Nicolás Maduro po rokoch opäť v Brazílii

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a venezuelský prezident Nicolás Maduro sa 29. mája zúčastnili na spoločnej tlačovej konferencii v paláci Planalto v Brazílii, kde zdôraznili dôležitosť obnovenia vzťahov. Tlačová konferencia sa konala po bilaterálnom stretnutí hláv štátov pred summitom juhoamerických prezidentov (v utorok 30. mája 2023).

Ako povedal Lula da Silva médiám: „Toto je historický moment. Po ôsmich rokoch je prezident Nicolás Maduro opäť na návšteve Brazílie a my sme opäť získali naše právo na zahraničnú politiku s takou vážnosťou, akú sme vždy mali, najmä s krajinami, ktoré hraničia s Brazíliou.

Ich stretnutie sa uskutočnilo niekoľko dní po tom, čo Lula a Maduro 24. mája vymenovali veľvyslancov vo svojich krajinách a formalizovali obnovenie vzťahov.

Podľa vyhlásení ich vlád sa stretnutie zameralo na opätovnú aktiváciu obchodu medzi oboma krajinami, spoluprácu v otázkach týkajúcich sa Amazónie, napredovania regionálnej integrácie a otázok súvisiacich s ich 1 366-míľovou hranicou. Na tlačovej konferencii Lula zdôraznil, že na vrchole dosiahla obchodná výmena medzi krajinami 6 miliárd dolárov a teraz klesla na 2 miliardy dolárov, čo je podľa neho „zlé pre Venezuelu aj Brazíliu“. Lula tiež povedal, že je za vstup Venezuely do zoskupenia BRICS.

Maduro komentoval výzvy, ktorými krajina prešla, keď „Brazília zatvorila všetky dvere a okná, napriek tomu, že ide o susedné krajiny, krajiny, ktoré sa navzájom milujú ako ľudia“. Pripomenul pokus o inváziu na venezuelské veľvyslanectvo v hlavnom meste Brazília, ktoré bránili brazílske sociálne hnutia a solidárne skupiny. „Dnes sa začína nová kapitola vzťahov medzi našimi krajinami,“ povedal.

Správa Peoples Dispatch sprostredkovaná Globetrotter News Service

Pozri aj:
Regionálna izolácia Sýrie… sa možno čoskoro skončí

(Celkovo 22 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter