Artur Bekmatov: Boj proti fašizmu je bojom proti kapitalizmu

Pred takmer 80 rokmi bola podpísaná bezpodmienečná kapitulácia nacistického Nemecka, čím sa politicky skončilo nacistické besnenie v Európe a ťaženie na východ. Boje a nasledovné čistenie miest a obcí však v Československu pokračovali až do 11. mája, v Ázii boje pokračovali až do septembra. Nezabúdajme na 50 miliónov civilných obetí európskeho a japonského fašizmu. Nezabúdajme na československých vojakov, partizánov a partizánky, ktorí bojovali za našu slobodu. Nezabúdajme na viac než 9 miliónov vojakov Sovietskeho zväzu, viac než 3 milióny vojakov Čínskej republiky, stovky tisícov vojakov Spojených štátov, Británie, Rumunska, Juhoslávie, Poľska, Francúzska a desiatky tisíc ďalších spojeneckých vojakov, ktorí padli v boji za slobodu.

Vojny budú existovať tak dlho, kým honba za zdrojmi a za ziskom bude výhodnejšia než mier. Fašizmus je posledným vzopretím upadajúceho kapitalistického štátu, ktorý svoje problémy exportuje do zahraničia a vinu za úpadok prenáša na vnútorného nepriateľa tak, ako nacisti našli nepriateľa v Židoch, komunistoch, telesne a duševne postihnutých, „kvír“ ľuďoch, v Rómoch a Slovanoch. Každý má právo na svoj názor. Je však antifašistickou povinnosťou brániť tomu, aby sa z predsudkov stali zákony. Hľadať vinu za súčasný stav Slovenska v Rómoch, „kvír“ ľuďoch, utečencoch, Židoch, či v bežných ľuďoch iného politického presvedčenia znamená nevidieť skutočnú príčinu našich problémov. Za nezamestnanosťou, za vyľudňovaním a starnutím Slovenska, za celkovým úpadkom stojí šetrenie na ľuďoch v prospech podnikateľov a ich kamarátov v politike. Šetrenie na nás, bežných ľuďoch, len preto, lebo naša ekonomika posledných 30 rokov stojí na logike zisku. A tak ako pred sto rokmi v Nemecku či Československu, aj naša dnešná ekonomika sa rúti z útesu.

Ak chceme brať vážne odkaz druhej svetovej vojny, musíme nechať kultúrne vojny bokom a spoločne bojovať za ekonomiku, ktorá nás nakŕmi všetkých, ktorá zabezpečí rozvoj každého regiónu, a ktorej bohatstvo nepochádza z otročenia, ani vojnových trofejí či zbrojenia ako takého.

Ak chceme bojovať proti fašizmu, musíme bojovať proti kapitalizmu. Musíme sa usilovať o socializmus. O jedlo namiesto zbraní.

(Status na FB 8. mája 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 86 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter