Jak by se Ukrajina mohla stát další Jižní Koreou

Jiří Vyvadil: Je dobré, že alespoň v podpalubí Bidenovy administrativy se zjevně realisticky zvažuje, že to s vítězstvím Ukrajiny tak slavné nebude a stejně nakonec bude muset být přijat nějaký kompromis. Byť na dnešním zasedání G7 zazněli výhružky zjevně směřované zejména na Čínu, Vlády G7 uvedly, že jsou ochotny spolupracovat s dalšími zeměmi, pouze za podmínek, že budou souhlasit s notičkami Západu, tj potřebou odstrašit a odsoudit Rusko, což Čína jistě neudělá. Na druhé straně je alespoň výhodné, že Čína nemusí brát na Západ ohled. Mějme na paměti, že zatím všechna prohlášení G7 nakonec nepřinesla žádný efekt. Na portálu Politico.com autor Nahal Toosi včera 18.5 2023 uvedl následujícící zajímavý článek…

Ukrajina by se mohla připojit k řadám „zmrazených“ konfliktů

Američtí představitelé plánují rostoucí možnost, že se rusko-ukrajinská válka změní ve zmrazený konflikt, který bude trvat mnoho let – možná desetiletí – a připojí se k řadám podobných dlouhých střetů na Korejském poloostrově, v jižní Asii a dále.

Možnosti diskutované v rámci Bidenovy administrativy pro dlouhodobé „zmrazení“ zahrnují, kde stanovit potenciální hranice, na kterých by se Ukrajina a Rusko dohodly, že je nepřekročí překročit, ale které by nemusely být oficiálními hranicemi.

Je to scénář, který se může ukázat jako nejrealističtější dlouhodobý výsledek, vzhledem k tomu, že ani Kyjev, ani Moskva se nezdají být nakloněny přiznat porážku. Je také stále pravděpodobnější, uprostřed rostoucího pocitu uvnitř administrativy, že nadcházející ukrajinská protiofenzíva nezasadí Rusku smrtelnou ránu.

Zamrzlý konflikt – ve kterém se boje zastaví, ale ani jedna strana není prohlášena za vítěze, ani nesouhlasí s tím, že válka oficiálně skončila – by také mohl být politicky přijatelným dlouhodobým výsledkem pro Spojené státy a další země podporující Ukrajinu.

Znamenalo by to, že počet vojenských střetů by klesl, náklady na podporu Kyjeva by také pravděpodobně klesly a pozornost veřejnosti k válce by se vytratila.

„Plánujeme dlouhodobě, ať už to bude vypadat zmrzle nebo rozmrzle,“ řekl americký představitel obeznámený s diskusemi Bidenovy administrativy o Ukrajině. Úředník uvedl, že takové plánování je stále více zaměřeno administrativou, zatímco v minulých měsících „to bylo všechno o naléhavosti a krátkodobém horizontu“.

Dva další američtí představitelé a bývalý úředník Bidenovy administrativy potvrdili, že prodloužené zmrazení bojů je jednou z možností, na kterou se USA připravují. Američtí představitelé také přemýšlejí o dlouhodobých bezpečnostních vazbách, které bude mít Washington s Kyjevem, stejně jako o vztazích Ukrajiny s vojenskou aliancí NATO.

Přesto i náznak takového plánování by mohl podkopat důvěru ukrajinských lídrů v pokračující americkou oddanost jejich věci, zejména vzhledem k agitaci některých republikánů za snížení podpory Kyjeva.

Zatímco mnoho amerických představitelů se vyhýbá veřejným rozhovorům o tom, jak se bude rusko-ukrajinský konflikt vyvíjet, předseda sboru generál Mark Milley opakovaně předpověděl, že to skončí vyjednávánímnikoliv vojenským vítězstvím pro obě strany.

V současné době Ukrajina připravuje protiofenzívu proti Rusku, i když načasování zůstává nejasné. V posledních dnech ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že protiofenzíva bude odložena, protože Ukrajina stále potřebuje více zbraní od svých západních partnerů, a zároveň řekl, že „první důležité kroky budou podniknuty brzy“.

Američtí představitelé očekávají, že boje budou pokračovat i po protiofenzívě.

Ve střednědobém výhledu mnozí očekávají patovou situaci, během níž budou pokračovat boje, ale ani jedna strana příliš nezíská půdu pod nohama, nebo opotřebovávací válku, v níž se obě strany snaží způsobit obrovské ztráty personálu a vybavení druhé straně v naději, že se protivník zhroutí.

To, jak si Ukrajina a Rusko povedou, závisí na někdy nekontrolovatelných faktorech, od vzdušné nadvlády až po to, kdo velí Kremlu.

„Jakmile se dostanete za několik měsíců nebo rok, tyto války mají tendenci trvat roky,“ řekl Benjamin Jensen z Centra pro strategická a mezinárodní studia, který analyzoval historická data. „I přes nejúspěšnější ukrajinskou protiofenzívu se můžete příští rok touto dobou vidět pokračování střetů

Žádný z vládních úředníků, kteří hovořili s Politico, neposkytl podrobnosti o tom, jak by USA zvládly roky trvající válku, ani nepopsal přesnou hloubku plánování zmrazeného konfliktu – informace, které jsou z velké části tajné. Jeden americký představitel zdůraznil, že administrativa vždy plánovala jak dlouhodobé, tak krátkodobé možnosti.

Někteří američtí představitelé a analytici říkají, že jedním z hrubých modelů by mohla být korejská válka. Aktivní boje v tomto konfliktu skončily příměřím v roce 1953, ale ani o 70 let později nebyla válka formálně prohlášena za ukončenou.

„Zastavení v korejském stylu je určitě něco, o čem diskutovali experti a analytici ve vládě i mimo ni,“ pokud jde o Ukrajinu, řekl bývalý úředník Bidenovy administrativy. „Je to pravděpodobné, protože ani jedna strana by nemusela uznat žádné nové hranice a jediná věc, která by musela být dohodnuta, je zastavit střelbu podél stanovené linie.“ (Jednání o korejském příměří trvala dva roky.)

Mezi další potenciálně relevantní příklady patří spor mezi Gruzií a Ruskem o dvě provincie z roku 2008; více než 70 let starý střet mezi Indií a Pákistánem o oblast Kašmíru, období, které zahrnuje tři války oddělené dlouhými studenými úseky; a pravděpodobně i segmenty rusko-ukrajinského konfliktu v letech 2014 až 2022, vedeného kvůli částem východu Ukrajiny a jejímu Krymu.

Současná válka však také přitáhla žoldnéřské síly, jako je ruská Wagnerova skupina, kterou by bylo těžké zkrotit.

Pokud příměří nebo jiný typ zastavení palby vydrží dostatečně dlouho, pozornost veřejnosti věnovaná válce také pravděpodobně vyprchá. To by mohlo zmírnit politický tlak na západní hlavní města ze strany kritiků snahy pomoci Kyjevu. Mohlo by to však také znamenat menší tlak ze strany těchto hlavních měst na vyřešení konfliktu jednou provždy.

J. V: Ten článek je ještě delší, ale vystihuje to že američtí úředníci nemyslí jako Biden pouze v ideologických šablonách.

(Text vyšiel na VašeVěc.cz 19. mája 2023)

Úvodné foto: Flickr | Jernej Furman

(Celkovo 253 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter