslobodenie v roku 1945 neprišlo náhle a nečakane. Slováci sa Slovenským národným povstaním jasne postavili na protifašistickú stranu. Hoci pritom išli aj proti svojmu dávno vysnívanému štátu, jeho predstaviteľom, dokonca prezidentovi v kňazskej sutane a tiež proti hospodárskemu blahobytu. Priniesli obete v rámci svojich vtedajších možností. Mnohí pritom zaplatili životmi. Ale to by bolo všetko málo, keby nám oslobodenie nepriniesli zahraničné sily. V prípade nášho územia najmä Červená armáda a Rumunská armáda. Ale aj bojovníci z mnohých ďalších štátov, spomeňme napríklad francúzskych partizánov spod Strečna. Obetovali sa za našich predkov a teda vlastne za nás.

Nemali by sme im preto prechovávať úctu? Vďaku? Nie, to nebola otázka do diskusie, ale len obyčajná rečnícka, na ktorú by mal každý vedieť odpovedať kladne. A tu sa dostávame k súčasnej vládnej či skôr nevládnej koalícii. Ak vydala usmernenie, že sa oslavy oslobodenia a porážky fašizmu majú konať v čo najväčšej tichosti, bez hymny, básní a piesní, bez čestných stráží a najmä bez ruského veľvyslanca, tak sa skôr zamýšľam, či by sme namiesto Národných osláv nemali vyhlásiť Národný smútok. Národný smútok z porážky fašizmu, pretože vládnych predstaviteľov tento fakt očividne vyrušuje. A dôkazy na takéto tvrdenie? Napríklad keď I. Matovič blúznil obdivne o tom, aby jeho strana mala viac členov ako NSDAP! Toto vyšlo skutočne z úst šéfa najsilnejšej koaličnej strany. Stále málo? Alebo nám už začína byť jasnejšie, že tí, ktorí žijú v podobnom myšlienkovom svete, asi 8. mája skutočne nemajú dôvod na oslavy. A keďže neoslavujú oni, tak to chcú pokaziť všetkým, ktorí nezabúdajú na históriu a ktorí sa tešia z porážky fašizmu…

(Celkovo 327 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Jedna odpoveď

  1. Áno, je to naozaj skôr dôvod na národný smútok. Ale aj smútok nad nami samými, lebo sa nedokážeme účinne postaviť sústavnému zavádzaniu moci, ktorá má s tou nacistickou pozoruhodne veľa spoločného. Stačí si porovnať frazeológiu z novín z prvej polovice 40. rokov a dnešnú oficiálnu…..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter