Katarína Roth Neveďalová: Nezodpovedné zelené riešenia versus jadrová energia

Dnes Nemecko odstavilo aj posledné tri jadrové elektrárne a výpadok z nich navrhuje pokryť spaľovaním uhlia, aj keď len dočasne, proti vôli väčšiny Nemcov. Slovensko naproti tomu dokončilo tretí blok Mochoviec a dokončenie štvrtého príde čoskoro.

Nemecko je najsilnejšia ekonomika EÚ s viac ako 84 miliónmi obyvateľov. Po katastrofe vo Fukušime v marci 2011 podľahla nemecká vláda tlaku zelených aktivistov a rozhodla sa odstaviť všetky atómové elektrárne (zemetrasenie a cunami si v Nemecku neviem predstaviť, ale nevadí). Výpadok elektriny plánovalo Nemecko nahradiť najmä spaľovaním zemného plynu.

V novembri 2011 schválila Merkelovej vláda výstavbu plynovodu Nord Stream 1, ktorý obchádzal tranzitné krajiny (UA, PL, SK) a októbri 2012 Nord Stream 2, oba v priamom rozpore so štátnym záujmom Slovenska.

Počas nasledujúcich 10 rokov Slovensko pracovalo na diverzifikácii zdrojov a prepojení sústav s Maďarskom a Poľskom, Nemecko prehlbovalo závislosť od Ruska. Keď na Nový rok 2022 Nemecko odstavilo 3 z posledných šiestich jadrových elektrární, prechod na ruský plyn vyzeral stále bezproblémovo, hoci jeho ceny dosahovali maximá. V tom čase sa eurokomisia z iniciatívy Francúzska rozhodla zaradiť jadrovú energiu medzi udržateľné zdroje energie. Francúzsko v roku 2021 zatvorilo poslednú uhoľnú elektráreň a plánovalo výstavbu ďalších jadrových reaktorov.

Vo februári 2022 napadlo Rusko Ukrajinu a energetická politika Nemecka sa zrútila ako domček z karát, bolo donútené priznať chybu pred celým svetom a rýchlo hľadať alternatívy. Najväčšia európska ekonomika priviedla rozhodnutiami Merkelovej vlády celý blok do veľkej energetickej krízy.

V júli 2022 nemecká ministerka pre Európu a klímu Anna Lührmann podmienila rozšírenie Únie na Balkán zrušením práva veta v zahraničnopolitických otázkach. V Európskom parlamente sa opakovane objavujú rôzne pokusy o obmedzenie práva veta členských štátov a zmenu na väčšinové hlasovanie. Na jeden taký pokus som upozornila presne pred mesiacom na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

Tiež som sa pýtala eurokomisárky, či a prečo chcú zakázať dovoz jadrového paliva z Ruska (boli o tom neverejné informácie) a čím budeme potom poháňať naše elektrárne (odpovedala mi zmätene, že zateplíme budovy).

Dnes s návrhom zakázať ruské palivo prichádza vláda Nemecka, na čo upozornil náš predseda Robert Fico. Má to byť súčasťou ďalšieho sankčného balíka voči Rusku.

Slovensko nesmie pripustiť, aby takéto sankcie boli prijaté, pretože to priamo ohrozuje náš národný záujem, keďže jadrová energia z ruského paliva tvorí 55 % elektriny na Slovensku. Toto už nie je o pílení konára pod sebou, je to priamo podpálenie celého stromu.

Takisto nesmieme dovoliť, aby bolo zrušené právo veta pri hlasovaní, pretože na to doplatia práve malé členské štáty pri hlasovaniach, ako bude napríklad to o ďalších sankciách. A to by si mali uvedomiť aj v prezidentskom paláci, aj na Úrade vlády.

(Status na FB 15. apríla 2023)

(Celkovo 105 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter