Prieskumy, prieskumy, kde vás ľudia berú?

Čím bližšie máme voľby, tým viac na nás útočia prieskumy volebných preferencií. Až má človek obavu, že naňho vyskočia aj z chladničky. A aké nevídané čísla, rozptyly a odlišnosti, akoby bol každý prieskum šitý pre niekoho iného. V jednom sa HLAS doťahuje na SMER, v inom sa HLAS prepadá až tak, že ho predbieha PS. O spodnej hranici, ktorá pre strany znamená parlamentné bytie alebo nebytie, by sa dalo písať ešte oveľa viac. Každé percento, či dokonca desatina percenta tu vážne vstupuje do predvolebného súboja. Ten sa vlastne ani poriadne ešte nezačal, lebo jednotlivé strany nepredložili svoje programové tézy či vízie alebo konkrétne plány, čo chcú robiť, zmeniť, ovplyvniť. Namiesto toho sa pretekajú okolo piatich percent, pričom raz to vyzerá lepšie pre všetkých, čiže dostanú sa tam aj KDH, OĽANO, SAS, SNS, SME RODINA, v iných to zase dopadá tak, akoby väčšina z nich ostala pred bránami parlamentu. O tom, že sú prepočítavané tie podozrivé percentá na počty mandátov a už sa vytvárajú budúce koalície, radšej ani nehovorme, lebo to vysoko prekračuje hranice manipulácie. Od primitívnych odkazov voličov, že týchto nevoľte, lebo váš hlas prepadne, až po sofistikované náznaky, že sa chystá koalícia smerákov a republikánov a podobne.

Ilustrácia: Ľubomír Kotrha

Všetky zaručené interpretácie by mali byť zaradené do rubriky hoaxov a predvolebných podvodov. Kým sa strany pred voľbami nespoja do regulárnej koalície, ako pred ostatnými voľbami Progresívne Slovensko a SPOLU-občianska demokracia, tak ide o podpásové útoky a výmysly. Ani slová o tom, že niektoré strany vylučujú spoluprácu s inými stranami, netreba brať priveľmi vážne. Veď si len spomeňme na nafúkaného gazdu pravice, ktorý – len aby sa dostal do vládnej koalície – pricupital k sociálnym demokratom a so svojou SIEŤou posilnil vládnu sieť. Nenechajme sa opíjať suchým rožkom predvolebných prieskumov. A už vôbec neberme na zreteľ (prav)divé interpretácie budúcich vládnych koalícií.

Našťastie to ešte stále majú pevne v rukách voliči a len oni rozhodnú, kto bude či nebude súčasťou parlamentu a následne kto bude mať možnosť zostavovať väčšinu. Najmä by to mala byť väčšina v prospech Slovenska. A dovtedy si môžeme asi len zanôtiť aktualizovanú ľudovú pieseň – prieskumy, prieskumy, kde vás ľudia berú?

(Celkovo 255 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter