Hor sa do volebných miestností?

Dosluhujúca vládna koalícia s prezidentkinou podporou odsunula predčasné voľby na koniec septembra. Prezidentka sa zároveň pustila do súťaže s Borisom Kollárom v stanovovaní červených čiar na hodenie uteráka do ringu, ale médiá si našli iný terč. „Fico s Uhríkom už huckajú voličov, že voľby môžu byť sfalšované. Čiastočne ich v tom podporil aj líder Hlasu Peter Pellegrini.“ (Aktuality.sk, 30. 3. 2023) Autor článku nás o niekoľko riadkov poučil, že „manipulovanie výsledkov je pritom prakticky nemožné“.

Posivený svedok zrazu nevedel, či žije na inej planéte on, alebo dotyčný novinár. Veď zmienené nebezpečenstvo zasiahlo aj pozemskú veľmoc medzi veľmocami. „Dosluhujúci prezident USA Barack Obama uviedol, že dôkazy o zásahu Ruska do volieb (Hillary Clintonová vs. Donald Trump – pozn. aut.) sú také presvedčivé, že sa minulý týždeň rozhodol vyhostiť 35 ruských diplomatov a uvaliť nové sankcie na Rusko.“ (tvnoviny.sk, 3. 1. 2017) Na túto tému zahrmelo aj v súboji medzi obhajcom Donaldom Trumpom a vyzývateľom Joeom Bidenom. „Priebeh prezidentských volieb v USA vyvoláva vážne podozrenia z ich falšovania. Donald Trump žiada zastaviť sčítavanie hlasov a vykonať opätovnú kontrolu hlasovacích lístkov v kľúčových štátoch.“ (napalete.sk, 6. 11. 2020)

Isteže, Slovensko by sa nemuselo turbovať nad tým, čo šarapatí za morom a pod mrakodrapmi. Lenže tie mrakodrapy vrhajú až pridlhé tiene… „Dov Levin z Carnegie Mellon University zdokumentoval 81 prípadov od 2. svetovej vojny, keď Washington intervenoval do volieb iných krajín.“ (Pravda.sk, 27. 8. 2019) Roberta Fica, Milana Uhríka a Petra Pellegriniho mohli inšpirovať aj pochybnosti o autonómnosti volieb, ktoré sa šíria z vyspelejšej časti Európy. „Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault má podozrenie, že sa Rusko snaží hackerskými útokmi a dezinformáciami počas kampane ovplyvniť prezidentské voľby.“ (spravy.pravda.sk, 19. 2. 2017) „Švédsko sa pripravuje na ovplyvňovanie volieb. Hrozby zo zahraničia v poslednej dobe predstavovali najmä Rusko a Čína.“ (infosecurity.sk, 12. 9. 2022) Ak najmä, tak kto ešte? „Líder talianskej Demokratickej strany Enrico Letta obvinil Rusko zo zasahovania do volebnej kampane v prospech pravice.“ (dennikn.sk, 26. 8. 2022)

Keďže septembrové voľby majú byť podľa expertov hodnotovou križovatkou, určite to nebude Rusko, kto zapracuje v prospech slovenskej pravice a stredo-pravice. Po novom: v prospech demokratických síl. Pod velením vrchnej veliteľky nás dotiahli na správnu stranu dejín, a nejakí populisti, mafiáni či extrémisti by nás mali vyšklbnúť ako pierko z východného krídla NATO a odfúknuť bohviekam?

Posiveného svedka desí čoraz okatejšia deľba zodpovednosti za osud poverenej vlády. Za jej zotrvanie do volieb zodpovedá prezidentka, po zatvorení volebných miestností ktosi ostrieľanejší. Ako povedal Dov Levin, strýčko Sam myslí na všetko. „Toto číslo (81 prípadov – pozn. aut.) pritom neobsahuje vojenské prevraty a snahy o zmenu režimu po zvolení kandidátov, s ktorými USA nesúhlasili. Tak to bolo v prípade Čile, Guatemaly…“ (Pravda.sk, 27. 8. 2019) Našťastie, na Slovensku sa dá zabojovať o potrebný výsledok bez vojenského prevratu či kopírovania útoku trumpovcov na Kapitol. Postačí, aby demokratickí voliči – vznikajúca vyššia kasta voličstva – vyjadrili nespokojnosť s výsledkom volieb. Ako pred predošlými voľbami pochodovali Za slušné Slovensko, tak po najbližších môžu pochodovať Za demokratické Slovensko. A médiá sa postarajú, aby sa svet dozvedel o strachu slovenskej verejnosti o budúcnosť demokracie… Karty sa budú miešať aj v Grasalkovičovom paláci. Odváži sa prezidentka všetkých občanov opätovne neprijať, respektíve pri menovaní vlády nerešpektovať reprezentantov nedemokratických voličov? Vzhľadom na to, že jej neprekážajú sochy Stepana Banderu na ukrajinských námestiach.

Zraky sa budú upierať aj na mítingových a tlačovkových vyznávačov štyroch svetových strán. Nestanú sa z nich za oknami straníckych centrál geopolitickí kajúcnici? Ako inak, nie pre vlastný prospech, ale v mene koaličného potenciálu, aby mohli plniť sľuby voličom…

(Celkovo 295 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter