Pasca nastavená – Letný skoro fejtón z horúčav

Na koho? Nie, nie na Budajových vegetariánskych medveďov, ako by si želali vyľakaní obyvatelia desiatok obcí v podhorských oblastiach Slovenska. Tá pasca je nastražená na voličov terajších strán Matovičovej štvorkoalície. Začalo sa to lživými billboardmi, na ktorých sa predseda parlamentu a stranícky šéf Boris Kollár (Sme rodina) v júni chválil, že splnil sľub o výstavbe nájomných bytov… Napriek tomu, že parlament 1. júna 2022 schválil iba zákon o krátkodobom nájme bytov. Papier znesie všetko. Nehovoriac o tom, že v nájomných bytoch prevažne vo vlastníctve obcí aj doteraz bývalo a býva tisíce občanov Slovenska, najnovšie už aj tisíce Ukrajincov. Pripomeňme si, že multiotecko Kollár pred voľbami ešte v roku 2020 sľuboval ročne postaviť 150 tisíc bytov, čo presadil v apríli 2020 aj do 121-stranového programového vyhlásenia Matovičovej vlády. Už v máji 2021 to bolo iba 100 tisíc a teraz – v lete 2022 sa hovorí už „len“ o počte 20 tisíc pri Bratislave. Ďalšie vraj vyrastú ešte aj pri Nitre. Pripomína to z bradatých vtipov povestné „Rádio Jerevan“, hoci šéf slovenského parlamentu vlastní „iba“ FUN Rádio a Rádio Vlna… „Spolu máme jednu miliardu eur u investorov pripravených to spustiť,“ uviedol Boris Kollár 18.júna pre TASR. Kto ich ale má? Každý, kto ovláda čítanie s porozumením pochopil, že peniaze a chuť stavať majú najmä kapitálovo disponovaní investori. Teda súkromný sektor, nie štát! Vo večerných Správach RTVS to 14.júla potvrdil vicepremiér Štefan Hollý (Sme rodina). Bodaj by aj nie, veď 10-percentná provízia (bežná i obvyklá v trhovom hospodárstve) je sympatických 100 miliónov eur. Pamätám si však aj časy, keď vo vláde sedel (podľa politických kuloárov) minister s prezývkou „Mister Twenty“. Napokon ho všetky závislé, nezávislé, komerčné aj štátne televízie ukazovali už iba nehybne ležiaceho na prízemí paneláku v modrých teplákoch.  

Kresba: Ľubomír Kotrha

Aby nezaostal alebo nebodaj niečo „neprešvihol“, obratom sa k svojmu koaličnému partnerovi pridal aj víťaz volieb Igor Matovič (OĽaNO). S niekoľkými svojimi poslancami „na lízing“ svorne z tisícky veľkoplošných plagátov klamali. že splnili sľub o 200 eurách pre každé dieťa. Kúdeľ pod zadkom im zapálil zrejme šéf liberálov Richard Sulík (SaS), ktorý najskôr naznačil a po schválení neústavného balíčka sociálnej pomoci rodinám (i po Hegerovej vlastizrade na summite v Bruseli 7. júna 2022, keď potopil vlajkovú loď nášho ropného priemyslu Slovnaft) ohlásil svoj odchod z vládnej koalície.

V čom spočíva spomenutá pasca? V tušenom konci vládnutia i v smútku nad zmarením hojných kšeftov. Preto sa lídri štvorkoalície uchýlili k jednoduchej fintičke. Ak by na jeseň po odchode SaS z vlády naozaj museli zbaliť kufre aj s husličkami, budú môcť európskemu obecenstvu spolu so slovenským voličom tvrdiť, ako mali všetko dobre pripravené, naštartované a ako hnusne im to ficovci, pellegriniovci, komunisti, fašisti, mafia i ufóni z kozmu pokazili a znemožnili dotiahnuť. Nemožných, nepripravených a futuristických sľubov preto bude pribúdať. Médiá na nás budú v uhorkovej sezóne denno-denne chrliť samé dobré správy: zvýšia sa platy učiteľom. Pridané bude aj zamestnancom verejnej správy. Lekári so zdravotnými sestrami sa dočkajú výrazného zvýšenia príjmu. Farmárom vykúzlia dotácie, doplatia dosiaľ zadržiavanú pomoc obciam, mestám i podnikateľom. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) postaví nové nemocnice, nakúpi dostatok vakcín aj liekov proti všetkým covidovým mutáciám, dostane sa tiež všetkým nakazeným opičími kiahňami. Richard Sulík už verejne oznámil, že v zásobníkoch má Slovensko dostatok plynu na celú vykurovaciu sezónu. Zabudol však akosi uviesť, že väčšinu z toho natlačeného plynu štát vôbec nevlastní… Ale dobrou správou na konci leta (po odchode „sasanky“) bude výrazné zníženie cien benzínu a nafty. To si trnavský Borat necháva zatiaľ v rukáve – ako falošný hráč eso. Rád by skopíroval „úspešný biznis“ s nákupom očkovacej látky Sputnik V z Ruska počas pandémie v apríli 2021. Veronika Remišová minie všetky eurá z plánu obnovy. Všetkých 1,4 milióna seniorov preškolí a zakúpi im nielen tablety, no aj mobily, mikrovlnky, dokonca i automatické práčky. Ministerka spravodlivosti  prerobí v posledný augustový týždeň svoju vydarenú súdnu reformu, vďaka ktorej pribudne 55 nových súdov a zamestná ďalších  1 400 sudcov a vyšších súdnych úradníkov. Prezidentka Zuzana Čaputová k výročiu SNP iniciatívne zorganizuje a vyhlási referendum k predčasným voľbám.

No a pri volebných urnách pasca sklapne a opakovane oklamaní voliči zmätočnej Matovičovej koalície budú uväznení v kruhu sektárskeho optimizmu a viery v zmenu. Mám však pre nich dobrú radu nad zlato. Priviedol ma k nej môj 7-ročný vnuk, venujúci sa nadštandardne zvieracej ríši. Nadšene mi na chalupe rozprával o mimoriadnych schopnostiach líšky. Hrdzavá psovitá šelma vraj počuje myš v tráve aj dážďovku pohybujúcu sa v zemi. Voličov liberálnych progresívcov môže ale viac inšpirovať iná jej schopnosť, statočnosť či odhodlanie. Skúsení poľovníci totiž tvrdia, že „ak je líška dlhšie v železách, v snahe zachrániť si život, schopná je odhryznúť si aj vlastnú nohu“…

(Celkovo 407 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Pasca nastavená – Letný skoro fejtón z horúčav

  • 16. júla 2022 at 8:29
    Permalink

    Som iba starobný dôchodca, ktorý sa zaujíma o politiku, hoci jej veľmi nerozumie. Mám však ešte slúžiacu pamäť a pamätám si na všetky vlády od roku 1993, ich sľuby a ich plnenie. Akosi mi stále vychádza, že volíme stále horšie a horšie. Nechcem polemizovať o tom, čo, alebo kto spôsobil, že boli zvolení takito nešťastne poskladaní nevzdelanci a hochštapleri. Má to byť už konečne to politické dno, od ktorého sa teraz odrazíme a už prídu tí, ktorí budú zodpovedne vládnuť?
    Ale teším sa na vaše články, ktoré sú rozumné a cítim, že sú tu odborníci, ktorí dokážu ukazovať cestu svetlu.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter