Oľga Nachtmannová: Akademická obec sa nechá prepožičať

Pán rektor Prešovskej univerzity, profesor Peter Kónya, ako ste mohli pozvať na akademickú pôdu odvolaného a dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera na diskusiu so študentmi v čase ich študentských povinností? Štatistiku, ktorú museli oželieť, budú v živote potrebovať určite viac ako reklamu na osobu Eduarda Hegera.

Nechcem sa opakovať, veľa ľudí sa k tomu vyjadrilo a oprávnene zdôrazňujú, že politik a obzvlášť v čase pred voľbami nemá na takto politicky motivovanej diskusii čo robiť. Ako štátna tajomníčka ministerstva školstva som na to ani nepomyslela, akademická pôda bola a je pre mňa posvätná. Celý profesijný život som strávila na univerzite, tam sa má poskytnúť študentom čo najviac vedeckých poznatkov (vrátane štatistiky, ktorá je pre študentov potrebná; všetci píšu záverečné práce, kde ju maximálne využijú) a nie ich indoktrinácia. Viete si predstaviť, že by od nás niekto, myslím zo Smeru-SSD, v čase pred voľbami takto hrubo zneužil akademickú pôdu? Bolo by to okamžite odsudzované vo všetkých médiách.

A v neposlednom rade, nútenie študentov, aby sa na prednáške zúčastnili, je jasnou ukážkou korupcie – ak vyučujúci uvedie, že tí, ktorí sa aktívne zúčastnia na diskusii, získajú body navyše, ako inak to môžeme nazvať? Body z predmetu sa predsa majú dávať za prezentáciu vedomostí, schopností, a nie za to, že študent robí „krovie“ politikovi, ktorý si len nedávno založil stranu a robí si takto PR – v pracovnom čase, za peniaze daňových poplatníkov a zneužívaním akademickej pôdy. Keďže Prešovská univerzita ponúka na Filozofickej fakulte aj študijný program „Politológia“, prekvapuje ma, že pedagógovia z tejto fakulty sa proti tomu neohradili. Z hľadiska politológie to nie je určite v poriadku ani s ohľadom na skutočnosť, že Heger sa stal predsedom vlády za stranu OĽaNO a založí si novú stranu Demokrati, a momentálne študentom rozpráva, čo Demokrati pozitívne prinesú, o OĽaNO už ani zmienka… Absurdita nad absurditu – a akademická obec je ticho a nechá sa prepožičať, žiaľbohu pre meno vysokého školstva na Slovensku

(Status na FB 3. mája 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 259 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Oľga Nachtmannová: Akademická obec sa nechá prepožičať

  • 5. mája 2023 at 9:31
    Permalink

    Komentár je vecne absolútne pravdivý. Len žijeme už v post-pravdivom svete technofeudalizmu, kde pravdu vlastnia mocní jedinci, ktorí majú neobmedzené prostriedky na jej vnucovanie a na potláčanie všetkého, čo sa s ňou nezhoduje. Postoj akademikov možno právom odsúdiť. Možno je daný len ich strachom. Možno aj svojsky chápanou zodpovednosťou za chod školy a osud študentov v deformovanom prostredí. Možno aj vyplýva intuíciou, že Heger sa v týchto podmienkach ľahko znova stane novým a všemocným predsedom vlády….

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter