Pavol V. Podolay: Až jedna

V Mníchove sa práve koná popredný svetový veľtrh v stavebníctve BAU 2023. Našiel som tu aj jednu firmu zo Slovenska – GARDEON s.r.o. z Turčianskeho Ďura. Chvála páni Bohu aspoň jedna firma!

Veď v časoch všeobecnej krízy treba asi sedieť doma a nesnažiť sa o nových zákazníkov. To nech robia tie krajiny, ktoré to majú „zapotreby“. Dúfal som, že pod novým ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (pod toto ministerstvo vraj patrí aj ekonomické zastúpenie krajiny vo svete) a aj pod ministrom hospodárstva sa tieto konečne prebudia zo zimného spánku. Veď rozvíjať práve ekonomickú diplomaciu by bolo už skutočne načase. A k tomu patrí zaiste aj dobrá prezentácia krajiny (dokonca s podporou EÚ) na medzinárodných veľtrhoch.

Slovensko, pravdaže, opäť vytvára dojem, ako by nemalo (nechcelo?) čo ponúknuť v tejto oblasti. Sú teda všetky tie štátne agentúry na podporu slovenského hospodárstva (financované daňovými poplatníkmi) zbytočné? Zdá sa mi, že celá agenda slovenskej ekonomickej diplomacie skutočne zlyhala na celej čiare. Slovensku stále chýba aktívny ekonomický lobing v zahraničí! Je veľká škoda, že sa Slovenská republika nedokáže prezentovať svojimi výrobkami, ako to robia iné krajiny EÚ a celého sveta ani na tomto svetovom veľtrhu. Či sa takto efektívne presadzujú ekonomické záujmy Slovenska v zahraničí, ako sa to deje v súčasnosti, ponechám na súdneho čitateľa.

(Status na FB 17. apríla 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 115 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter