Katarína Roth Neveďalová: Ukrajinské obilie

Komisia dnes priznala, že ide aj o problematickú hydinu, vajcia a cukor a prehodnocuje, že na tieto produkty budú zrejme znova zavedené kvóty a clá.

Včera europarlament schválil pokračovanie liberalizácie obchodu s Ukrajinou a pokračujúci dovoz obilnín, potravín a poľnohospodárskych produktov na naše územie. Ako europoslanci za SMER-SD sme nepodporili tento návrh a už sme boli za to aj obvinení z nesolidarity.

Dnes sme mali k ukrajinskému obiliu diskusiu a čuduj sa svete, väčšina kolegov tento dovoz vôbec nepodporuje. Pôvodne totiž toto obilie malo smerovať do Afriky pre chudobných a hladujúcich a mali sme byť iba „koridorom solidarity“, lebo sa nedá voziť cez Čierne more. Akosi sa však začalo voľne pohybovať aj po európskom trhu, a to nielen ohrozuje našich farmárov, pretože je lacnejšie a „dumpuje“ ceny, ale takisto sa ukazuje, že nespĺňa naše normy na pesticídy a podobne.

Komisia si uvedomuje, že vznikol problém. A vďaka tlaku krajín na hranici s Ukrajinou máme dočasnú výnimku (Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Bulharsko), že toto obilie cez nás iba prejde a nemá sa u nás predávať a distribuovať. Akonáhle však vstúpi na trh únie, je ťažké to skontrolovať.

Za posledné obdobie prišlo podľa údajov eurokomisie na Slovensko cca 800 tisíc ton obilia z Ukrajiny. Dostaneme za to smiešnu kompenzáciu asi 5 miliónov € – čo je asi 6,50 na tonu. Toto obilie deformuje trh v EÚ a ničomu nepomáha.

Ak malo byť skutočne určené hladujúcim v Afrike, tak im ho treba dodať, pretože inak riskujeme aj narastanie hladomoru v tejto oblasti.

Ako som zdôraznila – tých 5 krajín (vrátane Slovenska), ktoré dnes ostatní obviňujú z nesolidarity, tvorí takmer 1/5 EÚ, žije v nich takmer 1/5 obyvateľov – až 79 miliónov. Nie je to zanedbateľné číslo. Keby išlo o krajiny západnej Európy, bohužiaľ, konala by eurokomisia rýchlejšie a inak. Aj po 19 rokoch v EÚ sme totiž stále považovaní za menej dôležitých.

Na konci svojho prejavu eurokomisár pre poľnohospodárstvo nechtiac priznal, že problém je oveľa väčší a práve preverujú dovezenú ukrajinskú hydinu, vajcia a cukor, ktoré pravdepodobne nespĺňajú naše štandardy a dostali sa na náš trh vďaka liberalizácii a zrušeniu kvót. Takže ak nepovolíme tlak, nakoniec sa môže stať, že celá liberalizácia bude zrušená, pretože dovážané potraviny môžu ohrozovať zdravie našich obyvateľov.

Bojujeme ďalej a nedáme sa!

(Status na FB 10. mája 2023)

(Celkovo 162 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter