Ódorova vláda je vojnovým kabinetom

Premiér Ľudovít Ódor potvrdil, že základným východiskom pri tvorbe štátneho rozpočtu budú 2 percentá HDP na výdavky do rezortu obrany vrátane vojenskej pomoci Ukrajine. Minister obrany Martin Sklenár (niekdajšia pravá ruka Jara Naďa) ho doplnil, že to už nie je cieľ, ale minimum, čím naznačil oficiálnu pozíciu Slovenska, s ktorou pôjde prezidentka republiky na júlový samit NATO, ktorý by mal rozhodnúť o ďalšom zvyšovaní investícií do nákupu zbraní…

Ilustrácia: Ľubomír Kotrha

Budem to opakovať stále, kým to nepochopia aj tí, ktorí podliehajú vládnej propagande: priority tohto štátu sú postavené na hlavu. Vojenské výdavky sú jedinou merateľnou položkou, v ktorej dobiehame západnú Európu. Môžeme tárať o potrebe technologických inovácií, digitalizácii, masívnych investícií do vedy, výskumu a školstva – ak budeme mať takto nastavenú štruktúru výdavkov, nič sa nezmení, pretože rozpočet nie je nafukovací. V praxi to potom vyzerá tak, že vláda vie nájsť 5 miliárd eur na nákup zbraní a vojenskej techniky, ale nevie nájsť 26 miliónov na záchranu niektorých železničných tratí.

Neverte preto propagande, že takéto výdavky sú nevyhnutné. Slovenská republika nakupuje aj takú vojenskú techniku, ktorú nepotrebuje a nevie jej nevyhnutnosť dôveryhodne odôvodniť. Táto garnitúra presmerovala Slovensko do vojnovej ekonomiky. Podriaďovanie cieľov štátu potrebám armády je definíciou militarizmu. Treba to po voľbách zmeniť. Inak sa Slovensko nebude môcť rozvíjať a budú ho brzdiť zámery lobistov, ktorí presadzujú záujmy zbrojárskych koncernov, nadnárodných korporácií, cudzích veľmocí, všetkého možného, len nie občanov Slovenskej republiky.

(Status na FB 19. mája 2023)

(Celkovo 543 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter