O chirurgoch a úradníckej vláde

Začnem tým, že fandím slovenskej opozícii. Tej skutočnej. Budem voliť SNS a páči sa mi vedenie SMER-u. Úvahy Roberta Fica v oblasti medzinárodnej politiky sú až na členstvo v NATO to, čo si aj ja myslím a podpredsedovia na mňa robia tiež výborný dojem.

Napriek tomu sa mi zdá, že „aféra Vlčan“, aj keď sa v kontexte volebného súboja dá pochopiť, zakrýva skutočný problém súčasnej odvolanej vlády. Inými slovami na „kradnú ako straky“ nedal predseda Fico dosť dôvodov, môže mať pravdu, ale v tomto konkrétnom prípade ju mať nemusí.

Nevidel som žiadosť Vlčanovej firmy v porovnaní s ostatnými žiadateľmi. Je úplne možné, že v rámci kritérií na grant to bola práve táto firma, ktorá poskytla najlepšie záruky, že grant bude použitý spôsobom, ktorý bude celkove pre Slovensko najprospešnejší. Že táto firma mala najlepšie predpoklady v porovnaní s konkurenciou doručiť najvyššiu návratnosť investície.

Keď mohol štátny tajomník, prečo by nemohol Vlčan?
Ilustrácia: Ľubomír Kotrha

Ibaže jedna okolnosť grantu veľmi jasne nebola vzatá do úvahy. Okolnosť kardinálne dôležitá: „Aké všetky možné dôsledky bude mať udelenie tohto grantu?“ Ak by si takúto otázku ktokoľvek z posudzovateľov a schvaľovateľov položil, musel by Vlčanovu firmu vyradiť hneď aj zo zoznamu žiadateľov. Minister predsa nemôže vlastniť firmu, ktorá robí business so štátom! Táto okolnosť isto povedie ku škandálu. A potom grant bude musieť byť vrátený bez ohľadu na to, ako bol zdôvodnený.

Veľmi dôležité kritérium bolo ignorované. Povedané jednoducho, následky rozhodnutia neboli zvažované a ak boli, tak amatérsky nesprávne. Keď v živote neuvážime následky našich rozhodnutí, môžeme pokojne skončiť „pod mostom“.

A tak sa vynára otázka, či táto vláda amatérov vôbec zvažuje dôsledky svojich rozhodnutí: stíhačky na Ukrajinu, provokácie Činy, podpora hulvátov… 1 400 000 euro je nič proti dôsledkom, ktoré plynú z iných rozhodnutí, Slovensko s týmto vedením smeruje pod most.

Chirurg, ktorý vezme úplatok a zmení harmonogram operácii v prospech pacientov, ktorí „dali“, si zaslúži poriadnu pokutu. Ale chirurg, ktorý namiesto ľavej nohy s gangrénou amputuje (v dobrom úmysle!!!) pravú nohu, nesmie byť pustený ani na parkovisko nemocnice!

Jazykové okienko: Predčasné voľby oveľa skôr než v septembri alebo aspoň úradnícka vláda na Slovensku je čosi, čomu sa v americkom slangu hovorí „no-brainer“.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

(Celkovo 461 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “O chirurgoch a úradníckej vláde

  • 8. mája 2023 at 13:45
    Permalink

    Presne, jasne pomenovane!

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter