Ukrajinská povojnová rekonštrukcia – ide o veľký biznis

Neokoloniálni supi od BlackRock až po Európsku úniu si už brúsia pazúry na to, ako si Ukrajinu po skončení vojny rozparcelujú. V ponuke je deregulácia, privatizácia a „daňová efektívnosť“ – opatrenia, ktoré sa už vlastne začali uplatňovať.

Akokoľvek to môže znieť neuveriteľne, koniec invázie, pod ktorou teraz trpia milióny Ukrajincov, pravdepodobne nebude znamenať koniec ich utrpenia. V súvislosti so „zlatou baňou“, ktorou môže byť povojnová rekonštrukcia krajiny, si v posledných mesiacoch už potenciálni investori mädlia ruky.

V novembri minulého roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal memorandum so spoločnosťou BlackRock, podľa ktorého bude ukrajinskému ministerstvu hospodárstva radiť jej oddelenie Financial Markets Advisory (FMA) – špeciálna konzultačná jednotka vytvorená po finančnom krachu v roku 2008 na spoluprácu s vládami krajín postihnutých krízou. Memorandum hovorí o vypracovaní cestovnej mapy pre obnovu vojnou zničenej krajiny. Podľa BlackRock dohoda má za cieľ „vytvoriť príležitosti pre verejných aj súkromných investorov podieľať sa na budúcej rekonštrukcii a obnove ukrajinskej ekonomiky“.

Foto: Flickr /Autor manhhai / 13. 4. 2022

Ukrajinskí predstavitelia boli otvorenejší, v tlačovej správe ministerstva sa uvádza, že by to „primárne prilákalo súkromný kapitál“. Dohoda formalizuje sériu rozhovorov medzi Zelenským a predsedom BlackRock a generálnym riaditeľom Larrym Finkom zo septembra 2022, v ktorých prezident zdôraznil, že Ukrajina musí byť „atraktívnou krajinou pre investorov“ a že je „pre mňa dôležité, aby takáto štruktúra bola prospešná pre všetky zúčastnené strany“. Podľa informácie prezidentskej kancelárie BlackRock radil ukrajinskej vláde už „niekoľko mesiacov“ pred koncom roku 2022. Obe strany sa dohodli, že sa zamerajú na „koordináciu úsilia všetkých potenciálnych investorov a účastníkov“ pri rekonštrukcii Ukrajiny a „nasmerovanie investícií do najrelevantnejších a najvplyvnejších sektorov ukrajinskej ekonomiky“.

História BlackRock FMA má zvláštnu pachuť. Podľa mapovania Investigate Europe  aktivít BlackRock v Európe, je firma „poradcom štátov pre privatizáciu“ a „je veľmi dôrazne proti akémukoľvek pokusu o zvýšenie regulácie“.
Firma využila finančný krach v roku 2008 – plod rizikových hypotekárnych cenných papierov, ktorých bol sám Fink priekopníkom – aby ešte zvýšila svoju moc a vplyv na politických činiteľov, vyšliapajúc pritom cestu lemovanú konfliktmi záujmov a kupovania vplyvu za lukratívne trafiky. V Spojených štátoch bolo obzvlášť kontroverzné riadenie programu nákupu dlhopisov Federálneho rezervného systému z obdobia pandémie, z ktorého takmer polovica skončila nákupom v jej vlastných fondoch

Ukrajina sa investíciám už otvára. V decembri minulého roku ukrajinský parlament prelomil legislatívu podporovaný developermi, ktorá bola pred vojnou zastavená, a dereguloval zákony o územnom plánovaní v prospech súkromného sektora, ktoré umožnia demoláciu historických miest. Ide o ďalší vrchol predchádzajúceho útoku parlamentu na pracovné zákony krajiny zo sovietskej éry – legalizáciu pracovných zmlúv s nulovým pracovným časom, oslabenie moci odborov a zbavenie pracovnej ochrany 70 percent pracovnej sily. Túto konkrétnu zmenu neodporučil BlackRock, ale britské ministerstvo zahraničných vecí za Borisa Johnsona a presadila ju Zelenského strana, ktorá tvrdila, že „extrémna nadmerná regulácia zamestnanosti je v rozpore s princípmi samoregulácie trhu“ a „vytvára byrokratické bariéry“ pre sebarealizáciu zamestnancov.“

„Kroky smerom k deregulácii a zjednodušeniu daňového systému sú príkladmi opatrení, ktoré nielenže odolali úderu vojny, ale vďaka nemu boli urýchlené,“ uviedol Economist v hodnotení priebehu reforiem v krajine do roku 2022. „Vzhľadom na to, že domáce aj medzinárodné publikum sa zaviazalo k obnove a rozvoju Ukrajiny,“ dúfa, že reformy sa po vojne zrýchlia, očakávajúc ďalšiu dereguláciu, ktorá ďalej „otvorí cestu medzinárodnému kapitálu, aby prúdil do ukrajinského poľnohospodárstva“. Recept na úspech si vyžadoval väčšiu privatizáciu „stratových štátnych podnikov“, ktorá „stlačí vládne výdavky“. Tento posledný cieľ privatizácie, trpko poznamenal Economist, sa „zastavil, keď vypukla vojna“.

Economist sa však nemusí obávať, pretože to má byť jedna z hlavných priorít povojnovej Ukrajiny, ako to nariadili európski podporovatelia, ktorí sa v súčasnosti zaujímajú o ekonomiku krajiny a zaväzujú sa ju prebudovať. Minulý rok v júli sa množstvo veľkých podnikateľov, európskych a ukrajinských predstaviteľov zúčastnilo Konferencie o obnove Ukrajiny 2022, novej verzie výročnej konferencie o reformách Ukrajiny, mapujúcej jej pokrok na neoliberálnej ceste, ktorú si vyžadovala integrácia so Západom po roku 2014.

Ako jasne vyplýva z obsahu konferencie o hospodárskej obnove, povojnový ukrajinský štát nebude potrebovať BlackRock. Medzi politické odporúčania patrí „zníženie vládnych výdavkov“, „účinnosť daňového systému“ a „deregulácia“. Odporúča sa ďalšie „znižovanie veľkosti vlády“ prostredníctvom privatizácie a iných reforiem, liberalizácia kapitálových trhov a zabezpečenie „slobody investovania“ – eufemizmus pre otváranie trhov – čím sa vytvorí „lepšia a priaznivejšia investičná klíma pre priame investície v EÚ a vo svete“.

Vízia, o ktorej diskutovali účastníci, je niečo priam z najdivokejších fantázií Peta Buttigiega (minister dopravy USA – pozn. Slovo): krajina ako start-up – digitalizovaná krajina priateľská k podnikaniu a zelená, hoci s deviatimi jadrovými reaktormi, ktoré postavil a dodal americký Westinghouse. Je to model rozširujúci Zelenského víziu „krajiny v smartfóne“, ktorú predložil pred tromi rokmi.

Toto je známy príbeh národov zmietajúcich sa v kríze a spoliehajúcich sa na finančnú pomoc západných vlád a inštitúcií. Často zisťujú, že finančné prostriedky, ktoré zúfalo potrebujú, prichádzajú s nejakými nepríjemnými podmienkami. A to ako povinné reformy, ktoré odstraňujú zapojenie štátu do ekonomiky a otvárajú trhy krajiny zahraničnému kapitálu, čím prispievajú k ochudobneniu a utrpeniu jej ľudí. To sa dialo na Ukrajine dlho pred inváziou, pričom Medzinárodný menový fond a západní predstavitelia, ako napríklad vtedajší viceprezident USA Joe Biden, tlačili na vládu, aby vykonala reformy, ako je zníženie dotácií plynu pre ukrajinské domácnosti, privatizáciu tisícok štátnych podnikov a zrušenie dlhodobého moratória na predaj poľnohospodárskej pôdy. Zelenskyj túto poslednú položku prekonal pod finančným tlakom spôsobeným pandémiou.

Sloboda Ukrajincov určiť si svoj vlastný osud bola napadnutá moskovským zaberaním pôdy v koloniálnom štýle. Žiaľ, zdá sa pravdepodobné, že koniec vojny prinesie nové útoky z druhého smeru, keďže západná armáda investorov pripravuje svoju inváziu. 

* * *

Článok bol uverejnený v angličtine 29. januára 2023 pod názvom Ukraine’s Postwar Reconstruction Has Big Business Licking Its Lips na webstránke amerického magazínu Jacobin.

Branko Marcetic je spolupracovníkom magazínu Jacobin a autorom knihy Yesterday’s Man: the Case Against Joe Biden (Muž včerajška: Prečo nie Joe Biden). Žije v Chicago, Illinois.

(Celkovo 387 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter