Predčasné prezidentské voľby – budú!

Pre poriadok, v ďalšom texte nehovoríme o Slovensku, resp. o veľmi potrebných predčasných voľbách hlavy štátu – štátu, ktorý sa aktivitami prezidentky de facto vzdáva práva nazývať sa samostatné Slovensko (o prívlastkoch demokratické, vzdelané či sociálne… škoda hovoriť).

Hovoríme o Uzbekistane, ktorý kaviarenskí demokrati v Bratislave s obľubou nazývajú autoritárnym štátom.

Lenže v tejto najľudnatejšej stredoázijskej krajine sa udialo niekoľko, aj pre predemokratizované Slovensko, politicky inšpiratívnych vecí.

Vo svojej inauguračnej reči 6. novembra 2021 vtedy zvolený prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev signalizoval, že Uzbekistan čaká ústavná reforma.

Dňa 10. marca 2023 prijala Zákonodarná komora Olij Mažilisu (dolná komora) návrh Zákona o Ústave Uzbekistanu (nová redakcia). Zo 137 prítomných poslancov vtedy 132 hlasovalo za, dvaja poslanci sa zdržali a traja nehlasovali.

Následne Senát Olij Mažilisu (horná komora) 14. marca 2023 potvrdil rozhodnutie poslancov dolnej komory. Z 83 prítomných senátorov za hlasovala 80 senátorov, jeden sa zdržal a dvaja nehlasovali.

Potom bolo 30. apríla 2023 všeľudové referendum, ktoré zmeny Ústavy Uzbekistanu[1] potvrdilo.[2]

Proces sa dostáva do finále

Tesne pred svojím odletom na pracovnú návštevu do Moskvy (8. – 9. mája 2023) sa prezident Š. Mirzijojev stretol s predsedami oboch komôr Olij Mažilisu, predsedami parlamentných politických strán (na Slovensku, žiaľ, v rámci čaputizmu, nevídané!), predstaviteľmi súdnej moci a spoločenských organizácií, aby posúdili výsledky (úspešného) referenda o zmenách Ústavy Uzbekistanu.

Vo svojom programovom vystúpení[3] prezident Š. Mirzijojev, hovoril o „… tretej renesancii Uzbekistanu…“ a aj o tom, čo má v pláne – výlučne v rámci svojho mandátu a bez zásahov zvonku.  

To je dôležité! Určite by v Taškente ako prezident nevysvetlil napr. to, prečo bol rokovať vo Washingtone, tesne pred priesakom, že je kandidátom na ministra, Miroslav Wlachovsky, ktorého sprevádzala poradkyňa prezidentky Jana Kobzová, inak celkom náhodou manželka Tomáša Valáška utečeného zo svojej strany, ktorá ho dostala do NR SR, aby náhodou zakotvil v Progresívnom Slovensku. Inak ide o pisateľa militantných prejavov prezidentky a táto neverejná náhodná dvojnávšteva môže znamenať „len“ upevnenie US rezidentúry na Slovensku tesne pre vymenovaním vraj vlády z Pionierskeho paláca. Iné vysvetlenie tohto amaterizmu neexistuje.

Š. Mirzijojev tiež vo svojom vystúpení pripomenul, že generačný rozkol, o ktorý sa tak okato snažia na Slovensku pred predčasnými voľbami, je neželaný: „… vyjadrujem úprimnú úctu predstaviteľom staršieho pokolenia… za to, že sa obetavo zúčastňujú na procesoch zmien a podporujú všetky naše dobré snahy…“

Politická inšpirácia pre Slovensko – predčasné prezidentské voľby

Prezident na spomenutom stretnutí oznámil (čo aj následne právne ošetril svojim výnosom), že v súlade s článkom 128 Ústavy Uzbekistanu – má sa na mysli referendom novelizovaný text – sa uskutočnia predčasné voľby prezidenta Uzbekistanu. Sám Š Mirzijojev to zdôvodnil tým, že:

1. ak došlo k reforme celej mocenskej palety, kde sa zmenili vzťahy a systém rovnováh, je jasné, že prezident so „starým“ mandátom, by sa stal nelegitímnym;

2. novelizovaná Ústava Uzbekistanu obsahuje nové výzvy, a preto musí na čele krajiny stáť prezident, ktorý má legitimitu a najmä dôveru spoločnosti;

3. spoločnosť očakáva zásadné zmeny a reformy, ktoré nemôže ponúkať vnútorne nedôveryhodný prezident;

4. v regióne a vo svete sú v pohybe zásadné geopolitické zmeny, ktoré nemôže riešiť prezident, ktorý má nízku domácu dôveru.

No a preto je dôležité (podľa Š. Mirzijojeva), aby plnenie týchto úloh bolo zverené tomu lídrovi, ktorému občania dôverujú.

Inak prezident Uzbekistanu tieto slová vyriekol plus/mínus v čase, keď bol v našich končinách zverejnený rating dôvery/nedôvery osobám zo slovenskej politickej elity. Našej prezidentke SR nedôveruje 60 % občanov.[4]

Termín predčasných volieb

Vcelku málo odborne kompetentný a politicky ťažko prijateľný dogmatik, predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet za SaS Marián Viskupič (ale o to viac zatiaľ arogantnejší na chodbách TSK) sa pri komentovaní možnosti (po politickej dohode o zmene termínu predčasných volieb na júl 2023) vyjadril – a teraz parafráza – tie nemôžu byť, v júli sú ľudia na dovolenkách a viete, ktorí ľudia si nemôžu dovoliť dovolenky, sú to voliči Fica… Inak povedané kastácia a urážanie ľudí práce a podsúvanie sa dovolenkárom. Ako keby (ne)dovolenkár nebol občan a nevedel sa rozhodnúť, či pôjde voliť, alebo nie!

Lenže… a opäť to lenže! Svojím výnosom[5] prezident Š. Mirzijojev rozhodol, resp. určil, že termín predčasných prezidentských volieb v Uzbekistane bude 9. júla 2023.

A možno, že v Uzbekistane letné dovolenky neexistujú a možno, že v jednoduchosti niektorých slovenských poslancov, ktorí tu tri roky devastovali Slovensko, je zakliaty náš úspech. Alebo neúspech?

Totiž v tom „zlom“ Uzbekistane nemá prezident problém predstúpiť pred občanov a požiadať o novú kvalitu mandátu.

A to je tá stredoázijská inšpirácia pre Slovensko.

(Autor je vysokoškolský učiteľ)

Ilustrácia: www.xs.uz


[1] Plný text zmien Ústavy Uzbekistanu  pozri: rus.pdf (meningkonstitutsiyam.uz)
[2] Bližšie pozri: Ústavná zmena v Uzbekistane – výlučne referendom! – Noveslovo
[3] Plný text pozri: Обновленная Конституция станет прочным правовым фундаментом Третьего Ренессанса в нашей стране – Народное слово (xs.uz)
[4] Prezidentka Zuzana Čaputová je stále na čele rebríčka dôveryhodnosti. Najviac poskočil Šimečka z Progresívneho Slovenska (dennikn.sk)
[5] Все документы (president.uz)

(Celkovo 360 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter