Eduard Chmelár: Naozaj vyhodili Rusi do vzduchu Kachovskú priehradu?

Keď sledujem spravodajstvo našich médií, mám pocit, že žijem v paralelnom vesmíre. Od rána nepočujete nič iné, ako to, že „Rusi spáchali najväčší teroristický čin“ – „Rusi zničili Kachovskú priehradu“ – „Najväčšia katastrofa od Černobyľu“ a podobné nezmysly. Televízie si pozývajú „expertov“, ktorí nemajú žiadne pochybnosti o tom, že za útokom stojí Moskva.

Tak moment. Skúsme si dať do súvislostí také pre oficiálnu propagandu zbytočné veci, ako sú fakty. Po anexii Krymu v roku 2014 Ukrajinci zablokovali jediný prístup k pitnej vode pre tento polostrov – cez rieku Dneper. Obyvatelia Krymu si museli zvykať na nepríjemnú skutočnosť, keď im voda z kohútikov tiekla len niekoľko hodín denne a ohrozené boli aj miestne ekosystémy. Pre túto krízovú situáciu sa už rok pred inváziou začali objavovať v médiách (áno, aj v tých našich) špekulácie, že Rusi by sa mohli dostať k vode vojenskou operáciou. Keď potom 24. februára 2022 Rusko zaútočilo na Ukrajinu, jedným z prvým cieľov invázie bolo obsadiť južný Dneper a spojiť tieto oblasti s Krymom.

A teraz nám chcú naši angažovaní novinári, politici a všetky hlásne trúby oficiálnej propagandy nahovoriť, že Rusi si vyhodili do vzduchu jedinú vodnú cestu, ktorá zásobovala Krym pitnou vodou, nehovoriac o takom „detaile“, ktorý sa v našich médiách nespomína – že voda z väčšej časti zaliala nie ukrajinské, ale Rusmi kontrolované územie. Je to podobný nezmysel, akoby Maďari vyhodili do vzduchu Gabčíkovo, aby si nechali zatopiť územie až po Budapešť. Podčiarknuté sčítané – toto na ruský útok nevyzerá ani omylom. Pochybnosti sú, samozrejme, na mieste. Vo vojne sa nikdy nedá veriť informáciám ktorejkoľvek z bojujúcich strán. Ale „nežerte“ aj s navijakom propagandu ľudí, ktorí poznajú odpovede ešte skôr, ako si kladú otázky.

(Status na FB 6. júna 2023)

(Celkovo 508 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Eduard Chmelár: Naozaj vyhodili Rusi do vzduchu Kachovskú priehradu?

  • 7. júna 2023 at 8:58
    Permalink

    Žiaľ, žijeme vo svete, kde (vše)mocní stratili elementárnu súdnosť a presne v duchu Hitlerových názorov na schopnosť širokých más prijímať a vyhodnocovať informácie, opísaných v Mein Kampfe v kapitole o propagande, si myslia, že im verejnosť zožerie čokoľvek, čo sa im práve príde na um.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter