Stredná Ázia – ťah kráľom na E(urópa)

Ešte nestihli vychladnúť kreslá, na ktorých pred pár dňami sedeli prezidenti krajín Strednej Ázie počas I. summitu Rusko – Stredná Ázia (bolo to 14. októbra 2022, čo slovenský mainstream, samozrejme a ako obyčajne, úspešne odignoroval)[1] a už má Astana za sebou iný zárez na summitovej pažbe.

Reč je o I. summite EÚ – Stredná Ázia (27. októbra 2022). Astana, resp. prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev nateraz hostil prezidentov Kirgizska (Sadyr Žaparov), Tadžikistanu (Emomali Rachmon) a Uzbekistanu (Šavkat Mirzijojev). Turkménsko zastupoval podpredseda vlády (Chodžamurat Geľdymuradov).

Delegáciu EÚ na summite viedol a šiestym do partie bol predseda Európskej rady Charles Michel.

Hostiteľ v predvečer vlastných volieb

Hostiteľ, prezident Kazachstanu K.-Ž. Tokajev (ktorého v nedeľu 20. novembra 2022 očakávajú predčasné prezidentské voľby) akcentoval, že toto prvé stretnutie (a treba pripomenúť, že aj vďaka nacionálnej univerzálnosti exveľvyslanca na Slovensku R. Vasilenka, ktorý aj pre toto ukončil svoju misiu u nás) sa koná v roku 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov krajín Strednej Ázie s Európskou úniou.

Ďalej konštatoval: „… svet okolo nás sa dynamicky mení. Stredná Ázia pociťuje hrozby vychádzajúce z bezprecedentného geopolitického napätia. Dnes je mimoriadne dôležité upevniť vzájomnú dôveru v rámci srdca Eurázie…“ Srdcom Eurázie myslel Strednú Áziu, ale aj to, že Európa nesmie stavať steny a ploty, ale mosty s celou Euráziou.

Ako to vidia…

Jednotliví stredoázijskí prezidenti ponúkli (dva týždne po summite Stredná Ázia – Rusko) svoje videnie spolupráce s tzv. Európou (podľa svojich pravidiel).

Ch. Michel tam nepreludoval o akýchsi ľudských právach, ale hovoril o tom, že Európa je pre sankcie voči Rusku na kolenách a potrebuje energie (Stredná Ázia je možný kľúč, ako sa z týchto kolien dostať, ale podľa jej partitúry).

Kazachstan navrhol ďalšiu spoluprácu v poľnohospodárskej oblasti. Kazachstan exportuje do Európy ročne 5 mil. ton pšenice… Lenže o tom, ako dostať túto pšenicu najkratšou cestou do Európy, reč nebola, pretože príspevok Ukrajiny ako zdevastovať obilnú cestu Európu postavil mimo hry.

Pripomeňme si ešte jednu tému v Kazachstane živú. Tému zelenej energetiky. Len na osvieženie.

V Astane sa konalo EXPO 2017 na tému „Energia budúcnosti“. Spomenie si dnes niekto na to, čo tam ponúkalo (a úspešne) Slovensko? Zjavne nie. Nakoniec okrem extravagancií exministra R. Sulíka (jeho dcéry a jeho miništrantov) si už nespomenieme ani na EXPO 2022 v Dubaji, pritom v Astane to bolo odborne nadupanejšie.

Prezident Uzbekistanu Š. Mirzijojev pripomenul, že okrem iného je potrebné rozšíriť spoluprácu európskych a uzbeckých špeciálnych služieb v boji proti terorizmu.

Kirgizský prezident S. Žaparov, ponúkal Európe fiktívny tranzitný potenciál svojej krajiny a Strednej Ázie ako takej. Nakoniec sa preriekol, že mal na mysli tranzitný koridor spojený s Čínou (ktorý je nereálny bez účasti Ruskej federácie). A to už je iná káva.

Prezident Tadžikistanu E. Rachmon, ktorý v ostatných dňoch nevie nájsť nič pozitívne s kirgizským kolegom, a po tom, čo si – v zásade nedemokraticky – upevnil svoje prezidentstvo (a ajhľa, EÚ je ticho, pretože nezáleží na farbe mačky, ale na tom, či chytá myši), poďakoval EÚ za pomoc v čase COVID-u.

No a čo sa týka (oficiálneho) záujmu Európskej únie o Strednú Áziu, možno hovoriť o sfére ekonomiky, kde je potrebné novelizovať spoluprácu v ťažbe a dodávkach „kritických surovín“ a hovoriť o tézach typu: dodržiavanie Charty OSN, princípov medzinárodného práva, princípov suverenity a územnej celistvosti.

Slovensko malo v minulosti troch veľvyslancov EÚ pre Strednú Áziu (J. Kubiš, M. Lajčák a P. Burian), lenže dnes sa akosi oľanovský (dosť veľké odborné nešťastie) mocipáni na príslušnom ministerstve viac venujú svojmu vnútropolitickému prežitiu než koncepcii. Takže nie je čas menovať aspoň národného veľvyslanca so špeciálnym poslaním pre Strednú Áziu.

Možno, že sa len šetria prostriedky na nového veľvyslanca (OĽANO+) so špeciálnym poslaním po vzore Francúzska?

Spoločné vyhlásenie

Účastníci stretnutia I. summitu Stredná Ázia – EÚ prijali na záver rokovania Spoločné vyhlásenie…[1] Ide o dokument, ktorý nič zásadné nehovorí a ktorý nič neprejudikuje (… potvrdili dôležitosť dialógu…, … vítajú inštitucionálny formát vzájomných vzťahov…, vysoko oceňujú aktivizáciu ekonomickej spolupráce…, vyjadrili starosť o humanitárnu situáciu v Afganistane…).

Bezpohlavné a politicky impotentné Spoločné vyhlásenie sa končí slovami: „.. .účastníci vyjadrujú veľkú vďaku Kazachstanu za iniciatívu a uskutočnenie prvého stretnutia SA a EÚ a dohodli sa stretávať pravidelne…“. [1]

Samozrejme, že – a vidíme to na Slovensku dennodenne – všetko závisí od zodpovednosti a akcieschopnosti (nehovoriac o vzdelaní, morálnom profile a legitimity zastávaného úradu) jednotlivca.

Žiaľ (a nielen v Strednej Ázii, povolebné Slovensko je toho vlajkovou loďou) sme svedkami cielenej toxikácie spoločenských a medzinárodných vzťahov.

Alebo si myslíte, že vymenovanie J.-M. Berthona, bývalého poradcu E. Macrona za (v rámci EÚ) prvého veľvyslanca zodpovedného pre práva LGBT+,  aby na medzinárodnej scéne obhajoval práva LGBT+, presadzoval všeobecnú dekriminalizáciu homosexuality a snažil sa zvrátiť nepriaznivé trendy voči LGBT+ vo svete je pozitívnym krokom?

Zatiaľ len predpokladajme, že ak by toto prezidenti krajín Strednej Ázie vedeli, tak by s Ch. Michelom neprehodili ani slovo. Kráľ by na také E nikdy nešiel!

(Autor je vysokoškolský učiteľ)

Foto: www.akoda.kz

[1] Pozri: В Астане состоялся саммит „Центральная Азия – Россия“ | informburo.kz

[2] Plné znenie spoločného vyhlásenia pozri:

Совместное заявление для прессы Глав государств Центральной Азии и Президента Европейского Совета — Официальный сайт Президента Республики Казахстан (akorda.kz)

Alebo

Joint press statement of the President of the Republic of Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev and the President of the European Council, Charles Michel – Consilium (europa.eu)

(Celkovo 339 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter