Jaroslav Čejka: Geniální myšlenka!

Dnes se na Seznamu objevila pozoruhodná úvaha o tom, že by bylo na čase začít uvažovat o změnách věkových hranic voličů. O snížení té spodní, které by přivedlo k volebním urnám větší počet mladých voličů, odolných vůči politickému populismu, ale i o výběrovém zavedení té horní, stanovované za pomoci testů zkoumajících kognitivní schopnosti seniorů, kteří populismu údajně snadno podléhají.

Geniální myšlenka! Kdyby se autor zmíněné úvahy, kterého nebudu jmenovat, abych mu nedělal zbytečnou popularitu u našich fašizujících spoluobčanů, narodil někdy začátkem dvacátého století jako rasově čistý Němec, mohl udělat v Hitlerově režimu pozoruhodnou kariéru.

Ale vlastně by ji mohl udělat i dnes, pokud Ústavní soud ČR bude i nadále vynášet podobné verdikty, jako byl ten o stejném volebním kvóru jednotlivých stran či hnutí a předvolebních koalic, jenž se rovná hypotetickému výnosu Olympijského výboru, že v maratónu mohou startovat za stejných podmínek nejen jednotlivci, ale i štafety.

Ale o tom jsem tu už jednou psal. Ovšemže s nulovým výsledkem! Ostatně stejným, jako když jsem tu před časem navrhoval, že jako kandidáti do voleb všech stupňů by měli být připuštěni pouze jednotlivci s čistým trestním rejstříkem, prokázaným IQ 120 či vyšším a s ověřením legálního původu svého majetku!

Protože voliči věku někdejší Hitlerjugend to nezachrání. A likvidace seniorů se sníženými kognitivními schopnostmi také ne. Obojí Hitler dělal, ale Německo před porážkou a jeho samotného před sebevraždou to neuchránilo!

Autor článku na Seznamu píše, že například by mohla být zavedena pravidelná zdravotní prohlídka nebo testy kognitivních schopností, které by pomohly posoudit, zda jsou senioři schopni učinit informovaná rozhodnutí při volbách. A třeba u senátorů, resp. kandidátů na ně ne?

Jasně, že ne! Politické mandáty lze u nás získat snáze než řidičský průkaz či zbrojní pas. K volebnímu úspěchu stačí dostatek peněz na volební kampaň.

(Status na FB 16. mája 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 148 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter