Roman Laml: Politická angažovanosť Nadácie Zastavme korupciu

Keď to poviem maximálne slušne, tak nadácia Zastavme korupciu alebo akákoľvek iná vie o fungovanie a činnosti spravodajskej služby úplné … Nakoľko spravodajská služba funguje utajeným spôsobom, jej skutočné výsledky práce nie je možné hodnotiť z pohľadu mimovládnej organizácie, ktorá môže reflektovať len mediálne známe kauzy.

Prečo sa ale Nadácia Zastavme korupciu tak zaujíma o činnosť SIS? Ide najmä o to, že SIS vypracovala správu o podozreniach z manipulovania či ovplyvňovania vyšetrovaní mediálne známych a politicky citlivých káuz. Nadácia ale bez znalosti spisov a správy (?), len na základe medializovaných informácií, zaujíma jednoznačné stanovisko. Denník N uvádza, že: „Viackrát sa podľa nej ukázalo, že služba neprispievala k odhaľovaniu závažnej trestnej činnosti, ale, naopak, vyšetrovanie spochybňovala.“ Ako môže nadácia vedieť, čo reálne SIS v odhaľovaní nezákonnej činnosti urobila? Ako môže vedieť, že to „spochybňovanie“ nebolo skutočne opodstatnené? Nevie; vie skutočne totálne nič a len jej prekáža, že SIS poukázala na niečo, čo sa im nepáči a narušilo to tú jedine správnu a možnú cestu vyšetrovania. Nevie ani to, že poslaním spravodajskej služby nie je selektovať informácie podľa toho, či niekomu vyhovujú alebo nie, ale podľa toho, aký majú význam pre bezpečnosť a fungovanie krajiny. Pokiaľ v tomto spravodajská služba zlyhala, tak to určite nemôže relevantne vyhodnotiť Nadácia Zastavme korupciu.

Považujem za hrozbu pre demokraciu, že si nejaká samozvaná skupina ľudí prisvojuje právo správať sa ako správca, vlastník alebo hovorca nejakej oblasti alebo problému a snaží sa ovplyvňovať politické rozhodnutia, pričom ju k tomu nič neoprávňuje, okrem ich vlastného pocitu a samozrejme aj záujmov ich donorov. To ale býva skryté v pozadí a táto nadácia, ako aj podobné nástroje ovplyvňovania verejnej mienky, vyvolávajú len dojem, že ide o nejakú relevantnú spoločenskú silu alebo skupinu.

Je úplná hlúposť navrhovať výmenu riaditeľa SIS len preto, že Zuzane Petkovej a jej pozadiu sa nepáči tá tajomná správa SIS. SIS má ďaleko širší význam a pôsobnosť a posudzovať jej činnosť takto povrchne je nielen hlúpe, ale aj nebezpečné. Meniť riaditeľa SIS na 5 mesiacov službe nepomôže, ale naopak, bude ju destabilizovať.

Takáto výzva je len slaboduchou snahou o pomstu súčasnému riaditeľovi SIS za jeho správu bez ohľadu na to, či informácie v nej boli pravdivé a relevantné. Toto Nadáciu Zastavme korupciu v boji za ich „pravdu“ pravdepodobne vôbec nezaujíma. God Save the Slovakia…

(Status na FB 15. mája 2023)

(Celkovo 199 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter