A kde je záujem európskych pracujúcich?

Robotníci, pracujúci, proletári… Nazvite ich akokoľvek chcete, no sú to tí a tie, ktorých každodenná práca vytvára hodnoty. Len vďaka šikovnosti ich rúk sa máme čoho najesť, napiť, kde hlavu skloniť a čo si obliecť. Uznávam, že veľká časť výroby sa sústreďuje v mimoeurópskych lokalitách, aby sa znižovali najmä personálne náklady. A aj o ne by malo ísť Európskej únii, ak má mať táto organizácia zmysel. Nevenuje sa síce už mieru, hoci má svoj Európsky nástroj mieru, no z neho financuje najmä nákup zbraní a munície pre Ukrajinu. Pracujúci vždy boli súdržní a dopriali aj iným, ale nie je to možné robiť na ich úkor.

Ilustrácia: Ľubomír Kotrha

Ako si to dovolím tvrdiť? Napríklad na základe aktuálneho Eurobarometra 2023, čiže celoeurópskeho prieskumu verejnej mienky. Až 57 % občanov z členských štátov vyjadrilo nespokojnosť s opatreniami, ktoré na zmiernenie krízy životných nákladov prijala EÚ. 38 % občanov Európy žiada, aby sa Európsky parlament prioritne venoval boju proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Až polovica respondentov z európskych krajín totiž vníma pokles svojej životnej úrovne a očakáva, že sa to nezlepší ani ďalší rok. Ľudia na vysokých politických či manažérskych pozíciách, majitelia kapitálu a investiční mágovia sa možno strachujú o svoje budúce zisky. Ale je stále veľká skupina európskych pracujúcich, ktorí riešia chlebové témy, ktorých tlačia úvery a hypotéky a ktorí sa boja toho, že ani poctivou prácou sa nedokážu uživiť.

Preto sa treba pýtať, kde je ich záujem a kto ho obhajuje? Traja slovenskí sociálnodemokratickí europoslanci sú veľmi málo na to, aby si progresívci, ľudovci a liberáli uvedomili, čo skutočne trápi bežných ľudí. A marihuana, rodové (ne)rovnosti a zákaz áut so spaľovacími motormi to určite nie sú…

(Celkovo 197 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “A kde je záujem európskych pracujúcich?

  • 7. júna 2023 at 7:31
    Permalink

    Autor presvedčivo ukazuje známy, ale stále nie príliš diskutovaný fakt, že EÚ sa svojim správaním na míle vzdialila ideálom, pre ktoré vznikla a zároveň sa svojim správaním premenila na nelegitímne monštrum, ktoré bude len veľmi ťažké reformovať tak, aby sa vrátilo k pôvodným ideálom všeobecného mieru, vzdelanosti, kultúry a blahobytu.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter