Roman Laml: Zbytočný politický darček

Boris Kollár odložil vyhlásenie termínu predčasných parlamentných volieb, aby mali menšie strany čas pospájať sa a aby neprepadli ich voličské hlasy. To, že voľby budú koncom septembra, sa vie už niekoľko mesiacov a času na spájanie bolo relatívne dosť. Pokiaľ to strany neurobili, nie je žiadny dôvod vytvárať im nejaký ďalší, dodatočný priestor. V skutočnosti tu totiž nejde o nejaké reálne politické procesy, ale len a len o osobné záujmy. Fungovanie politického systému sa nemôže prispôsobovať osobným ambíciám niekoľkých ľudí. Akákoľvek ich dohoda bude len dočasná, pretože svojou doterajšou činnosťou ukázali, že najvyššia hodnota je ich ego, ktoré sa v konečnom dôsledku prejaví.

Veď napríklad Demokrati vôbec nemuseli zakladať novú stranu. Mohli vstúpiť do už exitujúcich, ponuka ktorých je dostatočná. Oni ale založili novú stranu a začali vyčítať ostatným, že sa s nimi nechcú spájať. Heger si totiž myslel, že ako premiér má nejaký reálny politický význam. Nemá. Premiérom bol z vôle Matoviča a nie pre svoje úžasné schopnosti.

Prípadné spojenie niektorých z týchto malých strán vôbec žiadny problém nerieši, ale naopak, vytvára potenciál pre problémy nasledujúce. Ich vstup do parlamentu by totiž neznamenal účasť nejakej identifikovateľnej a čitateľnej politickej sily, ale len skupiny ľudí, ktorých spoločný záujem by sa týmto vyčerpal. Spoločný menovateľ by prestal fungovať a v parlamente by tak začali pôsobiť rôznorodé skupinky, ktorých vplyv na fungovanie spoločnosti by ďaleko presahoval ich skutočnú spoločenskú podporu.

Aj v súčasnom parlamente totiž pôsobia rôzne miniatúrne zoskupenia ako je Nova, Zmena zdola, OKS, ktoré sú sami o sebe neživotaschopné, majú minimálny politický výtlak, ale o to hlasnejšie presadzujú svoje videnie sveta. Majstrom v tomto politickom parazitizme je OKS a je chybou nášho politického systému, že takýmto spôsobom umožňuje pôsobenie tohto politického planktónu na fungovanie spoločnosti.

(Status na FB 24. mája 2023)

(Celkovo 153 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter