Keď na šampionáte hviezdi len reklama

Tohtoročné májové hokejové hry NATO v Lotyšsku a vo Fínsku (pod hlavičkou IIHF) nedopadli uspokojivo pre národné tímy Slovákov ani Čechov. Najviac museli byť sklamaní fanúšikovia z oboch brehov Moravy, ktorí minuli všetky inflačné úspory na výlet do Rigy či do Tampere. Nás – domasedov – pred televíznymi obrazovkami verejnoprávnych vysielateľov to síce škodoradostne uspokojilo, no bavili sme sa hádam iba na spotoch televíznych reklám. Boli vtipné a ak by sa uskutočnila anketa o najlepšiu z nich, isto by sa zapojilo viac divákov, než do zostavenia rebríčka najlepších hráčov reprezentačných výberov. Naši bývalí matadori ľadových plôch preukázali herecký talent a zmenili sa na aktívnych agentov nadnárodného reťazca Kaufland. A na nenásytných jedákov mysliacich len na jedlo“. Po gulášovo-klobáskovej sérii s Tomášom Starostom a Robom Pukalovičom v nedávnej minulosti tentoraz zabávali hokejových divákov v komerčných pauzách Laco Nagy s Mirom Lažom. Viac ako na hokej vizionársky u nich a v nich zvíťazila chuť na jedlo… Fajšmekrovsky si v hľadisku štadióna či na sedačke v obývačke užívali šmakocinky z pultov a z reklamných letákov obchodnej siete, ktorá je generálnym partnerom SZĽH.

Ilustrácia: Ľubomír Kotrha

Škoda, že i v reáli sme viac ako víťazstvo Slovákov častejšie v našich príbytkoch cítili len cesnakové chlebíčky“… Štátna akciovka Tipos si voči nám „zaprovokovala“ spotom s Jurajom Slafkovským bez výstroja na ľade. Lebo on ani 12 ďalších sokolíkov tentoraz neposilnilo (z rôznych dôvodov) družinu 72-ročného zbojníckeho atamana Craiga Ramseyho. Takže sme na šampionáte IIHF 2023 neolúpili jánošíkovsky žiadneho boháča… Slovensko najviac doplatilo na politické rozhodnutie nepozvať do reprezentácie hráčov KHL. V tomto prípade však prezident SZĽH Miroslav Šatan nemôže za kapituláciu a za (ne)dobrovoľné odzbrojenie očakávať (ako Čaputová, Naď a Heger) žiadne kompenzácie z Zürichu, z Bruselu, ani z Washingtonu… Zato sme po dlhom čase s potešením na ľade v prilbe a s hokejkou videli – vďaka reklame stávkovej kancelárie NIKÉ – bývalého skvelého hráča Slovana Bratislava, československej aj slovenskej reprezentácie i trénera národného tímu Zdena Cígera. Síce ho naša lyžiarka Petra Vlhová (ktorá chce vždy a všade víťaziť, preto sa učí od najlepších“…) natrela na mantinel ako tavený syr na rožok. No čo by dnešný tréner hokejových nádejí Zdendo neurobil pre trochu srandy“?!

Českých hokejových fanúšikov bavili zase spoty so zmenou loga ŠKODA. Zelené reklamy našívali s hercom Norbertom Lichým (v úlohe rolbára Zbyňka) na rukávy dresov, nalepovali na prilby i maľovali ručne na ľad – rovnako velikáni českého hokeja: Martin Ručinský, Tomáš Zohorna aj Roman Červenka. Stávková kancelária Sazka stavila televízne spoty na zlomyseľných stávkach pivárov, ktorí stratia humor len o chvíľu neskôr ako ich obľúbení hokejisti. Až im výčapný v hospodě prinesie po obligátnych 4- až 5-tich točených, Fialov účet za pivo s novou – výpalníckou daňou.

Na ľade medzi mantinelmi zatiaľ čas neúprosne rýchlo letel ku koncu sezóny pre Slovákov aj Čechov. Skončili sme na 9. mieste, naši bratia s levom na hrudi obsadili 8. priečku. O deň neskôr, po štvrťfinálovej prehre s USA. Toto umiestnenie však isto nie je takým sklamaním, ako predčasný odchod Fínov na dovolenku po zápase proti Kanade.

Najväčšie prekvapenie turnaja

Nafúkanosť sa nevyplatila Švajčiarom, ktorí sa netajili medailovými ambíciami. Právom! Veď Helvéti hrali perfektne a zvalcovali všetkých súperov v základnej skupine. No urazili Fortúnu, keď v poslednom zápase s troma-štyrmi najlepšími hráčmi na tribúne pustili (na úkor Slovákov) do štvrťfinále Lotyšov. Biznis je biznis. Domáci organizátor potreboval istotu zvýšenia návštevnosti. Pýcha však predchádza pád… Vždy. Čistý šport to Švajčiarom šokujúco oplatil i tentoraz a neúmyselne pomstil Slovákov, ktorí už prikovaní pred obrazovkami, oddychovali doma. V konečnom účtovaní nás aj tak Švajčiari „zavraždili“ až 2-krát! Najskôr nám vystavili stopku pred postupom zo skupiny, no prehrou s Nemeckom nás poslali do kvalifikácie na ZOH v roku 2026.

Nech si kto chce, čo chce hovorí, bez hokejistov Ruska, Bieloruska či Ukrajiny to nie je svetový šampionát, no len politický turnaj Globsec.

Dobre vyzbrojení finalisti

Do boja o medaily postúpili (v zhode sú súčasnou geopolitikou) hokejisti štátov so silnými armádami a s obrovskými rozpočtami na zbrojenie podľa očakávania: USA, Nemecko a Kanada. Podobne ako Turecko s Maďarskom brzdili vstup Vikingov do klubu najsilnejšej celosvetovej militantnej aliancie, v Rige medzi mantinelmi nielen potrápili Švédov ich pobaltskí susedia – hokejisti Lotyšska. Tí potvrdili existenciu zázraku, keď pred plným hľadiskom a praskajúcou fun zónou pri štadióne vyradili veľkého favorita celej doterajšej hokejovej histórie. Senzácia sa zrodila na úkor Troch koruniek, ktoré odhodlaní a húževnatí Lotyši vyradili. Cenou útechy pre Slovensko môže byť fakt, že o rast kvality lotyšských hokejistov sa zaslúžil náš tréner Július Šupler a o zatraktívnenie organizácie fanúšikovských zón (prenosom na veľkoplošné obrazovky) Organizačný výbor svetových šampionátov IIHF v Bratislave a v Košiciach, spolu so Slovenskou televíziou. Lotyši budú hrať v semifinále po prvý raz a motyka veru môže vystreliť… Bezpečnosť vyzbrojených veľmocí je ohrozená.  

Pre finálový duel o zlato bol určený termín 28. máj 2023. No rozdaním cenných kovov sa boje tento rok nekončia… Od 29. do 31.mája 2023 bude Globsec, už za účasti tisíctristo zástupcov zo 63 krajín sveta, pokračovať v hlavnom meste Slovenskej republiky. Osobne mi je ľúto, že Bratislava sa stane centrom vojnových kuričov, namiesto toho, aby zohrala rolu najbližšieho a vhodného „Mesta mieru“ v srdci Európy. Mosta medzi Západom a Východom. Na hokejovom šampionáte jednoznačne Západ porazil Východ.

Na konferencii mimovládnej organizácie Globsec 2023 bude desať premiérov a prezidentov, 20 ministrov zahraničných vecí, obrany, ale aj digitalizácie, lídrov medzinárodných inštitúcií a ďalších významných hostí zo všetkých strán a súvislostí hútať v meste na Dunaji nad tvrdením amerického humoristu Josha Billingsa: „Život nie je o tom, aké karty máš, ale ako vieš s nimi hrať.

(Celkovo 584 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Keď na šampionáte hviezdi len reklama

  • 26. mája 2023 at 16:27
    Permalink

    Má to hlavu i pätu a reálny pohľad.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter