Vysoká cena vojny

Pred 20 rokmi vtrhli vojská USA a Veľkej Británie do Iraku, bez súhlasu BR OSN, len na základe vykonštruovanej domnienky, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia. Bola to ďalšia vojenská operácia v rámci Globálnej vojny proti terorizmu, ktorú USA rozpútali po útokoch Al-Kaidy 11. 9. 2001. Cena 20-ročnej vojny proti teroru: 8 biliónov dolárov a 900-tisíc zabitých. V týchto vojnách zahynulo vyše 7 000 amerických vojakov, ale v dôsledku vojnou spôsobeného rozvratu dovtedy stabilného Iraku zahynulo vyše 210-tisíc civilistov. Takmer vôbec sa však neuvádza, že vyše 30-tisíc amerických vojakov v aktívnej službe a veteránov z vojen po 11. septembri 2001 spáchalo samovraždu. Dôvody sú rôzne – traumatizujúce zážitky, extrémny stres, vojenská kultúra a výcvik, trvalý prístup k zbraniam a ťažkosti pri opätovnom začlenení do civilného života.

USA požadujú vyvodenie zodpovednosti za vojnové zločiny ruskej armády na Ukrajine. Prezident Biden povedal o Putinovi „Je to vojnový zločinec, musí byť braný na zodpovednosť.

Iný vojnový zločin, ešte z roku 2007, avšak v réžii armády USA, odhalil Julian Assange, zakladateľ WikiLeaks, ktorému za odhalenie tohto a ďalších „štátnych tajomstiev USA“ hrozí 175 rokov väzenia. V tomto prípade však už neplatí, že potrestať treba toho, kto zločin spáchal, ale toho, kto o tom informoval svetovú verejnosť. Assange zverejnil armádou USA utajované video Collateral Murder – Vraždenie civilistov počas vojenskej operácie, v ktorom je z bojovej helikoptéry Apache detailne zachytený masaker 18 civilistov vrátane novinárov agentúry Reuters. Pri akcii bol zabitý otec dvoch detí, 12-ročného Sajada a 4-ročnej Duah, ktoré zázrakom prežili s vážnymi zraneniami.

Aj po šestnástich rokoch je táto udalosť bolestivo aktuálna. Filmový štáb CGTN nedávno v Bagdade vyhľadal Sajada a jeho sestru Duah. Našli aj bývalého vojaka Ethana McCorda, ktorý deti vytiahol z rozstrieľanej dodávky a dopravil do nemocnice. Ethan súhlasil s rozhovorom, keď sa dozvedel o súrodencoch, ktorých kedysi dávno zachránil. Bolo to prvýkrát, čo o nich niečo počul. V rozhovore do kamery povedal:

„Vôbec som nechápal, prečo helikoptéry Apache strieľali na dodávku. Pamätám si, že som videl skupinu mužov pri múre, boli úplne rozsekaní 30 mm muníciou. Bol tam otec, ktorý chránil svoje deti, nebol žiaden dôvod zabiť ho.

Nechcel som sa na to pozerať, ale potom som z dodávky začul detský plač. Pamätám si oči dievčatka, boli úplne biele a okolo nich krv. Nikto z našej jednotky jej nepomohol, nikto, všetci utekali preč. Mal som doma dcéru asi v jej veku. Spomenul som si na moje dieťa – nebol medzi nimi žiaden rozdiel. Okamžite bez rozmýšľania som ju vytiahol z auta a odniesol do vedľajšieho domu. V kuchyni sa ktosi skrýval pred streľbou, požiadal som o vodu, aby som jej očistil oči. Vtedy zaplakala, mala v oku črepinu skla, ktorá sa pri každom pohybe zarezávala hlbšie. Stiahol som si rukavice a črepinu som vytiahol. Pomyslel som si – čo to tu robíme? Toto sú deti!

Potom som sa vrátil k dodávke a uvidel som tam chlapca, ktorý ťažko dýchal. Vykríkol som – chlapec žije! Zobral som ho do náručia a vravím mu – nezomieraj, všetko bude v poriadku!

Cítim sa zneužitý, že som vôbec bol v Iraku. Nikdy sme tam nemali byť. Ľuďom sme tam spôsobili strašnú skazu. Vo vojne v Iraku vraj zahynulo milión civilistov. To je neuveriteľne veľa, neviem si to vôbec predstaviť…

Chúďa dievčatko, také malé krehké dieťa. Môj ty bože! …

Nemôžete niekam priniesť slobodu a demokraciu na hlavni dela? Tak sa to proste nedá…“

Ešte pri zaraďovaní článku 20. marca 2023 o 9.50 sme dali odkaz na ideo dokument „Americký vojak, ktorý zachránil irackého chlapca“, s tým, že je dostupný na https://www.youtube.com/watch?v=w1BWp4qRby0

Keďže medzitým bol video dokument na Youtube zablokovaný, môžete si ho pozrieť na:

https://news.cgtn.com/news/2023-03-18/The-U-S-soldier-and-the-Iraqi-boy-he-saved-1igSiqnnOpO/index.html

(Celkovo 323 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter