Karol Farkašovský: Kôl v plote je a bude vždy iba kôl v plote

V slovenskej politike je, žiaľ, úplne bežnou diagnózou mocenská slepota. Podaktorí ľudia, ktorí sa odborne a psychicky nepripravení ocitnú vo vysokých funkciách, jednoducho oslepnú a stratia kontakt s realitou. Prejavuje sa to tým, že politici začnú tárať. Že v diskusiách do nemoty opakujú stále rovnaké mantry. A pritom sú hlboko presvedčení, že svojimi nudnými floskulami ešte niekoho ohúria. Spomeňte si na typické mantry koaličných politikov. V prvom roku vládnutia – lebo prázdna špajza, v druhom roku – lebo Fico a v treťom roku vládneho trápenia – lebo návrat mafie…

Politická slepota sa prejavuje aj tým, že inkriminovaný politik nedokáže počúvať diskusného partnera a nemá prakticky žiadne argumenty. Potom nastupuje neistota – tak v myslení, ako aj vo vyjadrovaní. Môže to prerásť do komických situácií. O jednu sa postarala v Sobotných dialógoch už „len“ poslankyňa Veronika Remišová. Nechápem, na základe akých kritérií alebo „politického výtlaku“ ju RTVS stále volá do diskusie. Poslankyňa, ktorá je v parlamente poslankyňou i predsedníčkou už iba seba samej. Za čias Miloša Jakeša sa tomu hovorilo sama ako „kôl v plote“. V. Remišová si zrejme chcela aspoň zaspomínať na svoje hviezdne časy? V pretrvávajúcej mocenskej slepote si trochu poohýbala slovenčinu.

Slovenčina prirodzene a regulárne používa tykanie, vykanie, kedysi dávno aj onikanie. V Sobotných dialógoch sme už najnovšie počuli aj „my-kanie“. To si poslankyňa Veronika Remišová chcela pridať na vlastnej dôležitosti a začala si vo vysielaní sama sebe my-kať. Predsedníčka strany, z ktorej už všetci zutekali a ktorá už nemá výtlak ani unikajúceho dymu. Celé to pôsobilo tragikomicky.

Namiesto nástojčivej tvrdohlavosti by to chcelo skôr úprimnú sebakritiku. Veľa sebakritiky.

Diagnóza politická slepota však bráni tomu, aby človek na sebareflexiu dorástol. Nedokáže sa včas spamätať a nakoniec ostáva sám samučičký. A nepomôže mu ani to, keď si sám sebe bude „mykať“ .

Kôl v plote je a bude vždy iba kôl v plote.

(Status na FB 20. mája 2023)

(Celkovo 136 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter