Kniha o slovenských tajomstvách a desivých príbehoch

Máme sa na Slovensku čoho báť? Sú tu miesta, ktoré by sme neodporúčali ani svojim neprajníkom či nepriateľom? Existujú otázky, na ktoré sa ani po storočiach nenašli dostatočné odpovede? Ak vás zaujímajú záhady, možno ste už siahli po nejednej zahraničnej novinke. Takejto literatúry vychádza vo svete neúrekom, ale čo ak ste presýtení rôznych tajomstiev americkej či africkej pevniny, alebo niektorého z ostrovov našich protinožcov? V tom prípade sa vám priam ponúka obdivuhodný počin vydavateľstva Príroda, ktoré sa zameralo na neuveriteľné osoby, zákutia a deje, ale v tomto prípade z nášho územia.

Miloš Jesenský, Petr Koutský: Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3. Príroda 2023, 336 strán.

Áno, aj naša vlasť má toľko záhad, že by si vyžiadali systematické spracovanie. V roku 2017 vyšiel prvý diel Najväčších záhad a mystérií Slovenska, pričom podpísaný pod ním bol autorský kolektív, druhý diel v roku 2019 s nižším počtom, konkrétne s troma autormi. Najnovšie dielo vyšlo v tomto roku už z pera len dvoch autorov, ale jeden z nich sa objavuje vo všetkých troch knihách. Mohla by to byť aj dobrá kvízová otázka, ale každý náruživý čitateľ, ktorý sa venuje histórii, alchýmii, paranormálnym javom, ale aj vede ako takej, farmácii či geografii, tých mien priveľa nepozná, kto by bol toho schopný.

Miloš Jesenský je tým spisovateľom a bádateľom, ktorý sa zaoberá celý svoj tvorivý život tým, čo niektorí zavrhujú ako len také povedačky, ako neoverené konšpirácie alebo sa zo strachu pred subjektívnou kritikou zakomplexovaných ne-tvorcov. Odvážne sa vrhá do histórie, aby nám dával nádej, že naše územie nebolo nikdy nudným, prázdnym a obmedzeným. Práve naopak. Tretí diel knižnej novinky je nabitý takými osudmi, príbehmi a tajuplnosťami, že ide priam o pozvanie na návštevu. Áno, na Slovensko sa dá pozerať aj prostredníctvom romanticko-turistickej optiky, ale ak si okuliare zložíte, môže vás ovanúť chlad podzemia, dych berúce príbehy a mrazivé rozprávania. Niektoré sa odovzdávajú ústnym podaním, ale vďaka dvojici Koutský&Jesenský sa čierne na bielom dozvedáme všeličo o Komenskom, Štúrovi, Paracelsovi, zvonárovi Urbanovi, ale aj o vlkolakoch, ufóncoch a drakoch. Samozrejme sa na viac ako 300 stranách mihnú drakobijci, lovci tajomstiev i archeológovia, ktorých zážitky dokážu pritiahnuť na rôzne miesta na Slovensku ďalších a ďalších objaviteľov. Nezastavia ich ani mreže na vstupoch do jaskýň či vyblednuté zápisy na pergamenoch.

Ako čitateľ oceňujem aj fakt, že kniha sa dá čítať aj samostatne, to znamená, že úzko nenadväzuje na svoje predchodkyne, ale predsa len láka k čitateľskému dobrodružstvu, pretože až po ich prečítaní zistíme, že takéto Slovensko veľmi nepoznáme a že aj miesta, ulice, chodníky, po ktorých bežne chodíme, môžu v sebe skrývať záhady, ktoré si zaslúžia poodhalenie. Prehľadné rozdelenie do uzavretých kapitol tiež nabáda k tomu, že sa dá čítať na ktorejkoľvek strane s tým, že sa dá zistiť neraz nepoznané o tom, o čom sme si mysleli, že už vieme všetko.  

(Celkovo 231 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter