Sex bez ľudí, mäso bez zvierat

Angličanka Jenny Kleemanová napísala zvláštny cestopis, ktorý popisuje našu realitu, hoci na prvý dojem by sa mohlo čitateľovi zdať, že ide o ťažké sci-fi. Ale nie, milý človek nového tisícročia.

Jenny Kleemanová: Sex bez ľudí, mäso bez zvierat,
Ikar 2022, 366 strán

Ak by si bol dostatočne moderný a progresívny, tak by si premýšľal nad tým, ako mať bohatý sexuálny život bez toho, aby si sa musel na niekoho viazať. Ba dokonca by si k tomu vlastne ani nikoho živého nemusel potrebovať. Aké jednoduché. Odpadajú hádky, kompromisy, ústupky a podobne. No nezamilujte sa do takého nenáročného riešenia komplikovaných vzťahov, ktoré trápili našich predkov, a rovnako nimi trpíme aj v súčasnosti.

Alebo čo tak šťavnatý steak? Že ste nestihli zájsť do obchodu alebo váš mäsiar hlási nedostatok kvalitného mäsa? Nevadí, lebo už vznikajú alternatívy na to, ako pestovať (?) umelé náhrady, ktoré nás dokážu nasýtiť, dodať nám bielkoviny či živiny a pritom nemusí zomrieť ani jedno jediné zvieratko.

Nuž a lahôdka pre ženy, ale čím viac sa sprogresívňuje náš okolitý svet, tak asi aj pre mužov i všetkých, ktorí sa cítia inak. Čo keby ste nemuseli vynosiť svojho potomka, ale poslúžil by vám na to špeciálny vak? Nie, nemyslím na cestovný vak, ale na zariadenie, ktoré by dokonale nahradilo telo matky. Ale skutočne dokonale? A čo všetky tie výskumy o tom, ako nenarodené dieťa reaguje na hlasy, na nálady svojej matky i na ďalšie podnety zvonka, hoci si celé mesiace hovie vnútri?

O tom všetkom i o mnohom ďalšom píše autorka, ktorá si dala tú námahu a sledovala či nasledovala vizionárov, fantastov a chvíľami sa zdá, že aj celkom uletených ľudí. A predsa sú súčasťou dnešnej reality a to, z čoho ide najväčší strach pri čítaní tejto knihy, je fakt, že možno budú rozhodujúcimi pri formovaní budúcnosti. Mnohí z nás starších si povedia, že do takej spoločnosti patriť nechcú, že taký život by pre nich nemal význam a že pri tom nechcú asistovať.

Ľahká pomoc, povie si človek, ktorý si nalistuje poslednú časť knihy s názvom Budúcnosť zomierania. Len tak si zomrieť, ľahko a bezprostredne. Áno, aj eutanázia a rôzne jej ďalšie formy patria k trendom novodobého modernizmu, ktorý našu existenciu mení takým výrazným spôsobom, že sa s tým čitateľ veľmi ťažko vyrovná. Na konci svojej cesty, a nemyslím tým púť života, sa spýta, či je skutočne naše bytie ešte tým, čím bývalo v minulých storočiach, alebo sa meníme na humanoidy, zbavené akýchkoľvek prirodzeností, jedinečností a osobitostí.

A preto na záver neviem, či sa mám tešiť na to, čo príde, alebo či sa mám tešiť na to, že to hádam nepríde tak rýchlo.

(Celkovo 305 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Sex bez ľudí, mäso bez zvierat

  • 18. apríla 2023 at 11:45
    Permalink

    Recenzia (i kniha samotná) veľmi výstižne charakterizuje dobu, v ktorej žijeme. Už Slavoj Žižek dávnejšie napísal, že žijeme v spoločnosti spektáklu. Skutočný život s jeho radosťami a starosťami nám čoraz viac nahrádzajú len všelijaké ilúzie, klamstva a deformácie.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter