O elitách, válce a míru

Ač se politická moc všemožně snaží – od rána do večera – přesvědčit své oddané a podané – má k tomu svá média – a káže o své jediné pravdě a o správnosti, co je a co není demokratické, výsledky jsou často velmi opačné.

Petr Hampl: Poznámky o elitách, válce a míru České vlastenecké kníhkupectví 2022

Byl jsem nyní přítomný v Jihoměstském pivovaru při startu formátem útlé, obsahem bohaté pětasedmdesáti stránkové knížečky, podle vizitky sociologa a vlastence – Petra Hampla.

Sluje titulem: „Poznámky o elitách, válce a míru.“

Její obsah by určitě neprošel zkušeným cenzorům, bojujícím za tučný žold proti dezinformacím. Jsme k tomu dřívějšímu tiskovému dohledu zase již hodně nablízko, nyní jsme podle premiéra ve válce, tehdy jsme byli a žili v mírovém soužití dvou rozdílných politických systémů.

Praxe je však nyní již dokonalejší, dnešní technologie předstihla včerejšek.

Prezentovaná publikace má mimo další kapitoly témata – Mediální válka, Jana Černochová a mentalita davu, Přehitlerováno, Racionalita a iracionalita, Proč Američané ničí vlastní spojence, Chtít mír, připravovat se na válku, Nepřipravenost na válku – až po důležitý pokus o odpověď na otázku Jak to celé dopadne. Řádky vysazené kurzívou končí zmíněná kniha Dopisem českého sociologa Američanům. S předmluvou prof. Jana Kellera.

V hostinci a malém pivovaru největšího pražského sídliště Jižního Města bylo nabito. Pivo neteklo proudem. Ač bych se chtěl věnovat neobvyklé prezentaci knihy bohaté na myšlenky a chudé na slova, zůstanu pouze u jedné kapitoly: „Přehitlerováno“.

Cituji: „Putin je prý Adolf Hitler. Ještě předloni byl Adolfem Hitlerem Donald Trump. A před pár lety byl v českém prostředí novým Hitlerem Martin Konvička. A samozřejmě Andrej Babiš a Tomio Okamura. Zkrátka máme přehitlerováno…“ Nemíním v citaci dále pokračovat. Jaký je současný stav? Dav jásá. Kdo by si dovolil odporovat. Na pochodu spolu s páchanými zločiny, provázejícími válku, je agresivní dav. Zasáhl nás všechny – od aktérů moci až po rodiny a sousedy. Málokdo si dovolí právě nyní mluvit o míru. Oko za oko, zub za zub. Putin je přece už dávno řezník. To konečně hned na začátku „speciální operace“ Ruska proti Ukrajině sdělil prezident USA. Přirovnání k Hitlerovi tak vyjadřuje jediné odhodlání. S  takovou osobou vůbec nemluvit.

Kolem nadhozených otázek jednotlivých kapitol Hamplovy knihy chodím po špičkách. Obávám se zastavení, bojím se z nařčení. Z obvinění ze lži a klamání.

Už prý se bude znovu zkoumat názorová hladina českého národa. Spolu s tím bychom si mohli zopakovat prověrky. Děs a běs!

Sociolog a vlastenec PhDr. Petr Hampl, CSc. Foto: Autor

Jsem rád, že jsem byl u toho, kdy jsem spolu s auditoriem dalších milovníků velkého českého nápoje – českého piva, již v cizích rukách a v novém balení, mohl prožívat chvíle uspokojení. Ve čtvrtek 13.října 2022 vyšla zajímavá kniha. Jiná než jsou ve své většině dohromady všechny české noviny a hlavně skoro celá česká televize.

Ostatní z mé strany nevyslovené na adresu zmíněné knihy bych v daném okamžiku považoval za ztrátu víkendového času.

Zatím jsem díky přízni osudu a dobrému podzimnímu klimatu oblečen jenom do jednoho svetru.

Z autogramiády v pražském Jižním městě 13.října 2022, autor knihy se podepisuje autoru textu. Foto Cai Zhiyi
(Celkovo 930 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “O elitách, válce a míru

  • 17. októbra 2022 at 11:23
    Permalink

    Báječná zpráva! Jakékoli zmínky o lidech normálního logického uvažování jsou kyslíkem pro naše unavené a monotónními zprávami zdecimované mozky. Už jako puberťáci při svých rvačkách jsme si vždy kladli otázku „kdo si začal?“. To však je něco naší politické scéně a televizi zcela cizí. Ti naskočí jen na „událost“ a už mají záminku jitřit nenávisti. Každý, kdo jim toto hysterické schema naruší, je záslužný. Díky Petře Hample, díky Zdeňku Hrabico!!!

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter