Katarína Roth Neveďalová: Poľsko má zákon proti opozícii

… a verme, že Slovensko sa ním nebude inšpirovať.

Nový poľský zákon zriadil špeciálnu komisiu na prešetrovanie cudzích vplyvov a určovanie, kto je agent. Spätne, 15 rokov dozadu. Táto komisia určí, že ste podľa nich ovplyvňovaný cudzou mocou (Ruskom), rovno rozhodne a zakáže vám kandidovať nasledujúcich 10 rokov na verejnú funkciu.

Voľby v Poľsku sú plánované na tohtoročnú jeseň. Je to podľa mňa nebezpečný krok, pretože cieli práve na opozíciu v tejto krajine, ktorú obviňujú z proruských postojov. Myslím si, že jeden orgán v počte 9 ľudí nemôže zároveň prešetrovať a aj rozhodovať o zákaze kandidovať a byť volený, pretože to je odopieranie základných občianskych práv a ako také musí byť rozhodnuté súdom.

Poľsko sa týmto rozhodnutím znova dostalo pod reflektory ako problémová krajina. Mrzí ma to, pretože ide o nášho suseda, spojenca vo V4 a priateľskú krajinu. O to viac, že je ďalšou krajinou zo strednej Európy (po Maďarsku), ktorej pre toto rozhodnutie chcú odobrať polročné predsedanie EÚ v 2025.

Zdá sa, že predvolebný boj sa ako v Poľsku, tak aj na Slovensku zvrhol na obviňovanie z proruských postojov, vymýšľanie agentov, kriminalizáciu opozície a nečestný politický súboj. Keď už nevedia, ako ďalej, obvinia politických oponentov z korumpovania Ruskom a je „vymaľované“.

Tomuto treba dať stopku a jasne sa proti tomu postaviť. Nie je totiž jednoduché dokázať, že niečo neexistuje alebo sa nestalo. Verme, že v oboch našich krajinách si voliči zachovajú chladnú hlavu a zdravý rozum a rozhodnú sa na jeseň správne – pre tých politikov, ktorí budú pracovať pre ľudí, budú pracovať férovo a predkladať návrhy a zákony, ktoré pomôžu zlepšiť situáciu občanov, nastolia stabilitu a nebudú sa venovať žabo-myším súbojom o to, kto príde s hlúpejším a bombastickejším návrhom.

(Status na FB 1. júna 2023)

(Celkovo 72 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter