Roman Laml: Ďalší gól do vlastnej brány

Keď sa počiatkom mája objavil v českých Hospodárskych novinách článok o pripravovanej kampani NATO na Slovensku, zameranej na podporu Ukrajiny, bolo to hlasno odmietané ako hlúposť. Ukázalo sa, že to až taká hlúposť nie je, respektíve je, ale nie zo strany autorov spomínaného článku. Je to hlúposť zo strany tých, ktorí túto kampaň vymysleli, podporujú ju a stále sa tvária, že je to úplne v poriadku. Nie je!

Vojna Ukrajine bude súčasťou aj našej predvolebnej kampane. Nie je to šťastné, ale je to tak. Pokiaľ bude súbežne s volebnou kampaňou prebiehať aj táto, na zvýšenie podpory Ukrajiny, bude celkom logicky mať vplyv aj na našu volebnú kampaň. Na rozdiel od pôvodcov tohto nápadu sa domnievam, že tento dopad bude negatívny. Podpora Ukrajiny sa nezvýši, ale naopak, zvýši sa počet odporcov NATO, pretože to bude politicky zneužité a časť verejnosti to bude vnímať ako zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.

Z doterajších podobných kampaní nemám pocit, že by niečomu pomohli. V podstate presviedčajú presvedčených a na tých ostatných majú minimálny dopad Možno mi to uniklo, ale neregistroval som, že po nejakých takýchto kampaniach sa významne zmenila verejná mienka v duchu toho ponúkaného.

Najlepšou kampaňou, aj vo vzťahu k nášmu členstvu v NATO, je postaviť sa čelom k problémom. Keď sa objavil už spomínaný článok o tejto kampani v Hospodářských novinách, tak bolo počuť len výhovorky, zatĺkanie až do doby, keď zámer kampane zverejnil Fico. Potom sa už ťažko niečo vyvracia a vysvetľuje. Keď Fico vystúpil so záznamom zo služobnej cesty do Bruselu, tak nikto zo zodpovedných nedokázal jasne povedať, že napríklad Daniel Milo tam s vyjadrením o vystúpení Slovenska z NATO v prípade víťazstva Hlasu a Smeru prekročil hranicu. Namiesto toho sa hľadali výhovorky, že išlo len o nejaký seminár, že tam boli kritizované aj strany vládnej koalície apod. Boli, ale Milo nielenže nezodpovedne fabuloval, ale vyzýva NATO k zásahu do našej vnútornej politiky. A to musí byť pre všetkých neprijateľné. Ale tu je počuť len výhovorky, zahmlievanie a žiadne oficiálne jednoznačné stanovisko. Keď v obchode urobia „bordel“ americkí vojaci, tak nie je na druhý deň zverejnená informácia o tom, čo sa stalo, pretože sa v živote stávajú aj negatívne veci, ale čaká sa, až to s patričným komentárom zverejní niekto z Republiky. A až následne sa oficiálne reaguje a dodatočne vysvetľuje, ale na verejnosť najviac pôsobí práve tá prvotná informácia.

Som presvedčený, že naše členstvo v NATO je správne a z hľadiska našich záujmov výhodné. Taktiež som ale presvedčený, že oficiálna prezentácia NATO zo strany našich politikov a médií je skôr kontraproduktívna, pretože je schematická, propagandistická a hlavne si dáva záležať na tom, aby bola až naivne bezproblémová. Neviem, či sa plánovaná kampaň nakoniec uskutoční, ale pokiaľ áno, tak sa obávam, že to bude ďalší gól do vlastnej brány.

(Status na FB 6. júna 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 239 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Roman Laml: Ďalší gól do vlastnej brány

  • 8. júna 2023 at 9:53
    Permalink

    Je možné na základe opisovaných i mnohých ďalších skúseností ešte tvrdiť, že je členstvo v NATO správne a dokonca aj výhodné?????

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter