Sloboda slova v ohrození

Sloboda slova na Západe je čoraz viac ohrozená. Ak takéto slová vyriekol počas uplynulých troch rokov niekto na Slovensku, tak najskôr bol označovaný za dezoláta, potom za homofóba a najnovšie za protivojnového štváča. Ale táto veta nepochádza tentoraz zo slovenskej príčetnej verejnosti, ktorá vždy kritizovala obmedzovanie slobody prejavu a zavádzanie cenzúry. Či už blokovali weby, zakazovali ľuďom ísť na protestné zhromaždenia alebo sa vyhrážali ľuďom za ich názory. Ide o citát spisovateľa Salmana Rushdieho.

Salman Rushdie. Foto: Wikimedia.org

To je ten S. Rushdie, ktorý je pre svoje názory celý život na úteku pred nenávisťou a za ktorého zabitie bola v Iráne vypísaná odmena na 4 milióny dolárov. O to silnejšie treba vnímať jeho slová, keď upozorňuje na riziká nielen v Ázii, ale aj u nás. „Žijeme v čase, v ktorom ako nikdy inokedy za celý môj život nebola v západných krajinách sloboda slova a publikovania ohrozená tak ako teraz.“ A upozorňuje aj na cenzorské šialenstvo, keď sú snahy o prepisovanie kníh. Sú v nich upravované či prepisované celé pasáže, lebo by vraj mohli urážať či šokovať súčasných čitateľov napríklad Agathy Christie alebo Iana Fleminga.

Nuž, akoby S. Rushdie sledoval aj situáciu na Slovensku, kde je liberálnymi médiami pretláčaná iba jediná pravda, kde je každý s iným názorom označovaný za dezoláta a hoaxera a kde sú skutočné osobnosti vytláčané na okraj mediálneho záujmu. Alebo ste počuli či čítali v liberálnych médiách rozhovor za posledné roky s niekým, kto má čo povedať? Naposledy takto skončila na svojej pozícii A. Žitná za rozhovor s J. Sachsom. Myslím, že ponaučenie z tejto situácie je jednoznačné. Štát musí podporovať pluralitu názorov, vytvárať podmienky na dialóg aj s ľuďmi s opačnými názormi, pretože zákazmi a príkazmi sa situácia s potláčaním pravdy len zhorší. A spoločnosť, ktorá rezignuje na hľadanie pravdy, sa ocitne v bahne klamstiev a manipulácií a takéto Slovensko určite nechceme.

(Celkovo 250 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter