Ivan David: Kolik stojí zbraňový Kulový blesk?

Kolik stojí válka? Vždycky víc, než si daná země může dovolit. Obzvláště když je to válka, která se vede za geopolitické zájmy jiných zemí. Německý spisovatel Claudio Michele Mancini udělal ve svém článku takový malý mezisoučet pro Německo. Laskavý čtenář opět může hledat deset rozdílů oproti politice české vlády. Pardon, jeden by tu byl – Česká republika je daleko méně velkorysá vůči vlastním občanům než Německo. Takže saldo je ještě děsivější. Předkládám celou úvahu:

„Vzhledem ke gigantickému mrhání penězi na Ukrajině by se daňovým poplatníkům v Německu touto dobou měl otvírat nůž v kapse. Protože když sečtete celkové náklady na německou válečnou politiku, museli byste zavřít vládní válečné štváče kvůli ničivé finanční politice a odtáhnout je před soudce, nejlépe soudícího rychle.

Dohromady včetně všech přímých a nepřímých nákladů má Německo v součtu náklady celkem 577 miliard eur. To ale v žádném případě není celá pravda, protože dodané zbraně byly zaúčtovány za jejich aktuální tržní hodnotu a zastaralé zbraňové systémy poskytnuté Ukrajině byly často téměř úplně odepsány.

Kdyby se tyto zbraně počítaly podle jejich „přibližné hodnoty“, sešlo by se i zde několik miliard. Jsou chytří, naši vážení politici, když dojde na podvádění německých občanů. Protože náklady na zásilky zbraní skryté pod „kruhovou výměnou“ (v Čechách bychom řekli Akce kulový blesk – pozn. předkladatel) by musely být připočteny jako skutečné náklady.

Naši štědří politici touto neuvěřitelnou mírou podpory zdaleka nekončí. K přímému německému příspěvku by se samozřejmě musela připočítat i pomoc od institucí EU, vždyť Německo je jedním z jejich dárců. Pokud jde o samotnou finanční pomoc, tedy dary peněz, je EU jediným lídrem s částkou 30,32 miliardy eur. Nezahrnují se enormní náklady na vzdělávání a výcvik v oblasti zbraňových systémů.

Spolková vláda zmobilizovala 250 miliard na zmírnění nárůstu cen energií pro spotřebitele a ekonomiku kvůli sankcím. Navíc je tu přímo vyčíslitelných 34,5 miliardy eur, které musel stát získat na „záchranu“ energetické obchodní skupiny Uniper, která se dostala do problémů jen kvůli ztrátě ruských dodávek zemního plynu. Pro roky 2022 až 2024 přichází „Pracovní skupiny pro daňové odhady“ s gigantickou sumou 165 miliard eur.

S těmito enormními náklady by náš pan Habeck (spolkový ministr hospodářství, spisovatel, pozn. předkladatele) bez problémů vybavil celé Německo tepelnými čerpadly zdarma. Je neuvěřitelné, že obyvatelstvo v celé Evropě přijímá drastické vykořisťování a drancování svých zemí jako mírumilovní obětní beránci a pravděpodobně budou mít i nadále zavřené oči a přijmou vše, co se jim naloží, či spíše vezme.

Pokud spočítáte celkové náklady pro 84 milionů občanů Spolkové republiky Německo, každou domácnost stála válka od svého od začátku 14 000 eur. Toto číslo si musíte pomalu vychutnat. A protože je Volodymyr tak milý kámoš, Olaf mu nejen nabídl v Hirošimě tykání – to by nestačilo – dal mu také velkorysý zbraňový dar v hodnotě 2,7 miliardy eur. No, dáme rádi.“

Tolik Claudio Michele Mancini na svém webu.

Loni byl Scholz ještě „uražená jitrnice“, dle vyjádření ukrajinského velvyslance v Německu Melnyka, Zelenský ho v jednom kuse kritizoval, že se málo snaží, a jak se, panečku, polepšil! No, musíme být rádi, že náš premiér se snažil od začátku, tam bychom „polepšování“ už nemuseli přežít.

(Status na FB 22. mája 2023)

(Celkovo 152 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter