Monika Beňová: Prezidentka má Slovensko obhajovať, nie ho kritizovať! (I.)

Dovoľte mi napísať komentár k rozhovoru prezidentky pre portál Politico.

Prezidentka Z. Čaputová v ňom „vyjadrila obavu”, že ak na Slovensku vyhrajú voľby populisti, bude sa tu situácia vyvíjať rovnako ako v Maďarsku počas vlád V. Orbána. Ja teda chápem, že za 4 roky v prezidentskom paláci nemohla získať politické skúsenosti, ktoré by jej pomohli pochopiť, že ako prezidentka SR má svoju krajinu obhajovať, a nie ju kritizovať. Ale áno, má pravdu, krajina, teda spoločnosť, je rozdelená a je tu naozaj kritická situácia.

Sposobila ju aj prezidentka minimálne tým, že súhlasila po páde vlády v minulom roku, že predčasné voľby budú až v septembri, že poverila E. Hegera „vládnuť” a byť predsedom vlády, ministrom zdravotníctva a ministrom financií v jednej osobe a zároveň už viedla rozhovory so súčasným povereným premiérom Ódorom a jej vlastnej vláde. Videla, že vládna koalícia v akomkoľvek „zložení” nebola schopná politicky ani odborne viesť krajinu a previesť ju cez ťažké obdobia. Lebo pardon teda, ale covid nebol LEN na Slovensku, ani inflácia, ani energetická kríza. Boli všade.

SMER – SSD upozorňoval na všetko a ponúkal riešenia. Boli sme kritickí a dnes, div sa svete, všetky naše obavy potvrdzuje svojimi stanoviskami aj prezidentkina „vláda”: katastrofálne verejné financie, katastrofálna situácia v čerpaní eurofondov, Plán obnovy v ohrození, zdravotníctvo v kolapse, …. ( doplňte si tam vlastne všetko).

Prezidentka má ale obavy zo zmeny, ktorú by priniesla nová vláda. Ani slovo o vlastnej zodpovednosti a vlastnom zlyhaní, o stave právneho štátu ani nehovoriac.

Vo štvrtok EP schválil Amunition act (je to pracovný názov), ktorý dáva členským štátom možnosť financovať výrobu zbraní aj z Kohézneho fondu či Plánu obnovy. Navyše, výrobcovia vojenskej munície nemusia rešpektovať smernicu o pracovnom čase. Dokonca budú vyňatí aj z ďalšej legislatívy. Príjemcom tejto finančnej podpory môžu byť aj iné ako európske podniky, stačí, ak vyrábajú vo fabrike, ktorá je v EÚ umiestnená. O tomto hlasovaní dnes v relácii nevedel expert na zahraničnú politiku PS T. Valášek. Môže sa opýtať predsedu M. Šimečku, ktorý hlasoval proti nášmu návrhu, že Kohézne fond ani Plán obnovy nemožno používať na výrobu munície.

Takto teda vyzerá politika expodpredsedníčky PS a súčasnej prezidentky Z. Čaputovej a experta na zahraničnú politiku T. Valáška.

Takto hlboko klesli.

(Status na FB 4. júna 2023, titulok SLOVO)

Článok v angličtine TU

(Celkovo 163 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Monika Beňová: Prezidentka má Slovensko obhajovať, nie ho kritizovať! (I.)

  • 5. júna 2023 at 9:25
    Permalink

    EÚ všetkými svojimi rozhodnutiami stráca akúkoľvek legitimitu a charakter mierového zoskupenia suverénnych štátov. I keď pani Beňová píše v mnohých smeroch pravdu, dovoľujem si vysloviť otázku, či aj ona a ďalší europoslanci Smeru niektorým hlasovaním neprispeli k poklesu dôveryhodnosti EU a jej príťažlivosti pre obyvateľov?

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter