Zodpovednosť

Mám rád podcasty pána Michelka na webe „Veci verejné”. V poslednom povedal takýto vtip: Rozprávajú sa Matovič s Hegerom: „Koľko nám vlastne dajú za tie Migy?“ „Desať rokov?”

Áno, chápeme to, niekto za akt neuveriteľnej arogancie (väčšina populácie nesúhlasila) a ohrozenia záujmu Slovenska musí byt vzatý na zodpovednosť. Iba Matovič a Heger?

Kresba: Ľubomír Kotrha

Strana OĽANO sa po voľbách stala stranou s právom mať premiéra. Ktože to spôsobil? No áno, my voliči. Takže nielen Matovič a Heger.

Rok 1960. Prebieha volebný boj aj o prezidenta USA. Proti sebe stoja mladý, pekný, prvý raz senátor z Massachusetts (John Kennedy) a skúsený, ostrieľaný, ale starší a nie taký pekný viceprezident Richard Nixon.

Prezidentská debata sa po prvý raz odohráva aj na televíznych obrazovkách. Nie všetci voliči ich majú. Tí, čo počúvajú v rozhlase, majú dojem, že debatu vyhral Nixon. Vlastníci televízorov „vidia”, že víťazom je Kennedy. Nixon na návrh, aby sa pred debatou „nalíčil”, odpovedal negatívne, načo sa bude líčiť, tu nie je žiadna show, tu je prezidentská debata!

Nixon (nenalíčený) vyzeral bledý, Kennedy plný života. Vyhral to celé, ako vieme, Kennedy.

Nikomu to, prirodzene, neprajem, ale predstavme si životnú situáciu: Musíme navštíviť zubára. Je jasné, minimálne sa bude vŕtať, možno aj trhať.

A predstavme si, že máme na výber z dvoch zubárov, presnejšie sa máme rozhodnúť medzi zubárom a zubárkou. Zubárka je krásna mladá žena, ktorá práve dokončila medicínu. Nemá ani prvú atestáciu, ale je, samozrejme, chtivá práce. Zubárovi je okolo 50, je lysý, má bruško, prirodzene, obidve atestácie a dlhoročnú skúsenosť. Má povesť výborného odborníka, pacienti si jeho prácu pochvaľujú. Navyše má vilu na Riviére a je celkom možné, že je ateista s nám nevyhovujúcou sexuálnou orientáciou.

Koho si vyberieme? Správna reakcia: Čo to je za hlúpu otázku? Predsa ide o môj zub!  Čo záleží na tom, či má ten lekár niekde vilu, alebo či je ateista?!

Súhlasím. Len potom ako mohla hrať pri voľbách akúkoľvek úlohu skutočnosť, že akýsi Počiatek má vilu na Riviére? Ide predsa o náš štát, ktorý by mal byť popri zube tiež dôležitý. Nemyslím si, že SMER musel nutne vyjsť z volieb ako víťaz, no ale bol SMER jediná alternatíva OĽANA? Iné strany neboli?

Chomsky to veľakrát vysvetľoval: Zmyslom reklamy (a volebné kampane sú reklamné kampane) nie je pomôcť konzumentovi urobiť výber vo svoj prospech, ale práve naopak: vo svoj neprospech. Je to také ťažké pochopiť? Je nemožné vidieť, kde sa udiera na závisť (vila na Riviére), na médiami živené dojmy (mafiánsky štát), na slogany bez náplne (demokratické sily)? Je nemožné tieto triky ignorovať?

Dobre, Matovič s Hegerom desať rokov za Migy. A my voliči koľko za ich zvolenie?

(Celkovo 286 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter