Eduard Chmelár: Bezbrehý alibizmus a politická zbabelosť Zuzany Čaputovej

Rozuzlenie vlečúcej sa vládnej krízy nie je prekvapujúce, lebo Zuzana Čaputová vďaka svojej dlhodobej neschopnosti konať už nemala na výber žiadnu dobrú alternatívu a bola k vymenovaniu úradníckej vlády dotlačená. To, čo mi dvíha obočie, je jej odpudzujúca zbabelosť a alibizmus, ktorý nepozná hraníc. Prezidentka dva týždne vedela o miliónových kšeftoch ministra pôdohospodárstva Vlčana. V jej súčasnom silnom postavení mohla a mala okamžite konať a odobrať zdiskreditovanému šéfovi rezortu poverenie. Namiesto toho ako obyčajne strčila hlavu do piesku a dnes sa pred novinármi vyhovárala, že veď ona si to dala preveriť… Čo preveriť? Veď bolo každému jasné, že je to neprípustné a v takej chvíli politik nemá čakať na trestnoprávnu zodpovednosť, ale okamžite vyvodiť politické dôsledky.

Úplne trápne boli jej výhovorky, že úradnícku vládu nevymenovala skôr preto, lebo Hegerova vláda vraj mala na stole dôležité zákony. A to ste, prosím vás, kde videli? Každá vláda má pred sebou dôležité zákony, magisterka Čaputová ich však nechala na tú najneschopnejšiu vládu v dejinách Slovenska, namiesto toho, aby ich presadil niekto šikovnejší… Logika, nie?

Za ďalšiu blamáž považujem jej oznámenie, že vládu vymenuje až po 15. máji, teda takmer dva týždne (sic!!!) po rozpade Hegerovho kabinetu. Vraj má v tom už dávno jasno, ale kandidáti na ministrov si musia ukončiť záväzky… To je snáď zlý vtip, toto otáľanie je podobne nepresvedčivé ako výhovorky, prečo nemohla Hegerova partička odísť okamžite po vyslovení nedôvery vláde. Zuzana Čaputová sa tvári, akoby sa menila vláda po prvý raz v živote a hľadá problémy tam, kde nie sú. Vláda sa predsa neskladá tak, že niekomu zavoláme a spýtame sa ho: mal by si čas v máji? Nie? Pokojne si vybav veci, áno, počkám po dovolenke. Byť členom vlády, to je poverenie. Buď to beriete alebo nechajte tak. Štát nepočká. Darmo sa magisterka Čaputová paprčí a nedôstojne predkladá výzvy svojim kritikom: všetko nasvedčuje tomu, že naozaj čaká na pokyny zvonka. Tak, ako to robila vždy. Minimálne v prípade silových rezortov.

Zatiaľ to, čo potrebujete vedieť o budúcej vláde je, že Ľudovít Ódor bude pravdepodobne príčetnejší premiér ako Igor Matovič a Eduard Heger dohromady. Nie je to však politicky neutrálny človek (ako opäť zavádza pani Čaputová). Ľudovít Ódor bol poradcom premiérky Ivety Radičovej i ministra financií Ivana Mikloša, ktorý je dnes poradcom Zuzany Čaputovej. Ani médiami pretriasaná kandidátka na ministerku spravodlivosti Jana Dubovcová nie je politicky neutrálna. Bola poslankyňou za SDKÚ a v posledných voľbách kandidovala za Progresívne Slovensko. Bude to teda vláda podľa chuti prezidentky: ekonomicky neoliberálna a politicky proamerická. A bude za ňu niesť zodpovednosť. Predpokladám, že do mesiaca po vymenovaní Ódorovej vlády jej tento parlament vysloví nedôveru, ona bude musieť podľa ústavy podať demisiu a všetko bude po starom, teda ako dnes. Mimochodom, v tomto bode si treba všimnúť, že magisterka Čaputová opäť klame, keď sa vyhovára, že úradnícku vládu nevymenovala skôr kvôli dôležitým zákonom. Ona vtedy totiž tvrdila, že ju nevymenovala preto, lebo aj tak nezíska dôveru. Čiže opäť strápnenie sa.

Úradníckeho kabinetu sa netreba báť, v susednom Česku to boli najpopulárnejšie vlády, ale treba vedieť, kedy je vhodné tento inštitút využiť. Efektívne riešenie by bolo, keby to Zuzana Čaputová urobila ihneď v decembri po páde vlády. Dnes úradnícka vláda už nemá veľký význam. Najlepšie by bolo, keby sa naozaj urýchlili predčasné voľby na začiatok júla, ako to navrhuje opozícia. Lenže vládna koalícia (ktorá si zobrala na pomoc zaujatých politológov Štefančíka a Lenča a ústavného právnika Ladislava Orosza, ktorý je priaznivcom prezidentky) už kvičí, že sa to nedá. Samozrejme, že sa to dá – zmenou ústavy a príslušného zákona – ale na to by musela byť politická vôľa, čo nie je. Opäť sme teda svedkami tej istej obštrukcie namiesto pružného pragmatického riešenia, ktoré by ukončilo chaos i krízu v tomto štáte.

A tak to zopakujem: nečinnosť Zuzany Čaputovej v celom rade vládnych káuz, zanedbanie ústavných povinností, jej politická zaujatosť (prečo nevyzvala ministra Vlčana alebo Mikulca na odstúpenie, no horlivosť prejavila práve pri guvernérovi NBS Kažimírovi alebo generálnom prokurátorovi Žilinkovi?) a celý rad pochybení, ktoré nás doviedli až do dnešnej krízy, je dávno na uterák. Nebudem ju vyzývať na odstúpenie, bolo by to komické. Ale vyzývam vás všetkých, aby ste pri najbližších prezidentských voľbách nezabudli na to, že Zuzana Čaputová vo svojej funkcii trestuhodne zlyhala a ďalšiu dôveru si nezaslúži.

(Status na FB 7. mája 2023)

(Celkovo 268 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter