Katarína Roth Neveďalová: Lacné produkty z Ukrajiny ohrozujú živobytie našich farmárov

Za vojnu na Ukrajine nesmú platiť naši farmári a občania. Prílev ukrajinských poľnohospodárskych produktov sa nám dnes nepodarilo zastaviť. Vo výbore pre medzinárodný obchod sme totiž v menšine. Hlasovali sme dnes o predĺžení liberalizácie a bezcolného a bezkvótového dovozu poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Ukrajiny do EÚ.

Súčasné opatrenie je platné do začiatku júna, a tak eurokomisia tlačí na to, aby sa rýchlo schválilo predĺženia o ďalší rok. Argumentuje tým, že Ukrajina ako kandidátska krajina do EÚ už aj tak má niektoré clá a kvóty zrušené a princípom prístupu do EÚ je postupné prepájanie ekonomík a obchodu.

Nepodporila som toto predĺženie. Napriek snahe nás, niekoľkých poslancov z V4 a spoločnému tlaku sme dnes boli prehlasovaní. Vytvorili sme teda aspoň spoločné stanovisko a zaslali ho aj kolegom, aj na eurokomisiu, pretože si myslíme, že za vojnu na Ukrajine nesmú platiť naši farmári a občania.

Počúvame hlas našich farmárov, aj ich kolegov z V4+, ktorí žiadajú o prehodnotenie opatrení, pretože lacné produkty z Ukrajiny priamo ohrozujú ich živobytie, nehovoriac o nedostatočnej kontrole kvality.

Teraz je to na členských štátoch, ktoré ešte rokujú v Rade ministrov o stanovisku a my ako europarlament budeme o tom finálne hlasovať o dva týždne v Štrasburgu.

Nevzdávame sa. Budem vás informovať.

(Status na FB 27. apríla 2023, titulok SLOVO a autorka)

(Celkovo 67 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Katarína Roth Neveďalová: Lacné produkty z Ukrajiny ohrozujú živobytie našich farmárov

  • 29. apríla 2023 at 7:58
    Permalink

    Obávam sa, že tá euroúnijná mašinéria je tak pevne riadená z pozadia a zvonka, že akákoľvek dobre myslená iniciatíva niektorých poslancov v tejto či nej záležitosti nemá nádej na úspech. EÚ stráca svojou politikou vedenou proti záujmom jednotlivých členských štátov a najmä bežných obyvateľov svoj pôvodný účel a legitimitu. Pri veľkej prevahe neoliberálnych strán v jednotlivých štátoch sa vytráca aj nádej na nejakú reformu.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter